Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Facebook пусна бялата книга на криптовалутата си

в Крипто
Loading...

Днес, 18-ти юни, социалният медиен гигант Facebook пусна бялата книга за своя дългоочакван проект.

Според  документа, глобалната стабилна монета на Facebook, наречена “Libra”, ще оперира на собствен блокчейн и ще бъде подкрепен от резерв от активи, привидно “предназначени да му придадат вътрешна стойност” и да намалят волатилността. Тези активи се състоят от набор от банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа, които ще се държат в резерва Libra за всяка издадена монета.

Новата криптовалута ще се управлява от консорциум с нестопанска цел, базиран в Швейцария – “Libra Association”. Той включва Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz и Uber сред основателите.

Facebook очевидно планира да разшири асоциацията до около 100 членове до стартирането на Libra през първата половина на 2020 г.

Бялата книга отбелязва следното:

Докато правото за вземане на окончателно решение е на асоциацията, се очаква Facebook да поддържа водеща роля през 2019 г. Facebook създаде Calibra, регулирано дъщерно дружество, за да осигури разделяне на социалните и финансовите данни и да изгради и управлява услуги от нейно име на мрежата на Libra.

Libra Association се управлява от Съвета на асоциaцията. Членовете на съвета са учредителите, всеки от който управлява възел за валидация в мрежата и трябва да направи минимална инвестиция от 10 милиона долара, за да запази позицията. Всяка инвестиция от 10 милиона долара осигурява един глас в съвета на Facebook.

Компанията също разкри пускането на Libra инвестиционен токен – различен от глобалната криптовалута, ориентирана към потребителите. Монетата може да бъде закупена или разпределена като дивидент на учредителните членове и акредитираните инвеститори на асоциацията.

Тъй като libra не е технически обвързана с дадена национална валута, в Бялата книга се посочва, че потребителите невинаги ще могат да осребрят токена за фиксирана сума. Въпреки това, Facebook твърди, че резервните активи са избрани така, че да се сведе до минимум подобна възможност.

Докато резервните активи се поддържат от “географски разпределена мрежа от попечители”, за да се осигури децентрализация, резервът се управлява от самата асоциация. Тя е единствената страна, която може да копае или унищожи монетата.

Нова libra се създава, след като упълномощените търговци закупят монети от асоциацията с фиатна валута. Токените се горят, когато оторизираните продавачи продадат монети на асоциацията в замяна на базовите активи.

Освен това в Бялата книга се посочва:

Тъй като упълномощените дистрибутори винаги ще могат да продават монетите Libra на резерва на цена, със стойността на кошницата, резервът Libra действа като купувач в краен случай

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе