Договориха фалшивите реактори за АЕЦ “Белене”

в България

Това съобщи вчера на интернет страницата си държавната корпорация Росатом ето как:

Ростовская АЭС: болгарские атомщики перенимают опыт волгодонских коллег в области эксплуатации систем вентиляции и кондиционирования“.

Сега превеждам, както заглавието така и цялото съобщение 1:1, като в скоби ще поставям цифрови маркери, които по-късно ще коментирам :

“АЕЦ “Ростов”: български атомни експерти приемат опит от волгодонските си колеги в областта на експлоатацията на системи за вентилация и конденциониране”

В края на октомври на АЕЦ “Ростов” в продължение на една седмица работеха специалисти от АЕЦ “Козлодуй” (България). Целта на посещението на българските колеги (1) беше споделяне на опит от волгодонските специалисти в областта на експлоатацията на вентилационни конденциониращи системи за АЕЦ с реактори от типа ВВЕР-1000.
Климатът в района, където е разположена АЕЦ “Ростов”, е сходен с климата в България, поради което и българските специалисти са избрали да дойдат точно тук (2). Те обсъдиха с волгодонските си колеги особеностите на работа на системата за вентилация на херметичния обем (в който се намира ядрения реактор – бел. Г.К.) в условията на повишени температури на технологичната среда, опита от експлоатацията на хладните, пароежекторни машини … (следва тясно специализиран професионален жаргон, който е неразбираем и безсмислен за широката публика, поради което го пропускам – бел. Г.К.).
Специалистите от АЕЦ “Ростов” са натрупали голям опит в областта на експлоатацията на вентилационни и климатични системи (3). И българските колеги получиха не само пълната интересуваща ги информация, но и успяха лично да се убедят в ефективността на работа на системите.
(Следват думи на благодарност от страна на българите, с което и приключва съобщението – бел. Г.К.)

Към репортажа е приложена и снимка, която също поставям 1:, без никакво вмешателство:

e528d5d18f3c7926fad8ea6e6ccd261d

Снимката е малка и не дава възможност да се разпознаят лицата на българските “специалисти”. Предположително това са двамата с белите каски на фотото. От снимката не личи някой да работи, както се твърди в репортажа, а по-скоро напомня на посещение в галериите на парижкия музей Лувър? Освен това мястото на снимката не е от херметичната зона, както пак се твърди в съобщението, защото в нея зона не влиза естествена дневна светлина през прозорци, както се вижда на картинката, а и облеклото там е по-различно. Освен това обекта на внимание от страна на сниманите не е вентилационна система, а по-скоро е част от турбо-генераторната установка.

Преди да коментирам маркерите от текста нека направя важно уточнение за използваните в него имена – Ростов и Волгодонск. В Русия, още от времето на Съветския съюз, е прието и продължава да се прилага всяка АЕЦ да се кръщава на името на областния център, а не на името на най-близкия град, в който живее основната маса персонал на централата. Ето защо АЕЦ-а носи името на областния център Ростов, а града на енергетиците е Волгодонск. Ако ние следвахме руския опит нашата АЕЦ трябваше да се казва “Враца”.

Коментираме:

1 – Не е споменато нито едно име, нито даже инициали на поне един български “специалист”. Най-малкото това не е добър тон, но в дадения случай май е повече от належащо да се запази тяхната анонимност?

2 – Твърдението за сходството на климатите е силно преувеличено. Истинската причина е, че на 15 километра от въпросната АЕЦ се намира завода “Атоммаш”, в който се произвежда реакторно оборудване за АЕЦ с реактори от типа ВВЕР-1000, в град Волгодонск. Това ви го разказах и показах наскоро в “Росатом заличава следите на грабежа АЕЦ “Белене”“.

3 – А твърдението за натрупания голям опит е още по-пресилено и от това за климата. От интернет страницата на компанията оператор на всички АЕЦ в Русия “Росенергоатом” (ТУК) извадих таблицата с историята на блоковете в АЕЦ “Ростов”. И тя изглежда ето така:

Действующие энергоблоки Ростовской АЭС

номер энергоблокаТип реактораУстановленная мощность, М ВтДата пуска
1ВВЭР-1000100030.03.2001
2ВВЭР-1000100016.03.2010
3ВВЭР-1000107027.12.2014

Общото количество натрупан опит се измерва в 23 реакторни години. В същото време от интернет страницата на АЕЦ “Козлодуй” (ТУК) можете да видите следното:

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

Общият брой реакторни години натрупан опит се равнява на 53. Кой, кой, кой, кой … има повече опит? Кой при кого трябва да ходи?

За капак! Както виждаме от съобщението на Росатом нашите “експерти” са били във Волгодонск в края на октомври, без да са посочени точни дати, а в същото време в последния ден на същия месец пак Росатом съобщи за “Реактор №2 за АЕЦ “Белене” потегли на път”. За заблуда на матряла реакторът е нарочен уж за АЕЦ “Беларус”, но … ние си знаем, кой ще го отнесе?

За капак на капака! Вече почти цели ПЕТ месеца (из)родната ядрена мафия не може да спретне и изпрати групичка, която да издири и установи наличието и съответствието на оборудване за АЕЦ “Белене”, в “Ижорски заводи”, край Санкт Петербург, а изведнъж и напълно случайно група наши вентилатори посещава града, в който се съхраняват стари ядрени реактори, произведени още по времето на Михаил Горбачов.

Имате ли нужди от още жокери?

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Договориха фалшивите реактори за АЕЦ "Белене" by

Последни от България

Отиди Горе