Емблематичен юбилей за Валя Балканска | Преди 40 години песента „Излел е Дельо хайдутин” полита в Космоса

в България

Народната певица отбелязва и четвърт век на сцената с гайдаря Петър Янев. Всички тези поводи ще бъдат отбелязани довечера с грандиозен спектакъл на фолклорния ансамбъл “Родопа”.

„40 години откак лети песента. И вчера ме се обадиха, че песента вече се е върнала в совалката и ще продължава да лети. И пак мога да кажа, че не се гордея, че аз съм изпълнителката, но се гордея, че българска песен лети в Космоса”, коментира певицата Валя Балканска.

Години преди гласът й да се качи на борда на “Вояджър” и да полети в Космоса, той се понесъл из величествената Родопа планина.

„Моята майка беше много против да дойда в града и да стана певица”, разказва Валя Балканска. Въпреки това отишла в Смолян. Там бил Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопа”, на който станала солистка.

Тази вечер ансамбълът за пореден път ще накара Валя Балканска да се почувства горда. Зала 1 на НДК ще бъде завладяна от магията на родопския фолклор със спектакъла “Невястата”. Легендата разказва за родопчанка, която не приела турската вяра и обич. А за да съхрани своята религия и любов скочила от скалата. А ролята на Невястата е много повече от чест.

25 от тези 50 години на сцената плътно до нея е гайдарят Петър Янев. Освен в тандем, двамата се превръщат в емблема на България и на родопския фолклор.

„Никога не съм поставял нещата на основа какво ще получа, какво ще взема. Винаги, когато сме били на концерти, без значение дали в страната или в чужбина, презумпцията е била България, Родопите, да представим това, което сме. Защото ние сме само проводници на тази хилядолетна енергия, натрупвана в българския фолклор и само трябва да направим така, че да я предадем на следващите”, казва Петър Янев, гайдар и ръководител на Фолклорен ансамбъл “Родопа” – гр.Смолян.

И неслучайно писъкът на неговата гайда съпровожда гласа й. Заръката дошла от гайдар, с когото Валя работила навремето. А емоцията от изпълнената мисия е несравнима.

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда. Тя е една от най-обичаните Български народни певици не само от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

 

Най-известният ѝ запис − самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“ − е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ. Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада случайно сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на „Вояджър 2“, който е изстрелян 20 август 1977 г, а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на „Вояджър 1“. На 25 август 2012 г. „Вояджър 1“ става първият обект с човешки произход, който напуска Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда.


По традиция всяка година Валя Балканска открива Съборът в Рожен с изпълнението на „Бела съм, бела, юначе” – химнът на Родопа планина.

 


Мотиви от уникалната народна песен „Зайди, зайди, ясно слънце“ са използвани в „Message For The Queen“,на филма „300“. През 2007 година след международна полемика композиторът на продукцията Тайлър Бейтс призна, че е композирал произведението си на базата на „Зайди, зайди, ясно слънце“!

 

Надарена с космически глас, Валя Балканска изпълнява над 300 песни. От години Валя Балканска е солистка на ансамбъл „Родопа“ — Смолян, с който прославят българската народна песен у нас и по света. През 2004 г. излиза албумът й “Глас от вечността”, в който са събрани едни от най-хубавите песни на родопчанката, сред които ‘’А бре, юначе лудо и младо“, “Горо ле, горо, зелена“, ‘’Майчинко, стара майчинко“ и много други…

 

loading...
Емблематичен юбилей за Валя Балканска | Преди 40 години песента „Излел е Дельо хайдутин" полита в Космоса by

Последни от България

Отиди Горе