Дончев: Издигането на Кристалина Георгиева за шеф на ООН беше грешка

в България

Дончев призна, че гафът с Кристалина е една от причините ГЕРБ да загуби изборите

Оставката на правителството не е еднолично решение на премиера и е била обсъдена от министрите, заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред БНР.

“В политиката освен аритметиката и парламентарната политика, имат значение и други неща, като подкрепата, която чувстваш, моралното право да управляваш. Винаги сме се съобразявали и с тях. Когато е очевидно, че нямаш пълната подкрепа, губиш правото да управляваш. Не бива да се крепи само на това, че удържаш парламентарни позиции. Имаше обсъждане, не си спомням да е имало гласуване. Премиерът беше категоричен. Нито един политик, още по-малко държавник, има правото да се обижда на гражданите. Това е нелепо. Не може да има обида. Очевидно има белези, че това, което правим, не е докрай правилното или не се оценява по начина, по който очакваме. Моралът повелява да се оттеглим”, каза Дончев.

Според него част от причините за неуспеха на президентските избори се дължат на това, че хората не приемат политиките на правителството. Друга причина било късното издигане на кандидатурата на Цецка Цачева, а негативен ефект оказало и включването на Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН.

“От днешна гледна точка безспорно е нанесло щета. Все пак да припомня, че никой не е бил толкова глупав и безумен, за да си причинява подобен негатив. Водили сме се единствено от намерението България да има шанс за под-добро представяне в състезанието, но очевидно не е довело до резултата, който сме очаквали. Подведоха ни”, каза Дончев. / ГЛАСОВЕ

loading...
Дончев: Издигането на Кристалина Георгиева за шеф на ООН беше грешка by