Експерт: Не е демографска криза, а ужасна катастрофа

в България

Вече не може да се говори за демографска криза. Това е катастрофа. Тази ситуация директно влияе и върху националната ни сигурност. Това каза пред БНР проф. Петър Славейков от Центъра за демографски изследвания по повод данните, че родените през 2015 г. бебета са с 10 000 по-малко от тези през 2014 г. и са 57 965 деца.

„След 7 години, когато трябва тези новородени да влязат в образователната система, представете си какво ще стане в нея. Това е закриване на паралелки, на цели училища, уволнение на учители. Следва висшето образование т.н. Най-накрая е и пазарът на труда, където е още по-страшно, а най-накрая се оказва че няма и работна ръка в България”, обясни той.

Структурата на раждаемостта показва спад и сред ромската раждаемост, но по-слаб, отколкото при българите. Привличането на хора от диаспорите в чужбина би било възможно, само ако икономиката може да поеме приток на работна ръка изтъкна той и посочи Франция като пример за добра политика за насърчаване на раждаемостта.

„Ако случайно в България има ръст в икономиката, това не означава автоматично младите да започнат да раждат. Трябва да има един траен ефект върху стандарта им на живот. Много анкети са провеждани. Всички посочват, че има финансова несигурност и затова не раждат, не са готови да рискуват, защото отглеждането на качествено поколение изисква доста средства”, каза Славейков.

Той препоръча данъчни облекчения за семействата при раждане, освобождаване от ДДС на стоките за бебета и обща цел в демографско отношение.

източник: БЛИЦ

loading...
Експерт: Не е демографска криза, а ужасна катастрофа by

Последни от България

Отиди Горе