ЕС създава многомилиарден отбранителен фонд

в ПО СВЕТА

Петя Паликрушева: За НАТО плащаме, сега ще ни накарат да плащаме и за Европейска отбрана. Ааа, баста, некадърници! Тази криза с ИД и мигрантите е целенасочено дело за ликвидирането на Европа. При това е дело на САЩ и на тяхна милост – слугите на САЩ. Ако нашите марионетки не им теглят едни къдрави на техните измислени евро — клаузи и не запретнат ръкави да ни опазят границите, свършено е с нас! Тези, които разгромиха националната ни граница отдавна трябваше да са в затвора! Да се стегне границата по най-бързия начин и всички мигранти моментално обратно в Турция, армията на границата и трафикантите в затвора. Обратното е предателство към народа. То също се наказва.

ЕС планира създаването на многомилиарден отбранителен фонд

Eврокомисията в сряда ще предложи проект за многомилиарден отбранителен фонд (European Defence Fund), пише вестник Financial Times.

По данни на изданието, планът предполага рязък скок в разходите за киберсигурност, инвестиции във военното корабостроене и изследвания в сферата на безпилотната авиация.

В проектът, който ще бъде представен от вицепрезидента на ЕС Юрки Катайнен, става въпрос също за по-нататъшна стандартизация на военното оборудване и за използването на космическите програми на ЕС за безопасност и отбранителни цели.

Изданието свързва нарастването на военния бюджет на ЕС с изявленията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който изисква от европейските си съюзници да увеличат разходите си за отбрана към НАТО. Но шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща да представи план за създаването на европейски отбранителен фонд още в края на септември — преди изборите за президент в САЩ.

По-рано Юнкер заяви, че създаването на европейска армия е неизбежно, защото в бъдеще САЩ едва ли ще се грижат за сигурността на Европа.

Според него, «трябва да се даде нов старт на въпроса за европейския отбранителен съюз до…създаването на европейска армия».

По-рано шефът на ЕС предложи да се разположат в Брюксел щабовете на командванията за граждански и военни операции в ЕС.

Въпросът за създаването на щабове се обсъжда в Европарламента.

Петя Паликрушева, NewsFront – Bulgaria