Джулиан Асанж на учредяването на DiEM25

в Свят

Джулиан Асанж: Ще възродим европейската мечта или ще преживеем дълга, жестока нощ

„Няма демокрацията без свобода на словото. Без свобода на словото не знаем какво правят нашите правителства зад гърба ни. Следващият ни гост има и техническите, и умствени способности да бъде изпълнителен директор на Гугъл. Или Майкрософт. Или който и да е високотехнологичен конгломерат. Но той избра да ни даде възможност да разберем какво правят правителствата зад гърба ни. Заради това вече четвърта години е жертва на произвол и е заплашен от екстрадация в американския затворнически лагер Гуантанамо Бей. Всеки обвинен в нарушаване на сигурността на политическия елит може да изчезне без следа“, така Янис Варуфакис представи Джулиан Асанж, който се включи в учредяването на DiEM25 от посолството на Еквадор в Лондон.

Assange_DiEM25
Джулиан Асанж

Много се радвам, че съм тук и че DiEM25 вече е факт. Бих искал да акцентирам върху малко по-различни неща от останалите говорители: Европа е конгломерация, група от 500 млн. души. С един от най-високите БВП в света. Но какво се случва в Европа? Точно в този момента, в който ние си говорим тук, Великобритания и Италия се готвят да нахлуят в Либия. Италия със сухопътни войски, Великобритания по въздух.

Как стана така, че в Европа дойде бежанска вълна и дестабилизира Шенген? Защо виждаме надигащ се, токсичен национализъм? Как се случи? Всичко това е плод на войните в Северна Африка. Някои европейски държави участваха в тези войни. Участваха заедно със САЩ, Саудитска Арабия, Катар. Тези войни в защита на европейския интерес ли бяха? Не! Те доведоха до сегашния хаос в Европа. Как може най-големият икономически съюз с 500 млн. граждани да не намери собствен път за защита на европейските интересите?

В икономически аспект – защо Европа е икономически склерозирала? Защо изглежда като дете, напътствано от САЩ, в лицето на МВФ, които не могат да решат собствените си икономически проблеми?

Проблемът на Европа е липсата на интеграция, на обединение, на сближаване между отделните региони. Ситуацията е много по-различна от тази след Втората световна война. Различна е и икономическата ситуация, и стратегическите условия. Но има и друго – тогава е ималомечта каква да би трябвало да бъде Европа отвъд икономическите и стратегическите условия. Това е мечтата, която Европа загуби.

Нейната липса предизвиква фрагментацията и неадекватността на европейските правителства. Това позволи на престъпни европейски държави да компрометират истинските интереси на гражданите на Европа много тежко. Като навлязоха в Северна Африка, заедно със САЩ. Шпионираха европейски институции, например в Швеция и Великобритания. Позволи на САЩ да нарушава законите в Европа. Нещо, което изпитах лично срещу мен и срещу хората, за които трябва да се грижа – моите източници на информация.

С рухването на тази мечта не бива да се примиряваме, трябва да се борим за нея. В противен случай се задава зима, идва война, идва краят на Европа. Или ще сграбчим момента и ще обърнем курса, който Европа е поела, или ще преживеем страданията на много жестока нощ.

Ако тази нощ дойде, ако не успеем да я предотвратим, трябва да сме подготвени, когато се съмне, да изградим наново, да конструираме нова Европа. Няма да имаме този шанс, ако не сме подготвени. В която и посока да се развият събитията, ние трябва да работим заедно, да се опитаме да спрем процеса на дезинтеграция. Да рестартираме мечтата за нова Европа, за да не позволим да се разпадне. Опасенията и страховете на европейците трябва да намерят политическо решение, за да не връщаме към национализма, към съюз със САЩ. Трябва да се върнем към центъра на европейския проект или да се подготвим за много дълга нощ.

Другото, за което трябва да се подготви Европа, са преговорите за търговските споразумения, като Трансатлантическото партньорство – TTIP (между ЕС и САЩ) и TiSA. Кой отговаря за преговорите от страна на Европа? Сесилия Малмстрьом. От Швеция. Сесилия Малмстрьом, която наскоро написа книга в съавторство с Ерик Холдър, министъра на правосъдието на САЩ, който преследва мен, както и други хора, които разобличават престъпленията на американската администрация. Сесилия Малмстрьом е праволинеен трансатлантик.

Кой трасира новия икономически режим на Европа? Новия правен ред, който САЩ и Старият континент ще споделят? Те са в ръцете на праволинеен трансатлантик. Това не е път към добра сделка. Няма място за изгодна сделка, ако процесът не е управляван от добър мениджър, който работи за възвръщане на мечтите на хората, за сближаване между отделните държави в Европа.

Реалността разкрива пред нас две възможности. Или да се подготвим за задаващата се нощ и да изграждаме Европа наново след нея. Или да действаме сега чрез DiEM25, да работим и настояваме за европейска конституция. Да сграбчим деня.

Източник: solidbul.eu

ВИДЕО: DiEM25 – началото! Пълен запис на изказването на Янис Варуфакис (превод на български)

Джулиан Асанж на учредяването на DiEM25 by

Последни от Свят

Отиди Горе