Ердоган: Германия се е превърнала в убежище на терора

в Свят

Турският президент Реджеп Ердоган отправи остра критика към германския канцлер Ангела Меркел заради нейната позиция по отношение на задържанията на журналисти от в. „Джумхюриет“. Той заяви, че Анкара има притеснения, тъй като Германия е убежище за тероризма.

„Дават ни съвети, но ние сме тези, които се притесняват за вашата (на Берлин – бел. ред.) позиция. Вие помагате на терора! Този терор ще ни удари като бумеранг. Нямаме никакви очаквания спрямо вас, но историята ще ви запомни за приютяване на терора“, каза турският президент по време на реч в Анкара.

„Притеснени сме, че Германия, която приема членове на терористични организации като (Кюрдската работническа партия – бел. ред.) ПКК и (Революционната партия за национално спасение – Фронт – бел. ред.) DHKP-C под своя защита, сега ще се превърне в заден двор на (Фетулахистката терористична организация) ФЕТО“, допълни той.

Държавният глава заяви също, че не вижда „светло бъдеще за Германия“. „Това се превърна в място, където терористи намират убежище. Има расистки атаки срещу турци в Германия. Неприемливо е това, че Германия защитава терористи“, категоричен беше той.

Острите реплики на Ердоган идват ден, след като Меркел посочи, че действията на турските власти срещу свободата на медиите и изразяването са „много притеснителни“.

Тя направи изказването си във връзка с арестите на 13 служители, журналисти и карикатуристи на опозиционния вестник „Джумхюриет“, сред които и главният редактор Мурат Сабанду. / БГНЕС / Поглед.инфо

 

Ердоган: Германия се е превърнала в убежище на терора by

Последни от Свят

Отиди Горе