Доказано: Точно тази песен намалява стреса с 65%! (ВИДЕО)

в Любопитно

Музика за нервни хора

 Всеки знае, че със стреса трябва да се борим. Сблъсквайки се с трудности на работата, в институциите и в личния живот, ние прибягваме до стотици различни трикове и техники за успокояване на нервите.

И тук се появява метод, доказан от науката: Списък с 10 от най-релаксиращите песни.

Звуковата терапия отдавна се използва за релакс и възстановяване на здравето. Народната музика се използва от векове за въздействие върху общото благополучие на човека.

А британски невролози съставиха списък с най-ефективните в това отношение композиции!

Те провели изследване, свързвайки към участниците специални сензори. Участниците трябвало възможно най – бързо да решат сложни главоблъсканици.

Те предизвиквали определено ниво на стрес у тях, а участниците слушали различни песни; в същото време изследователите измервали различни техни показатели – от мозъчна активност до физиологични такива: сърдечна честота, кръвно налягане и честота на дишане.

Според д-р Дейвид Люис-Ходжсън от компанията Mindlab Internacional, която провела изследването, първо място по релаксиращ ефект заела песен, многократно надминаваща всички изследвани досега мелодии.

Тази мелодия – ”Weightless”  на групата Marconi Union – довела до намаляване на общото ниво на тревожност у всички с 65 %!

Още по-изненадващото е, че Marconi Union точно такъв ефект искала да постигне.

Мелодията е написана със съдействието на звукотерапевти – музикантите специално аранжирали хармонии, ритми и баси така, че у слушателя да се забавя сърдечната честота, да се понижава кръвното налягане и да се намалява нивото на хормона на стреса кортизол.

Тревожността е бичът на съвремието. Стресът увеличава риска от развитието на такива недъзи като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, депресия, стомашно-чревни разстройства, астма и други.

Скорошно проучване показва, че само стресът на работното място предизвиква повече смъртни случаи, отколкото диабет, болестта на Алцхаймер и грип.

Като цяло учените са съгласни в едно: ако искате да запазите психическото и физическото си здраве по-дълго, трябва по-често да си почивате.

Музиката е вълшебен начин за облекчаване на стреса, причиняван от постоянни телефонни обаждания, съобщения, приложения, тагове, поща, напомняния, срещи и крайни срокове, с което те увеличават неимоверно нашия стрес и ни изнервят.

За тази мелодия №1 д-р  Дейвид Люис-Ходжсън казва:

«“Weightless” се оказала толкова ефективна, че много жени започнаха да заспиват, аз не бих препоръчал да слушате тази песен по време на шофиране, тъй като това може да бъде опасно.“

 НЕПОЗНАТО

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на електронно списание НЕПОЗНАТО

Кой и защо промени  основната честота в музиката от 432 Hz  на  440 Hz

Кой и защо промени основната честота в музиката от 432 Hz на 440 Hz

loading...
Доказано: Точно тази песен намалява стреса с 65%! (ВИДЕО) by

Последни от Любопитно

Отиди Горе