Ердоган призова НАТО да не помага на терористите с оръжие

в Свят
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова днес НАТО да не прави разграничения между терористите и да не им помага с оръжие, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ердоган държа реч в Истанбул на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

У членовете на признати от нас терористични групировки, действащи в Сирия и Ирак, е открито оръжие, произведено от наши приятели. Имаме серийните номера на тези оръжия. Казвали сме за това на съюзниците, но те не са проявявали интерес по този въпрос, каза Ердоган.

По думите му съюзниците на Турция са заявявали, че това оръжие е било предоставено на организациите отдавна или че не признават въпросните организации за терористични групировки (става въпрос за сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз ПДС, и за Силите за защита на народа – СЗН).

Казват, че поради това, че ПДС и СЗН воюват срещу “Ислямска държава”, им се оказва подкрепа. Добре, хайде тогава да подкрепяме и Джебхат ан Нусра. Те също воюват срещу ИДИЛ, каза Ердоган.

Във връзка с действията на Турция в Сирия и Ирак Ердоган посочи, че Анкара не посяга върху суверенитета на тези страни.

“Имаме опит, който използваме в борбата срещу тероризма. Ако не постигнем успех, терористите ще потопят в кръв целия свят. Трябва заедно да се борим срещу тях”, каза турският президент.

Той припомни за инициативите за създаване на зона, забранена за полети.

“Казвали сме на страните от НАТО за необходимостта за създаване на зона, забранена за полети. Хайде да създадем зона за сигурност, в която няма да има терористи. Това се отнася за Сирия и Ирак”, посочи Ердоган.

Той добави, че Турция е “длъжна да държи отворени вратите си за всички, които бягат от бомбите, за разлика от Европа, която трудно взима решения за приемане на бежанци”.

“Турция е преграда по пътя на джихадистите към европейските страни и тя се нуждае от по-активна поддръжка в борбата срещу екстремизма от НАТО”, каза още Ердоган на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в Истaнбул, цитиран от в. „Хюриет“ и Дир.бг.

На форума се обсъжда положението в Близкия изток и участието на алианса в борбата срещу тероризма.

„Ако борбата с тероризма се окаже безуспешна, а тази преграда бъде разрушена, потокът от терористи ще обрече целия свят на огън и кръв. Призоваваме към укрепването на тази преграда, а не към нейното отслабване“, заяви Ердоган.
Той добави, че е недопустимо прилагането на двойни стандарти в борбата с екстремизма.

„Страните, демонстриращи двойни стандарти към дейността на терористичните организации, рано или късно ще се сблъскат с последствията от такъв подход на своята територия“, предаде думите на турския президент Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Преди дни Ердоган заяви, че западните страни стоят рамо до рамо с терористичната групировка “Ислямска държава”, за да дискредитират исляма.

Президентът допълни, че Турция решително се бори срещу терористите и ще продължава да го прави.

„Тази организация няма връзка с исляма. Никой не вреди на исляма повече от ИД. Нашата религия не дава право за убийството на хора“.

В началото на септември турският президент заяви, че 400 квадратни километра територия са били прочистени от “Ислямска държава” и кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия.

НАТО не може да предоставя убежище на “войници терористи”, каза пък вчера Реджеп Тайип Ердоган по повод на молбите за убежище, които турски офицери в структурите на НАТО са подали в страните, в които служат. / ГЛАСОВЕ

 

Ердоган призова НАТО да не помага на терористите с оръжие by

Последни от Свят

Отиди Горе