El País: Сибир гори, а Гренландия се топи

в ПО СВЕТА
Авторът на статията в испанския вестник El País пише за тревожно топлото време в Аляска, топенето на ледниците в Гренландия и пожарите в Сибир. Той смята, че всичко това се дължи на глобалното затопляне и предупреждава, че ако то не бъде спряно веднага, нараства рискът огромни площи земя да се озоват под вода.

Комбинация от няколко фактора ускорява изменението на климата, пише испанският вестник El País.

 

Аляска днес не е непременно синоним на студ. В Анкъридж, най-гъсто населеният град на американския щат Аляска, разположен в северозападната му част, на 4 юли бяха регистрирани температури от 32 градуса, което е безпрецедентно за тези региони. Според екологичната организация „Грийнпийс“ същевременно ледът се топи с невероятна скорост в Гренландия, а пожари унищожиха близо 15 милиона хектара гори през тази година в Сибир. Голяма част от горския огън, който бушува в Русия, поглъща слабо населени райони. Според природозащитници в Сибир, където Владимир Путин обикновено почива, изгорелите гори ще имат нужда от над сто години, за да се възстановят, съобщава El País.

Тази комбинация от фактори само ускорява изменението на климата, твърди испанският журналист. Австралийският изследовател Джон Чърч предупреждава: „В близко бъдеще климатът може да се промени драстично“. Ако глобалното затопляне не бъде спряно незабавно, съществува нарастващ риск огромни площи земя да бъдат потопени. „Коктейл“ от натрупани парникови газове и повишаване на атмосферната температура ще доведат до повишаване на морското равнище и нови опасности.

Сигналите вече са налице – еколози твърдят, че затоплянето в Аляска се дължи на повишените температури в тропическата зона на Тихия океан, поради увеличените емисии на парникови газове. Освен това леденият щит на Гренландия загуби 197 милиарда тона лед през юли, което се равнява на 80 милиона олимпийски басейна. Ако това продължи, то може да се превърне в едно от най-големите разтопявания на ледове в Гренландия след 1950 г., когато се провеждат изследвания по доказана методология.

Гигантският датски остров често се използва за оценка на щетите, които нашата планета може да понесе. Изследователи изчисляват, че ако всички ледници в Гренландия се стопят, на някои места по Земята нивата на моретата могат да се повишат с цели седем метра.

Russia Beyond

ПО ТЕМАТА

40% от Гренландия се стопи за ден