EADaily: Чисто нови български оръжия, производство април 2017, в ръцете на джихадистите край Мосул и в Идлиб (СНИМКИ)

в България

Ново българско оръжие е открито у терористите от „Ислямска държава” и сирийската „Ал Кайда”

 Това пише руското издание EADaily, което многократно е правило разследвания на схемите и доставките на въоръжение от източноевропейските страни за така наречената „умерена” опозиция в Сирия.

Изданието пише, че то се закупува по държавната програма на Пентагона за оказване на помощ на съюзниците на САЩ от американските компании Chemring и Orbital ATK и се доставя по море в Саудитска Арабия, а оттам и в Сирия.

Нова българска граната за РПГ-7 в ръцете на ислямист от ИДИЛ. СНИМКА: twitter.com
Противотанкова граната за РПГ-7 на сайта на ВМЗ. Скрийншот от vmz.bg.
Гранатите от сайта на ВМЗ и в ръцете на джихадиста от “Исламска държава” са идентични.

Този път обаче новите ракети и леките гранатомети от България се оказаха в ръцете на бандитие-джихадисти, признати за терористи по целия свят. Например, блогърът с ника Lost weapons, специализиращ в оръжията в зоните на конфликти, е публикувал в Twitter скрийншот от видео на „Ислямска държава”. На него екстремистите държат в ръцете си граната от противотанков гранатомет. „Ето български ръчни противотанкови гранатомети. И ИД и правителствените войски в Ирак използват български гранатомети в Мосул”, пише блогърът.

Сирийски терорист от “Ал кайда” с лек гранатомет. СНИМКА: twitter.com.
Лек гранатомет от сайта на “Арсенал”. Скрийншот от сайта arsenal-bg.com.
Терорист от сирийската “Ал Кайда”, а в момента “Тахрир ал Шам» с РПГ-7 през 2016 година. Българското предприятие ВМЗ произвежда същите противотанкови гранатомети. СНИМКА: twitter.com и ВМЗ.

EADaily е извършило проверка и действително гранатата е била направена във „Вазовски машиностроителни заводи” в Сопот. Това се вижда, ако се сравни с продукцията на официалния сайт на ВМС. И на двата боеприпаса се виждат щампите, които поставят във ВМЗ.

Гранатите от сайта на ВМЗ и в ръцете на джихадиста от „Ислямска държава” са идентични. Любопитно е, че на видеото българското оръжие е свежо, датира от април тази година. И противотанковите гранатомети се използват от екстремистите против иракските сили, които в момента се опитват да освободят иракската столица на ИД – град Мосул.

Терористи от групировката “Джейш ал Изза” заедно с “Ал Кайда” се подготвят за обстрел по правителствената армия в Хама с български снаряди. СНИМКА: twitter.com.
Такива нови автомати АК-74 се предлагат в момента на черния пазар в Сирия. СНИМКА: twitter.com

Абсурдната ситуация се състои в това, че джихадистите стрелят с българско оръжие и по участващите в операцията американци, които са го купили.

Как българското оръжие и боеприпаси попадат в ръцете на ислямистите екстремисти?

Директорът на Conflict Armament Research Джеймс Беван заяви миналата година, че веки, който въоръжава сирийската опозиция, няма никакъв контрол върху това, къде в крайна сметка се оказва оръжието.

Беван твърди, че сирийските групировки, които уж воюват с ИД, често се присъединяват към нея или си сътрудничат с екстремистите. По този начин, новото оръжие попада в ръцете на терористите от ИД и чуждестранните сили, опитващи се да се борят с „Ислямска държава”, всъщност оказват подкрепа на терористите.

Превод и редакция: БЛИЦ

ПРИПОМНЕТЕ СИ:

 

loading...
EADaily: Чисто нови български оръжия, производство април 2017, в ръцете на джихадистите край Мосул и в Идлиб (СНИМКИ) by

Последни от България

Отиди Горе