Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

ЕС няма да помогне, а дори ще ни накаже, за проверките на “двойни стандарти на храните”, пречим на корпорациите…

в България
Loading...

Тъй като много актуална е темата за двойните стандарти в храните, да ви обясня защо ЕС, и неолиберализмът са виновни за това.

Всичко тръгва от свободната търговия. Като си отвориш пазара, ти не само правиш конкуренция на своите производители, която ги убива. Ти отменяш дори правото си да контролираш. Т.е. ако въведеш някакъв стандарт за качество, то той не е задължителен за стоките, произведени навън. А на база на стандарта, нямаш право да ги спреш, защото ще те обвинят, че нарушаваш договорената свободна търговия.

Т.е. със свободния пазар, държавата по същество се отказва от това да управлява какво се продава на собствения и пазар. Тя се отказва от контрола. Не може да защити народа, дори да иска.

Въпросните западняшки продукти са напълно законни. И освен да направи малко пропаганда, държавата е безсилна. Но тази пропаганда лесно се преодолява после от милиардите в маркетинговата машина на корпорациите. Ще сменят нещо в някоя марка, ще залеят медиите с реклама, и… пак ще ни продават боклуци. То това е смисълът на неолиберализма – да ти продават нещо, да се въртят парите, без значение какво е самото това нещо. Ако можеха щяха да ти продават и “нищо”, нули, само да можеха да се въртят парите. То дори това става – с някои видове изкуствени безсмислени услуги и продукти, които се харчат.

А парадоксалното е, че свободната търговия ограничава дори изнасянето на истината. Направили изследвания казват “проблем има”, но не казват кои са продуктите. Знаете ли защо? Ами защото ще ги съдят. А ще ги съдят, защото в споразуменията за свободна търговия има въведени такива съдилища. Дето да ти разкажат играта, ако говориш срещу някоя корпорация. Така се брани пазар.

Всичко това няма решение в рамките на свободната търговия и на слугите и – например Европейската комисия. Тя няма да направи нищо. То тя е проблемът – тя е назначена да пропагандира свободната търговия. А тия опити за защита ще ги обяви за “скрит протекционизъм”. Може дори да наложи глоби на съответните страни. Просто защото, повтарям – всичко е напълно законно и корпорациите не са нарушители. Така ако не са нарушители, ще се окажат “жертва”.

Този абсурд, наречен “свободен пазар” може да се пребори само като спре да бъде свободен. Т.е. да е свободен вътре и да се конкурират фирмите. Но държавата да може да налага правила на всички фирми. Това няма да наруши конкуренцията, но ще въведе някакъв ред и ще прокарва някакъв приоритет.

Иначе като е законно да произведеш нещо в Малта, но не е законно в България, ти просто го произвеждаш в Малта. И после съвсем законно, през “единния свободен пазар”, го доставяш в България. И всички ти козируват, защото ти си Господът на единния пазар…

Положението още по-зле ще става, защото тази тирания на корпорациите, наречена “свободен пазар” се разраства и укрепва…

Добри Божилов, komentari

Последни от България

Дебилизъм на годината

Loading... За да прокара многомилиярдния грабеж около разширяването на гьола АЕЦ “Белене”
Отиди Горе