Добре дошли в най-спокойното място на света! (ВИДЕО)

в Лайфстайл
Loading...

Село Гийтхорн- най-уютното и спокойно място на Земята

Село Гийтхорн в Холандия има прекрасна забележителност – в него няма  коли или автобуси,  пътища почти не съществуват, а само канали. Затова  основният транспорт са лодките, а второто  името на селото е  Холандската  Венеция. В него има уникалната атмосфера на тишина, уют и пълен релакс. Всичко тук диша спокойно и не  бърза , като в обикновено холандско село от 18 век.

Историята на селото започва през 1230 г., когато група   бежанци от южната част на страната  намерили това място. Единственото нещо, което им  направило впечатление – огромен брой кози рога, които останали след голям потоп. В това е и  тайната на името на селото – Goat horns, или “кози рога”.

С течение на времето хората не само променили името на селото в по-благозвучно, но също така  установили, че има много торф. Жителите копаели торф на тези места, където е най-удобно. В резултат на разкопките се появили ями, след това те станали езера, а след това и верига от канали, които сега привличат туристите като магнит.

Къщите в селото са разположени предимно по островчетата и са свързани с дървени мостчета, които тук са повече от 50.

Почти всички къщи в селото са с тръстикови покриви – блатистите райони предоставят на жителите много  тръстика. Преди това само богатите могли да си позволят керемиден покрив и много  използвали слама, но сега е вярно точно обратното, сламените покриви са по-скъпи.

Селото придобива широка популярност сред туристите в 60-те години, след като холандският режисьор Bert Haanstra го показва в свой филм.

 

 

 

Loading...

Последни от Лайфстайл

Отиди Горе