ЕнерГЕПИйната мафия: Честит Гергьовден, Роби !

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

За втори път тази седмица съм упълномощен да ви предам лично най-сърдечните пожелания към всички вас от страна на (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия, по случай светлия християнски празник Гергьовден. То се изразява в една графика,  повече от елементарна.
Тя изглежда ето така (за по-добър прегледи и прочит кликнете с мишката върху нея):

Тази чест ми беше оказана благодарение на успеха на друго едно „сърдечно“ пожелание „ЕнерГЕПИйната мафия: Христос Воскресе, Роби!“.

За разлика от графиката от преди ТРИ дни сега съм прибавил още една страна – Хърватска. Много исках да прибавя и съседна Турция, но организацията на уеб-сайта на тяхната енергийна борса се различава от европейските, поради което до приключването на материала не бяха публикувани данните да 6-ти май. Въпреки това ще ви покажа тренда на цените на електроенергията, на турската енергийна борса, за последната ЕДНА година.
И тя изглежда ето така:

Динамиката на цените е показана чрез черната крива, в турски лири за Мега-Ват-час. Видно от графиката, през последните ТРИ месеца борсовата цена на електроенергията в Турция бележи неизменен ръст. Ако превърнете турските лири в евро ще видите че към днешна дата цената на тока при южните ни съседи е по-скъп от тази на софийската борса. Това е и единственото логичното обяснение, за скока на борсовите цени у нас през последните дни.

Защо няма Гърция? Данните за ежедневната търговия на атинската енергийна борса се предоставят в електронни таблици, но така поднесени все още не съм успял да ги разшифровам, разбера и … да ви ги покажа.

УТОЧНЕНИЕ! Пишейки Скандинавия, на най-горната графика, показвам че става въпрос за повече от една страна в съответния регион. Използвам знамето на Норвегия, защото ми и най-симпатично.

Честит Гергьовден … !

НЕ аз ви наричам роби. Такова е отношението на политико-енерГЕПИйната мафия към всички нас.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)