EURACTIV тръгва на български

в БЪЛГАРИЯ

EURACTIV България ще стартира своята дейност в България на 20 септември 2019 г., като пълноправен франчайз партньор на EURACTIV.com.

EURACTIV е независима общоевропейска медийна мрежа със седалище в Брюксел, специализирана в политиките на ЕС.EURACTIV.com е създаден преди 20 години от Кристоф Леклерк, френски предприемач и активен гражданин. Днес уебсайтовете EURACTIV предоставят безплатни локализирани новини за политиката на ЕС на 12 езика с журналистически екипи на EURACTIV в 12 държави. Със своята дългогодишна и задълбочена работа по значими европейски и международни теми, EURACTIV е доказан партньор на европейските институции, както и на редица правителствени, неправителствени и бизнес организации. EURACTIV прави качествена и етична журналистика като по този начин допринася за по-доброто разбиране на националните позиции в Брюксел и в институциите на ЕС.

За да се избегне уязвимостта на българските медии от натиск, уебсайтът EURACTIV България е юридически базиран в Брюксел. Негов издател съм аз, в качеството си на български и белгийски гражданин със седалище в Брюксел, като в същото време оставам заместник-главен редактор на EURACTIV.com.

EURACTIV България надгражда опита на два предишни медийни проекта – BulgarianPresidency.eu и EUelectionsBulgaria.com и запазва своите основни автори на ръководни позиции: журналистът Красен Николов в качеството на старши редактор на EURACTIV.bg и разследващата журналистка Валя Ахчиева, отговаряща за разследващата журналистика на EURACTIV.bg.

EURACTIV България надгражда автентичния модел на EURACTIV.com, базиран на корпоративно спонсориране, проекти на ЕС и организиране на събития – кръгли маси и конференции. Устойчивият бизнес модел позволява използването на съдържанието да бъде безплатно.

Спонсорирането позволява навлизане в дълбочина в журналистическото отразяване на теми от интерес на спонсора, при пълна редакционна независимост. Конференциите и кръглите маси привличат високопоставени и компетентни панелисти и публика, благодарение на името и качеството, с което се свързва маркатаEURACTIV.com, на модераторите и на опита в провеждането на такива събития, натрупан в продължение на 20 години.

Въз основа на опита на EURACTIV.com, EURACTIV България цели да разпали и подхранва дебатите за политиката сред заинтересованите страни, включително правителството, бизнеса и гражданското общество. EURACTIV България ще обхваща в цялост процесите на изграждане на политики до взимането на политическо решение, обобщавайки въпросите, без непременно да взема страна. Уебсайтът ще остане възможно най-далеч от политиката, но ясно ще изразява проевропейски позиции, когато се сблъска с популистки и евроскептични виждания.

Българоезичният сайт EURACTIV България, ще представя най-доброто от EURACTIV.com, като същевременно ще бъде с фокус върху България – с новини и съдържание, както от европейските институции, така и от София. Най-добрите статии, отразяващи българската тема в EURACTIV България, ще бъдат преиздадени на английски език отEURACTIV.com.

Поради специфичния български контекст, EURACTIV България ще даде приоритет на разследващата журналистика с проверка на фактите и разобличавайки фалшиви новини. Ще се фокусира и върху върховенството на закона, проблемите на чуждестранните инвеститори и свободата на медиите в България.

Медийните партньори на EURACTIV България са ежедневникът СЕГА и уебсайтът Дневник, които ще споделят съдържание и видимост и ще предприемат общи проекти с нас въз основа на взаимно съгласие.

Откриването ще бъде на 20 септември от 15.30 часа, в Дома на Европа – представителството на Европейския съюз в България.

 Георги Готев, Фейсбук