Едуард Сноудън получи награда от Норвегия за принос към свободата на словото

в България

Представители на норвежкия ПЕН-клуб връчиха на бившия сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън премията на “Карл фон Осецки” за принос в защитата на свободата на словото, съобщава РИА „Новости“ като се позовава на официалния сайт на клуба.

През ноември миналата година норвежкият ПЕН-клуб съобщи, че е решил да отложи церемонията за награждаването на Сноудън за юни 2017 г., за да може лауреатът лично да я получи и да вземе участие в церемонията по връчването й. Въпреки това, наградата е връчена неформално миналата седмица, а оповестяването става дни по-късно.

В съобщението се казва, че премията е била връчена на Сноудън в московски хотел от председателя на направлението и генералния секретар на клуба Уилям Нюгор и Хаге Нют Нури. “Благодарен съм за получената от вас подкрепа и на норвежкия ПЕН-клуб също“, цитира думите на Сноудън сайтът на клуба.

Заради опасения, че подобно събитие може да го издаде на властите на САЩ, сътрудниците на организацията са започнали юридически процес, чиято цел е била да получи гаранции от норвежките власти, че в случай на молба от Съединените щати, норвежките власти няма да предадат Сноудън. Гаранции така и не са били получени. Затова ПЕН-клубът е избрал план Б и наградата е връчена в тесен кръг, съобщава още РИА „Новости“, като се позовава на информацията на сайта на ПЕН-клуба.

Премията на името на Карл фон Осецки (1889-1938) – немски пацифист и журналист, лауреат на Нобелова награда за мир през 1953 г., се присъжда ежегодно в Норвегия за работа в сферата на свободното изразяване на мнение.

През юни 2013 г. Едуард Сноудън предаде на вестниците „Вашингтон поуст“ и „Гардиан“ секретни материали за програмата за следене в интернет на службите на САЩ и Великобритания. Той излетя тогава за Хоконг, за да се укрие, а от там – за Москва. След тези събития американските власти анулираха паспорта му.

Това юридически не позволява на Сноудън да напуска Русия. Москва му предостави временно убежище за една година, при условие че прекрати дейността си против САЩ. От 1 август 2014 г.

Сноудън има руско жителство за три години, което му позволява да пътува свободно из Русия.

ГЛАСОВЕ

Сноудън: Мобилните оператори в България подслушват

loading...
Едуард Сноудън получи награда от Норвегия за принос към свободата на словото by

Последни от България

Отиди Горе