Ердоган: Обама не подходи достатъчно сериозно към войната в Сирия

в Свят

Турският президент Реджеп Ердоган обвини американския си колега Барак Обама и неговия вицепрезидент Джо Байдън в това, че не са подходили достатъчно сериозно към решението на конфликта в Сирия.

В интервю за телевизионното предаване „60 минути“ на CBS Ердоган заяви, че продължаващата война в Сирия е създала сериозна опасност за сигурността по южната турска граница, ограничила е отбранителната възможност на Анкара и е причина за прилива на бежанци в страната.

„Ние отговаряме на тези проблеми, обсъждали сме ги с президента Обама и вицепрезидента Байдън. Те се оказаха на недостатъчна висота в тази ситуация и не можаха сериозно да подходят към тези въпроси. За нас това е достатъчно разочароващо“, каза Ердоган, който допълни, че се чувства „разочарован“ и от позицията на САЩ във връзка със Сирия.

Турският президент продължи с критиките си към Вашингтон като засегна и темата за очакваното екстрадиране на проповедника Фетхулах Гюлен, който е сочен от властите в Анкара като организатор на преврата от 15 юли.

Войната в Сирия продължава от 2011 г. насам. От 2014 г. САЩ, заедно със свои съюзници, извършват въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“ в страната и в Ирак. В Сирия тези операции се извършват без съгласието на официалната власт в лицето на президента Башар Асад. Вашингтон също така оказва подкрепа и на бунтовниците, които се сражават срещу армията, ръководена от Дамаск.

Турция от своя страна също е един от противниците на Асад. От края на август Анкара започна провеждането на операцията „Щитът на Ефрат“ в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ с участието на бунтовническата организация Сирийска свободна армия. Според Ердоган целта на операцията е прочистването от терористи на територия от 5000 квадратни километра, на която да бъде създадена зона за разполагане на бежанци. /РИА-Новости, БГНЕС

loading...
Ердоган: Обама не подходи достатъчно сериозно към войната в Сирия by

Последни от Свят

Отиди Горе