El Periódico: Западът гледа с презрение на страните от Източна Европа

в СВЯТ

През януари тази година Румъния ще заеме поста председател на ЕС, което ще позволи на страната да съсредоточи общоевропейското внимание върху проблемите на Балканите, пише El Periódico.

Изданието отбелязва, че позицията на Румъния по основните предизвикателства, очакващи ЕС в близката половин година, ще укрепи разкола между западните и източните страни в съюза.

След половин година твърде спокойно председателство на Австрия, на кормилото на Европа ще застане една от най-бедните и периферни европейски страни — Румъния, пише El Periódico.

За първи път, приемайки председателството в ЕС, макар и в толкова неспокойно за региона време, Букурещ получава възможност да демонстрира своята вярност към останалите членове на ЕС, които гледат на Румъния с недоверие, а дори и с презрение.

«В родината на знаменития град Дракула и един от главните източници на вътресъюзната миграция» се появи шанс да разруши всички предубеждения и стереотипи, отбелязва изданието.

Заедно с това Букурещ ще се сблъска с три основни предизвикателства: брекзита, миграцията и предоставянето на убежища на бежанците в Европа.

Испанското издание предполага, че предложенията на Румъния за решаването на тези въпроси само ще изостри разкола между източните и западните европейски страни.

Както вече се случи в първата половина на 2018 година по време на председателството на ЕС на България, особено внимание ще се отделя на балканските страни, на техните нужди и проблеми.

Румъния ще се постарае да съсредоточи общоевропейските усилия около решаването на регионалните конфликти на Балканите, а също да привлече тук европейски инвестиции.

El Periódico очаква Румъния също да прокара идеята за създаването на нова черноморска стратегия на ЕС.

На практика това ще доведе до укрепване на позициите на страните, които влязоха в ЕС по време на последните разширения, а също на Италия и Австрия.

Ще се случи засилване на националистическите тенденции в европейската самоидентификация, твърди изданието.

Начело в близката половин година ще се окажат интересите на източноевропейските страни.

Вниманието ще бъде приковано към изграждането на отношения с Русия и по въпросите за сигурността на Източна Европа.

Всичко това, отчитайки приближаващите избори за Европарламент, представлява твърде мрачна перспектива, прогнозира El Periódico.

Петя Паликрушева, News Front