Доц. Минчо Христов: България е окупирана от банковата мафия (ВИДЕО)

в България
Loading...

Банките намаляват лихвените проценти по депозитите, но лихвите по кредитите не се пипат и продължават да са най-високи в целия ЕС. Това граничи с наглост от страна на банките и се чудя къде е надзорът в лицето на БНБ, на КФН, защо не се задействат и не отговорят на няколко конкретни въпроса. Защо все още липсва наказателна отговорност за банкери, които умишлено раздават парите на хората на свързани лица и фирми? Защо никой не търси парите от КТБ, които могат лесно да се проследят и върнат, ако има политическа воля? Зад всеки раздаден необезпечен кредит има определено лице или фирма с определен собственик. Защо всичките 8 партии в управлението на държавата остават слепи и глухи за това драстично ощетяване на българските граждани?

Заради гарантирането на влоговете в банките и на финансовата стабилност като цяло трябва да бъде върната наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. А ако сегашната власт иска да изсветли икономиката и да намали нивата на корупция, да предприеме действия по разследване на имуществото на всички кредитни милионери и банкерите, които са им предоставили тези кредити. Ако не може да се докаже произходът на имуществото, то да бъде конфискувано. Крайно време е да бъде разследвано и имуществото на българските политици и незаконно придобитото да бъде също конфискувано. Защо това може да става в САЩ и страните на ЕС, а в България да не може? Ако тези стъпки не бъдат предприети в близко време не съм оптимист за това, което може да се случи в банковата система.

Защото ако правителството продължава да действа по инерция, т.е. да облагодетелства големите монополисти, то търпението на хората скоро ще се изчерпи. И ще бъдем свидетели на справедлив обществен гняв, който не е ясно точно какви форми ще приеме, как ще започне и, най-важното, как ще завърши. Борисов няма голям избор – или да намали апетита на монополите или да чака нов февруари 2014 г.

Loading...

Последни от България

Отиди Горе