ЕП иска спиране на преговорите с Турция за еврочленство

в Свят

На следващата си пленарна сесия Европарламентът ще обсъди резолюция с призив към ЕС да спре преговорите за присъединяване на Турция към общността заради последните действия на нейната власт.

„Проектът за резолюция ще бъде обсъден на 22 ноември, а гласуването ще се състои на 24 ноември”, разкри източник от ЕП пред РИА Новости, пише БГНЕС.

Резолюцията е задействана от парламентарните фракции на социалистите и демократите, която е втората по численост и влияние в тази институция. Тя няма да има задължителен характер.

Различни евроинституции и отделни политици изразяваха неведнъж безпокойство от последните събития в Турция – дебата за връщането на смъртното наказание, ограничаването на свободата в медиите, ареста на парламентаристи от прокюрдската Народна демократична партия. Брюксел смята, че поведението на Анкара поставя под въпрос стремежа ѝ за влизане в Общността.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, започнали през 2005 г., неведнъж бяха спирани заради възникващи разногласия. Към момента са открити 16 от 35-те глави. През март тази година лидерите на ЕС решиха да активизират преговорите, след като Турция пое ангажимента да съдейства за намаляване на мигрантския поток към Евросъюза. / КРОСС

loading...
ЕП иска спиране на преговорите с Турция за еврочленство by

Последни от Свят

Отиди Горе