ЕС узакони корупцията. Две години след уволнението си, поне 16 бивши еврокомисари продължават да получават ежемесечна заплата от 8 хиляди евро

в Свят

Европейският Съюз узаконява корупцията, а постоянно иска от Украйна и другите си васали «решителна борба с нея»

За тази «борба» се харчат тлъсти европейски фондове, постоянно отчитат „дейността си” всевъзможни комисари и комисии, и се произнасят пламенни речи от трибуните. Всевъзможни «антикорупционни» структури в ЕС набъбват стремително.

И в същото време, зад целия този шум, евробюрократите все повече и повече узаконяват корупционните схеми, за себе си.

През юли Европа бе шокирана, като узна, че главата на Еврокомисията Жозе-Мануел Барозу, добре се бил устроил в съвета на директорите, на американската банка Goldman Sachs — една от тези, които директно са отговорни за глобалната финансова криза от 2008 година.

Тази постъпка на Барозу възмути даже и някои от служителите в европейските структури, които излязоха с гневна петиция, осъждаща «безотговорната» постъпка на бившия лидер на ЕС. Авторите на петицията посочваха, че трудоустрояването на Барозу, като лобист, ще е от полза «не само за евроскептиците, но и за явните еврофоби». Те нарекоха това «морално безотговорна» и «разрушителна» за ЕС, стъпка.

Уверен съм, че не по-малко възмущение ще предизвика и решението на Комитета на ЕС по етика, която, след като уж разследвала случая, по поръчение на сегашния глава на Еврокомисията Жан-Клода Юнкер, не намерила в действията на предшественика му, никакви нарушения на етичните или юридически норми.

И най-поразителното е, че Комитетът, според официалното му заключение, бил изследвал само един «документ» — писмото на самия Барозу, до Юнкер, в което Барозу обещал… да не се занимава с лобизъм, в полза на Goldman Sachs.

И това било достатъчно за оправдаване на действията му! Интересно, тогава, с какво ли именно ще се занимава в солидното банково учреждение, човек с образование на политолог и философ, без да има опит във финансовата сфера? Но етическият Комитет на ЕС, кой знае защо, не си е задавал този въпрос.

Обещал човекът да не лобира, и — толкова. Но историята с Барозу е само върхът на айсберга. Един след друг, европейските вестници започнаха да разкриват подобни истории с еврочиновници от по-нисък ранг. Холандският вестник De Volkskrant съобщи, че Бенита Фереро-Валднер, бивша еврокомисарка, е получила длъжност в испанската компания Gamesa, занимаваща се експорт на вятърни турбини.

При това, според вестника, тогавашният глава на Еврокомисията Барозу прекрасно знаел за това нарушаване на закона, но си затворил очите. И сега, мисля, че на всички е ясно, защо. — Защото и той се готвел да тръгне по този път.

А после германският вестник Die Zeit писа, че и след две години след уволнението си, поне 16 бивши еврокомисари, от подчинените на Барозу, продължават да получават ежемесечна заплата 8 хиляди евро, от джоба на европейските данъкоплатци. И това, не би трябвало изобщо да ни възмущава, понеже, в края на краищата, това е направено, именно за да се избегнат подобни конфликти на интереси, които явно са се проявили в случаите на Барозу и Фереро-Валднер.

Защото, първоначално, дадената парична компенсация била замислена, именно за това, – уволнените еврокомисари, известно време, да не се наемат, да са нечии лобисти.

Но болшинството от тези еврокомисари, получавайки тези не малки «компенсации», вече отдавна, добре са се устроили и в крупните корпорации, и си получават заплати, и от там!

Съгласно сайта Politico, бившият комисар по търговията, Карел де Хюхт, вече добре печели в контролните съвети на металургическия гигант ArcelorMittal и телекомуникационната компания Proximus.

Бившата еврокомисарка по климата Конни Хедегорд много добре се чувства в контролния съвет на енергийната компания Danfoss. И това, както виждаме, не им пречи, едновременно да си получават не малките «компенсации» от Евросъюза. И това ако не е корупция, и нарушаване на етическите норми!?

Британската преса живо откликна на още един шокиращ случай, станал известен тази седмица. Стана ясно, че някой си евробюрократ, ще получава две и половина години солидни заплати, защото официално… нямало да прави нищо! Белгийският член на Европарламента Жерар Депре изяснил, че именно такива са условията на сделката с един от еврочиновниците, който официално няма да работи нищо, за което ще получи 101 хиляди евро, от декември тази година, до края на юни, следващата, а после 2 години ще получава «заплата» 75 хиляди евро, на година, до пенсионирането си. (Така и българските депутати, следвайки „европейските стандарти”, още преди повече от 10 години, си гласуваха закон, да се пенсионират, с депутатските си заплати, само след един изкаран 4 годишен мандат!)

Затова, не е чудно, че британският европарламентарист Джонатан Арнот, като разбрал за условията на този «трудов» договор, се възмутил: «Изплащането на такава значителна сума, на този човек, за да не прави нищо — е храчка в лицето на усилно работещите британци».

А после някои ще се учудват на увеличаващите се евроскептични настроения в Британия, а и в цяла Европа? И обвиняват… «руската пропаганда» за повсеместното увеличаване популярността на партиите, настояващи за излизане на своите страни от Евросъюза?

Но ако някой е виновен, това са, на първо място, европейските бюрократи, затънали в лобизъм и корупция, която те се опитват да узаконят, само за себе си. Но при това, ще продължават «борбата против корупцията» в страните, които се стремят да взимат пример от европейските си началници, като Украйна…

Владимир Корнилов, Украина.ру
Превод, Григор Симов

loading...
ЕС узакони корупцията. Две години след уволнението си, поне 16 бивши еврокомисари продължават да получават ежемесечна заплата от 8 хиляди евро by

Последни от Свят

Отиди Горе