Ето за какво били пръстовите отпечатъци при търговците на здраве: Ще даваме отпечатъци и ДНК на САЩ!

в България

БЪЧВАРОВА ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ВЪВ ВАШИНГТОН

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън подписаха във Вашингтон прилагащо споразумение за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили, съобщи МВР. Споразумението е подписано в петък и с него ще бъде прилолжена спогодбата от 2012 г. между двете страни за сътрудничество в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.

Споразумението предвижда равнопоставен и реципрочен обмен на информация за превенция и разследване на тежки престъпления. Документът е от съществено значение за повишаване на сигурността и защитата на гражданите на двете страни, особено в контекста на недопускането на пътуване на лица, свързани с терористична дейност, се казва в съобщението на МВР.

Той ще подпомогне дейността на структурите за сигурност на двете страни при идентифицирането на потенциални терористи, хора, представляващи друга заплаха за националната сигурност, както и извършители на други тежки престъпления като трафик на хора, контрабанда на нелегални мигранти и злоупотреба с документи за пътуване.

Преговорите по прилагащото споразумение бяха финализирани по време на работното посещение на Румяна Бъчварова в САЩ през юли тази година. Документът определя процедурите за практическото изпълнение на споразумението от 2012 г., като определя реда и процедурите за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили.

Финализирането на споразумението бе и една от предпоставките за постигането на напредък в преговорите за безвизов режим между България и САЩ. / Телевизия Евроком

Ето за какво били пръстовите отпечатъци при търговците на здраве: Ще даваме отпечатъци и ДНК на САЩ! by

Последни от България

Отиди Горе