ЕК предлага €250 хил. глоба за страна членка, отказала подмяна на населението си

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Европейски страни, които отказват да приемат мигранти ще бъдат наказвани с по 250 хиляди евро за мигрант.

Това е заложено в планове на Европейската комисия за ревизиране на правилата за бежанците в Общността, пише „Файненшъл таймс”.

Наказателната мярка е една от най-спорните части в предложението на Европейската комисия, което ревизира така наречената Дъблинска регулация. Предложението ще бъде обявено в сряда.

Реформите на Комисията целят постепенно пренасочване на повече отговорности от държави като Гърция и Италия към други страни членки чрез автоматична система за споделяне на бежанци в Европа, ако някоя страна бъде внезапно залята от мигранти.

В предложението има клауза, която позволява налагане на глоба на държави, които се опитват да избегнат участие в разселването на мигранти.

Според четирима източници, запознати с предложението, глобата ще е от 250 хиляди евро за бежанец. Но през следващите дни може да бъдат приети промени в проектотекста на Комисията.

Размерът на сумата може да се промени, но идеята е да изглежда като санкция, каза един от източниците. Друг дипломат каза, че при всички случаи цената при отказ да се приеме бежанец ще бъде „стотици хиляди евро”.

Европейски страни като Полша и Унгария ще приветстват алтернативи на квотната система, но няма да приемат много добре санкциите. В такъв случай Варшава ще трябва да плати повече от 1 милиард евро, ако иска да избегне приемането на 4 500 бежанци от Италия и Гърция.

Миналата година през септември вътрешните министри на ЕС приеха план за разселване на 160 хиляди бежанци в съюза, но оттогава са разпределени едва 1%. / news.bg 

*Заглавие,bultimes