ДПС дирижира незаконната сеч в горите на Велинград

в България

Вестник “Атака” публикува серия свои разследвания за безчинствата в района на Велинград. Може би те са смутили рахата на бедствената вицепремиерка Емел Етем и на съпартийците й – министрите Нихат Кабил и Джевдет Чакъров, както и на някои регионални шефове, за да разпоредят проверка, която няма да промени нищо. Защото те също са в основата на съсипията и бандитското разграбване на българската природа. Вицепремиерката Етем и антуражът й системно и необезпокоявано нарушават законите, включително и с официални указания, спуснати “надолу”. В продължение на две години напористата дама издаде две инструкции за почистване на речните корита в планините, игнорирайки Националното управление на горите и районните му структури, заобикаляйки нормативни разпоредби и здравия разум. Пак по силата на въпросните указания или устни разпоредби безотказно действа и системата за добив на дървесина със специални разрешителни писма от министерството на Нихат Кабил, които облагодетелстват Ахмеддогановите “обръчи” от фирми. За разлика от простосмъртните им колеги, те получават привилегията да не се явяват на търгове, а дървесината изплащат на цени, далеч под пазарните. Такъв е и случаят с драгиновската фирма “Амос” на Албен Бакърджиев, на когото по този начин наскоро подариха 2500 кубика. Те се отправят после към предприятието “Средна гора” в Стара Загора, което пък работи за чуждестранна фирма – “Икея”. Разбира се, подаръкът е в грубо нарушение на изричната заповед, според която дървесината в района на РУГ – Пазарджик може да се продава само чрез участие в публичен търг. Отделно е, че нерядко търговете са дирижирани, пак в полза на определени фирми, свързани с ДПС.

Съществуващият разнобой в законовите разпоредби за горите и водите изглежда е твърде удобен за турско-депесарската мафия и нейните височайши “охранители” от етническата партия. Според Закона за горите районните управления по горите не носят отговорност за дървесината и някои съоръжения по речните корита. Макар, че трионите не спират и във вътрешността на масивите, дърветата тайно се свалят до пътя, като се имитира почистване на реките, а стотици кубически метри дървесина изобщо не се заплаща от фирмите, сключили договори с протекцията на ДПС и някои областни началници. В случая контролът около реките би трябвало да се извършва от екологичното министерство на Джевдет Чакъров и Басейновата дирекция в Пловдив. РУГ-Пазарджик отново е игнорирано, а по указание на Емел Етем приближени до сепаратистката партия фирми секат безплатно, не плащат задължителните тарифни такси или внасят смешно-символични суми. Договорите с тях (около 7-8 в района) се сключват с областния управител, а документите се депозират в горското управление само за сведение. Т.е. то се поставя пред свършен факт.

Друг е въпросът, че някои негови шефове и директори на лесничейства си затварят очите пред грабежът в поверените им територии. Включително и чрез т.нар. разрешителни билети за извозване на дървесина, която не се заплаща, ако успее да мине за готова продукция, както често става. По “странен” начин в РУГ-Пазарджик, оглавявано от Мехмед Велиат, изчезват или просто се скъсват протоколи от проверки за незаконна сеч, други така и не стигат до съответните контролни звена в столицата. Миналата година Меджит Калъч от с. Крастава е заловен с камион, пълен със 170 кубика талпи. По нечия заповед те, заедно с возилото, му били върнати, а на горските стражари било разпоредено да не пращат протокола “нагоре”. Хора на ДПС са се специализирали и в саботажи – източват горивото на джиповете, крадат резачки, кервани от камиони с “нелегална” дървесина щъкат във всички посоки – без да бъдат санкционирани от нископлатените горски стражари. Които впрочем не са в състояние да опазят поверените им хиляди декари на човек, защото освен другото техниката за придвижване или е пред разпад, или просто липсва. Както липсват и подходящи горски пътища, а това прави над една четвърт от горите непроходими. Всичко това е част от съществуващата крайно погрешна политика, която обрича българската природа и я прави заложник на разнокалибрени и овластени престъпници. И докато анархията в горите става все по-неконтролируема, столични и местни началници се уреждат с безплатни мебели или бракониерстват в язовирите “Доспат”, “Батак” или в други водоеми и дори се охраняват от някои горски – разбира се, по заповед на шефовете им. Може би началникът по охраната в Районното управление на горите в Пазарджик – Марин Златарев, би могъл да обясни защо и по чие нареждане (вероятно негово) конфискуваните риби, лодки, мрежи и коли на бракониерите отново им се връщат, за да продължат набезите си.

Не от вчера специалисти с голям опит в отрасъла настояват да се направи пълен кадастър на горите и речните корита. А докато той бъде изготвен, пълния контрол върху тях да се предостави на РУГ. Засега мнението на експертите се посреща с мълчание. По същото време само за около 8 години съмнителни фирми “Сютка”, “Белмекен”, “Снежник”, “Лес” и др., изкупиха материалните активи на горски стопанства на безценица после ги разпродадоха, предизвиквайки умишлен фалит. В бандитската операция участваха привилегировани хора с благословията на три поредни правителства, които пълнеха лични и партийни каси с грабежа от българските гори.

Сега по някои груби изчисления, загубите на държавата от незаконната сеч се изчисляват на повече от 100 милиона лева. Те ще нарастват, ако достъпът до горите на основните играчи в тази антибългарска вакханалия, не бъде пресечен окончателно. Създаването на Агенцията по горите е несигурно средство, по-ефикасно е, ако изпадналото в тежка корупция правителство на Станишев слезе най-сетне от сцената.

ДПС дирижира незаконната сеч в горите на Велинград by

Последни от България

Отиди Горе