Един от ”бежанци”те, предизвикали бунта в Харманли, е член на радикална клетка

в България

“Един от бежанците, предизвикали бунта в Харманли, към момента е установен за принадлежност към радикална клетка”, заяви пред журналисти вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

На конкретен въпрос дали сред бежанците, предизвикали бунта, има установени хора, които принадлежат към радикална клетка, Бъчварова обясни, че ДАНС работи по тази линия и не може да съобщи бройка, защото се установява и добави – „може би един човек към момента е установен само”, пише БГНЕС.

Запитана дали този човек принадлежи към „Ислямска държава”, Бъчварова уточни, че не може да каже в момента и допълни – работят колегите”.

“Ситуацията е кризисна, но в момента я владеем”, увери министърът в оставка.

Според нея е имало много спекулации със заразните болести в Харманли.

„Преди две седмици направихме първите проверки, но ситуацията не се успокои – продължи да се нагнетява напрежение по тази линия. Има някои заразни заболявания, но те са овладявани в рамките на 2-3 дни. Въпросната лайшманиоза не е установена в този център, но за спокойствие на гражданите решихме да направим пълен скрининг. Там има лекари и допълнително изпратени от болницата на МВР – основно дерматозоли”, разясни Бъчварова.

Тя добави, че тече установяване на самоличността на бежанците, предизвикали бунта, има досъдебно производство, прокуратурата работи.

Бъчварова обясни още, че е невъзможно правно, а и политически да се установи коридор за бежанците към Сърбия, както те искали. Тя бе категорична, че има ред и тези граждани на Пакистан, които са дошли незаконно на наша територия, трябва да знаят, че държавата е готова да съдейства хуманитарно за тях, да им осигури справедливи процедури, но те са длъжни да се съобразяват с българското законодателство и да го спазват.

Министърът на вътрешните работи в оставка предупреди, че, “който не го прави, ще бъде санкциониран”.

Румяна Бъчварова подчерта, че превантивните мерки са свързани с по-добрата охрана на центровете за бежанци.

„В момента обмисляме друга организация, която да отдели сирийските бежанци от тези, които идват например от Афганистан, които нямат сериозно основание да получат статут. Да направим такава организация, че те да не провокират последващи подобни вълнения”, изтъкна още министърът на вътрешните работи в оставка. / КРОСС

loading...
Един от ''бежанци''те, предизвикали бунта в Харманли, е член на радикална клетка by

Последни от България

Отиди Горе