Еврото се изпарява и обезценява по-бързо от рублата, но това никой не го говори

в ПО СВЕТА

Европейският съюз е в очевиден за всеки средно грамотен финансист колапс, но не и за контролираните от глобалната олигархия медии, за които това не е никаква новина. Например, за последните 6 месеца, еврото се е обезценило с 8%, т.е. всички сме станали с 8% по-бедни, което далеч надвишава дори официалните статистики за икономически растеж (в „рекордна“ България, той е под 3%). Т.е. европейското благосъстояние се изпарява, и съвсем логично народът го усеща, и започва да гласура различно. Но това не е и никаква новина, строго пазена тайна е.

Парадоксалното е, че в същото време армията от пропагандни медии и тролове на Запада, тръби, че едва ли не Русия колабира и се срива, че краят на Путин е близо, и че санкциите са го задушили. Но за същите 6 месеца, руската рубла е доста по-стабилна от еврото и разликата и спрямо долара е само 1%. Т.е. руснаците не само не са обеднели, но са и забогатели с малко, защото икономическият растеж на Русия е по-висок от тази девалвация.

Всичко това не означава, че руската рубла е символ на стабилност и просперитет. Русия също има трудности, реално от 2008 г. насам общо, рублата е поевтиняла с около 50%. Т.е. 1 рубла сега е равна на половин рубла тогава. Но за същия период, еврото също се сгромолясва и е загубило около 35% от стойността си. Т.е. 1 евро сега е равно на 0,65 евро тогава.

Като цяло, за 8 годишния период от началото на настоящата депресия, рублата е поевтиняла едва около 20-25% повече отколкото е поевтиняло еврото.

А в последните месеци, еврото направо е недостижимо в падението си.  В момента 1 евро е едва едва по-скъпо от 1 долар и сме съвсем близо до паритет. Може в скоро време хората отново да започнат да смятат всичко в долари, вкл. цени на имоти, коли и пр. Говорим за Европа като цяло, а не само за България.

Обезценката на валутата води след себе си поскъпване на всички стоки, и основно – на енергията. Всички европейци го усещат, с изключение на елитите, чиито заплати и рушвети редовно се индексират.

Но докато поръчковите медии се опитват да изкарват случващото се в Европа, едва ли не „популистка вълна“, то става дума за съвсем логична и реална реакция на гражданите на пълния провал на управляващите. Работни места няма, парите девалвират, дълговете се трупат, и като капак на всичко – милиони нови мигранти. Как да гласуват хората?

Те не биха били хора, ако сред този хаос подкрепят старите си овчари. Биха били обикновени овце. / ГН


Край на еврото до 5 г. вещаят нобелист и топинвеститор