Fасеbооk повече не се прави на социална мрежа – или Вярното куче на цензурата и пропагандата на САЩ

в СВЯТ

В САЩ все по-близо са промеждутъчните избори за Конгрес. Във връзка с това все по-ярко се проявяват попълзновенията на властите да затворят устата на всички, които задават «неудобни» въпроси и говорят нещо, различаващо се от официалната идеология. Ето и известното със своята лоялност към официален Вашингтон ръководство на социалната мрежа Facebook обеща през периода на изборите да ограничи определена информация, до блокиране на неугодните ресурси.

След такива новини върху Марк Цукърбърк и „Фейсбук“ от всички страни се посипаха обвинения за политическа цензура. Но това не въздейства на милиардера – на Цукърбърг не му е за пръв път да играе на страната на специалните служби. Нещо повече, самият проект е замислен в недрата на ЦРУ, та нали и в течение на много години компанията успешно сътрудничи с различни подразделения на разузнаването, предоставяйки персонални данни на ползвателите по тяхна молба. Например, с Агенцията по национална сигурност (АНС).

Освен това Fecebook нееднократно е блокирал неугодни за Капитолийския хълм акаунти и постове: ту за разпространяване на проруска пропаганда от чуждестранни източници (пропаганда само от гледна точка на собствениците на ФБ), ту за подкрепа на Иран, ту за уж разпространение на платена политическа реклама от американски ползватели. В числото на последните блокирания бяха акаунтите и на организации, и на обикновени хора, вината на които се е заключавала в това, че много от тях само са написали за своята подкрепа на президента Тръмп.

За подобно „влияние“ на „Фейсбук“ върху свободата на словото не веднъж са писали западните издания, такива като Reuters и The Hill. Представителят на дипломатическия корпус от Великобритания Крейг Мюрей отбелязва, че принципите на цензурата в социалните мрежи се управляват от пропагандистката структура на атлантическия съвет на НАТО – DFRLab. Пък и собствено самият Марк Цукърбърк потвърди факта на съвместните действия с ЦРУ и АНС в статия за Washington Post.

Освен това в самата компания Facebook съществуват отделни подразделения, работещи в областта на цензурата. В частност, в настоящия момент в Бразилия работи екип който „следи“ хода на изборите за президент на страната и трябва да осигури идването на власт на „нужния кандидат“. А новият екип на компанията WarRoom работи в Калифорния. В неговите задачи влиза непосредствена политическа цензура.

20 души от персонала на War Room се занимават с проследяване на всички, които водят политически дискусии. Очевидно с тяхна помощ се готви нов списък на блокиране на неугодните акаунти. В бъдеще щатът на това подразделение е планирано да бъде увеличен от 20 до 20000 сътрудници.

По такъв начин САЩ изкусно подхлъзнаха целия свят, повдигайки го до мита за свободата на словото и суверенитета на страните. В действителност тази държава отдавна е забравила смисъла на тези понятия и се занимава само с насаждането на „единствено вярното“ мнение, блокирайки другомислието още на нивото на „Фейсбук“, но намесвайки се в изборите на други държави.

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо