Докога ще продължаваме да робуваме на тези два енергийни вампира, ЕРП-тата и американските централи?

в България

Енергетиката нажежи пленарна зала.

Депутатите подхванаха първото четене на Закона за енергетиката.Предлаганите промени въвеждат 5 % такса във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” от приходите на ЕСО и Булгартрансгаз.

Такова предложение е обсъждано още при създаването на фонда през 2015-та. Вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на фонда с оглед либерализацията на пазара.

В последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на енергия, което налагало по-високи разходи за фонда с цел покриване на разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори.

Докога ще превръщаме държаната енергетика в дойна крава, скочи социалистът Таско Ерменков. В момента кърпим фонда, недоволен е той.

Депутатът от левицата заподозря, че мярката се предлагала, защото над ГЕРБ тегнел духът на зимните протести, които свалиха първия кабинет на Бойко Борисов. Според него не се поставяли на равни начала държавната и частната енергетика.

Мартин Димитров от РБ не хареса, че се отричала започналата реформа в енергетиката. Успяхме да направим важни мерки в енергетиката, категоричен бе той.

586 милиона лева дефицит нa НЕК ни остави кабинетът Орешарски, заяде се реформаторът. Сега значително бил намален този дефицит на 216 милиона лева. 39 милион лева е печалбата на компанията.

Атакистката Магдалена Ташева пък се притесни, че пак ще се облагодетелстват американските централи.

Тя настоя премиерът Бойко Борисов да каже колко комисионна е прибрал за това, както тя се изрази, токсично законодателство. Ташева се ядоса, че не се вземали такси от ЕРП-тата.

Националистката призова да не се наливат пари в американските офшорки. Това лобистко законодателство трябва да се отхвърли, поиска още Ташева.

Делян Добрев от ГЕРБ се нае със задачата да й обясни, че с тези пари от фонда няма да се подпомагат американките централи.

До кога ще продължаваме да робуваме на тези два енергийни вампира, попита отново Магдалена Ташева.

източник: news.bg

loading...
Докога ще продължаваме да робуваме на тези два енергийни вампира, ЕРП-тата и американските централи? by

Последни от България

Отиди Горе