Европейския парламент спря отмяната на визите за Турция

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Европейския парламент и лидерите на различните фракции прекратиха обсъждането  на въпроса за предоставяне на безвизов режим на Турция и спряха отмяната на визите за Турция, обяви холандският депутат Юдит Сипел и уточни, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и лидерите на политическите партии са прекратили обсъждането.

„Шулц ми каза, че въпросът ще бъде обсъден отново, когато Анкара изпълни всичките 72 условия“, добави тя.Отмяната на входните документи за ЕС бе сред най-важните точки от споразумението между Анкара и Брюксел.

Шулц каза, че работата по темата ще започне едва когато Турция изпълни всичките 72 условия, пише брюкселското издание EUobserver.

Миналата седмица изчерпаната и вредна ЕК предложи на Европарламента и на Европейския съвет визите за турски граждани да бъдат отменени от 1 юли.

Европейската комисия се оказва най-ретроградния и антиевропейски орган.Тя се явява основен радетел както на скандалното „Търговско споразумение“ със САЩ (TTIP),така и на напълно необоснованото предложение за отмяна на визите с ислямска Турция.

Дори след скандала с изтичането на документите за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство (TTIP), хвърлил светлина върху рекетьорските опити на Вашингтон да окаже натиск върху Брюксел,Европейската комисия продължава да го подкрепя и не е прекратила преговорите.

Вчера,Европейският парламент трябваше да обсъжда предложението на Европейската комисия за отпадане на шенгенските визи за турските граждани. Предварително бе ясно, че това не се е случило призна и самата Европейска комисия.

Парламентът категорично обяви, че няма да одобри отпадане на визите, ако Анкара не изпълни всички условия.

Невъзможно е за Турция да приеме промени в антитерористичното си законодателство, тъй като вече отговаря на стандартите на ЕС, коментира турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир, цитиран от Ройтерс.Приемането на промени в антитерористочното законодателство не е елемент от заплануваното визово споразумение с Европа изтъкна той пред местната телевизия NTV.

Евродепутатите са загрижени от атаката на президента Ердоган срещу медии, както и от лошото отношение към кюрдите. Одобрението на парламента е едно от необходимите условия за отпадане на визите. Визовата либерализация е част от любимото на Меркел споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на мигрантската криза.

Междувременно Ердоган продължава с критиките по адрес на европейските страни поради позицията им по проблема с мигрантите предаде ТRT.

Ердоган каза че европейските страни все още искат от Турция да представи проекти за да получи парична помощ за бежанците и че това е много комично, защото направеното от Турция за бежанците е налице, но тя няма да позволи да се играе с достойнството на турския народ.

Надявам се че ще изпълнят обещанията си и най-късно до края на месец юли ще поставят в сила либерализацията на визовия режим. Но няма никакъв смисъл този въпрос да се преувеличава толкова много защото винаги има изход от всяка ситуация. С категоричност ще съхраняваме достойството си и няма да се прекланяме пред исканията на европейците“, каза Ердоган.

Автор: Йордан Халачев
Източник: Уphalachev