Дирижирана паника

в България

Във връзка с временното застудяване политико-енерГЕПИйната мафия реши да се възползва от ситуацията, за да се изгаври с матряла. Атаката започна вчера (09/01/2016 г.) вечер, от съобщение на БТА, светкавично разпространено от повечето “медии”, че предната вечер българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е поискал от румънските си колеги неизвестно количество електроенергия. Иначе електроенергийната ни система била пред срив? Виждам, че тази сутрин истерията продължава да се нагнетява, през бТВ, разпространено после от “Дневник”:

България поиска ток от Румъния заради най-високото потребление за последните 20 години

Но вместо да тълкуваме брътвежите на “играчите” нека видим каква е реалната картинка от тази сутрин?

Ето какво показва ЕСО в реално време (от ТУК):

Изглежда, че сме зле? За да вържем баланса внасяме, макар и малко? Но дали това е така? Нека попитаме Европейската мрежа на националните Електроенергийни системни оператори, какво става днес, а и предните дни, на българо-румънската граница? И той ни показва ето това (от ТУК):

Жълтите стълбчета показват количествата (товарите) внасяна в България електроенергия от Румъния, по часове, за днес 10-ти декември. Очевидно Румъния не само не ни е отказала, както твърди (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия, а даже много ни дава. Средно подаваните количества се равняват на малко повече от половината продукция на един блок от АЕЦ “Козлодуй”.
А сега сравнете двете снимки! Според първата внасяме 52 МВт (Мега-вата), а според втората внасяме около 600 МВт. Къде отива разликата, която е близо 12 пъти?

Сетихте ли се? А? Освен с Румъния България граничи с още ЧЕТИРИ държави. И какво прави с тях? Захранва ги с електроенергия. С колко? Можете сами да проверите от горния линк, който ви дадох, за вноса от Румъния.

И така “играчите” говорят само за вноса от Румъния, при това лъжат, а въобще не говорят за износа. Нали ако Румъния ни откаже на нас, така и ние можем да откажем на комшиите, за да осигурим собствените си нужди? Да, но тогава едни другари ще загубят едни големи пари?

И тук е моментът да ви припомня, какво се случи преди по-малко от седмица “Р.Овч.: Кой ми пипа тока от АЕЦ “Козлодуй”?”.

Изкуствено насажданата паника води и до рекордни цени за нищожните количества, които се търгуват на българската енергийна борса (“Това вече не е никакъв майтап”).

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Дирижирана паника by

Последни от България

Отиди Горе