EС и САЩ превръщат Украйна в ядрено гробище

в ПО СВЕТА

Чуждестранните компании ще извозват ядрените отпадъци в Украйна и така ще превърнат страната в ядреното гробище на Европа и света: депутатите от украинския парламент поставиха кръст на здравето на украинците.

Върховната Рада подкрепи законопроекта № 6089 «За внасяне на промени в някои закони на Украйна относно усъвършенстване на законодателството по въпросите за радиоактивните отпадъци», който предполага въвеждането на четири вида радиоактивни отпадъци — много нискоактивни, нискоактивни, средноактивни и високоактивни.

«ЗА» гласуваха 229 депутати.

Говорителят на Радата Андрей Парубий постави законопроектът три пъти на гласуване, защото при две от гласуванията не стигнаха гласовете, много от народните избраници изразиха опасения, че Украйна просто ще се превърне в ядрено гробище на Европа и САЩ.

Това от трибуната заяви народният депутат от «Радикалната партия» Игор Мосийчук още преди гласуването.

Според него, напълно е вероятно чуждестранните компании, които ще се включат по въпроса, да извозят всички ядрени отпадъци от Европа в Украйна.

 

Според пояснителната бележка, експертите от ЕС са счели, че съхранението на всички радиоактивни отпадъци в Украйна при подобно деление ще коства на страната около 750 млрд гривни, а това било твърде много.

Затова предложили отпадъците да се разделят съобразно тяхната активност на четири класа и те да бъдат разположени в специално предназначени за целта хранилища — повърхностни, приповърхностни, хранилища за съхранение на радиоактивни отпадъци на средна дълбочина и геологически хранилища.

Повърхностните хранилища трябва да бъдат оборудвани в сгради, траншеи или на повърхността на земята.

Приповърхностните — на повърхността или на дълбочина до няколко десетки метра.

Хранилищата на средни дълбочини предполагат разполагането на разстояние от няколко десетки до сто метра от повърхността.

Геологическото хранилище — на дълбочина няколкостотин метра и повече.

Nеws Front

САЩ извършват над Украйна опасен ядрен експеримент