Душманинът Москов спрял безплатните лекарства за хипертония

в България

Обещаните безплатни лекарства за есенциална хипертония, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябваше да покрива напълно от 1 август вероятно ще бъдат отложени чак за март 2017 година. В момента НЗОК плаща между 25% и 75% от стойността на лекарствата за хипертония, които са доста евтини – между 2 и 10 лева и са достатъчно достъпни за пациентите.

По идея на здравния министър Петър Москов обаче беше прието НЗОК да плаща 100% от стойността на поне едно лекарство за лечение на хипертония от дадена група и така то да е напълно безплатно за пациентите. Мярката беше предложена като част от политиката за подобряване на лечението на социално значими заболявания, които често водят до инвалидицаия и смърт.

По предварителни разчети на НЗОК пълното поемане на лекарствата за хипертония щеше да й коства допълнителен разход от 6-7 млн. лева тази година, за да бъдат посрещнати потребностите на над 300 000 хипертоници.

Напълно безплатните лекарства трябваше да станат факт с влизането в сила от 1 август на позитивния лекарствен списък, но на последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК предлага на здравния министър да промени своя наредба и да отложи мярката за март 2017 година, когато обичайно влиза в сила новия рамков договор.

Така, въпреки че вече би трябвало да ги покрива напълно, касата ще продължи да ги плаща на досегашните им нива – частично.

Причината за искането на НЗОК е затруднения бюджет на касата, в който и тази година се очертава преразход за болници и лекарства, пише Mediapool. Досега всяко повишаване на нивата на реимбурсиране е влизало в сила от 1 януари с новия бюджет и от касата смятат, че ще имат трудности да поемат този разход от 1 август./BNews.bg

loading...
Душманинът Москов спрял безплатните лекарства за хипертония by