Диктатура на ЕРП-тата: Енерго Про си направили частно съдилище във Варна

в България

„Съдебен спор“ не е просто изпълнено с примитивизъм шоу по една от националните комерсиални телевизии. Частно съдилище може да си направи не само един или друг тв продуцент, а всеки монополист в България, като се възползва от патологиите и девиациите, които законовата среда у нас му позволява.

„Енерго-про“ очевидно са забравили броженията на варненци в началото на 2014 г. срещу убийствените сметки за ток, които начислиха на потребителите. Протестите се превърнаха в бунтове по цялата страна и Борисов побърза да подаде оставка, преди народното недоволство да помете не само управлението, но и партията му.

Морската столица беше пионер и при други парични злоупотреби. В края на миналото столетие, пак там гръмнаха първите финансови пирамиди. Дали от Варна ще започне разкриването на крещящите противоречия и злоупотреба с право от страна на така наречените арбитражи, е въпрос на време да се види.

Във всеки случай след като получи подкрепата на правната комисия в парламента да бъдат инициирани промени в Гражданския процесуален кодекс, в  Закона за защита на потребителите и в Закона за международния търговски арбитраж, Националният омбудсман Мая Манолова направи внезапно посещение на арбитраж във Варна, привлечена от множество жалби, отправени към институцията.

В сигналите си до обществения защитник гражданите на Варна твърдят, че  са получили осъдителни решения, без в договорите им да е заложена арбитражна клауза, или че впоследствие са разбрали за наличието ѝ, но заради дребния шрифт не са разчели съдържанието ѝ. Това провокира  Манолова да провери на място как правораздава въпросният арбитраж, има ли архив, какви са арбитрите му и лицата решаващи споровете.

Най-големият парадокс, по думите на омбудсмана е, че адвокати, наети от дружеството, в същото време са и арбитри в арбитражния съд.  По тази причина и делата, спечелени от граждани срещу „Енерго-про“ клонят към нула, а в същото време общият брой на решенията на съда за тази година е близо 450. Колко точно обаче са те не стана ясно, тъй като до 10.00 часа на 28. 06.  деловодител не се появи на работа.

Арбитърът – адвокат Свилен Зайков, който отвори вратата на помещението на третия етаж, където се помещава съдът, заяви, че не може да предостави такава информация. Той призна, че сред колегите му в арбитража има и такива, които не са юристи.

ППМ във Варна е дъщерно дружество на софийски арбитражен съд, ситуиран в столичния квартал „Манастирски ливади“, който само за м.г. е осъдил 102 000 граждани.

Според Манолова, „Енерго-про“ са си създали частен съд, от тази година действително в договорите с гражданите са вкарали арбитражна клауза във всички документи, едно редче със ситни букви, които подписват със своите клиенти – за присъединяване към дружеството, констативни документи, за ремонт на електромери и т.н., което гласи, че гражданинът е съгласен да бъде съден в арбитражен съд. Тъй като това е услуга, която се предоставя в условия на монопол, хората нямат избор, а много често и не разбират какво подписват. Решението, произнесено от такъв арбитражен съд има същата тежест на решение, произнесено от граждански съд, дори по-лошо – то не подлежи на обжалване и е окончателно. Подлежи по една много тромава процедура на отмяна, но това са строго фиксирани основания, които са ограничени във времето“.

Така  за последните две години кантората, която обслужва „Енерго-про“ е получила 4 млн. лева адвокатски хонорар – пари , които гражданите плащат веднъж през цената на електроенергията, а след това втори път като правни разходи.

По думите на омбудсмана, най-големият абсурд е, че има случаи, в които граждани са се обърнали към граждански съд, на две инстанции той е признал, че те не дължат на „Енерго-про“, т.е. имат решение, влязло в сила, в същото време, арбитражният съд е произвел друг акт, с който гражданинът е осъден. И в крайна сметка му се налага да плати.

Манолова припомни, че вече е внесла в Народното събрание законодателни промени, с които предлага потребителските спорове да бъдат изключени от обсега на правораздаване на арбитражните съдилища. Миналата седмица тя получи уверение от депутатите от правната комисия, че в най-кратък срок предложенията й ще бъдат разгледани в парламента.  Проверка на Студия Трансмедия в правната комисия на НС установи, че предлаганите от омбудсмана промени още не са постъпили за разглеждане.

Дали тяхната съдба няма да е като съдбата на внесения за разглеждане проект на закон за допълнение на Закона за задълженията и договорите, в който да се създаде нов „Чл. 112:

(1) С изтичането на десет годишен давностен срок, се

погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица,

независимо от прекъсването на давността, освен в случаите, когато

задължението е отсрочено или разсрочено.

(2) Алинея 1 не се прилага за задълженията на физически лица,

упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.“?

Отново според информация от правната комисия на парламента, може да се направи обосновано заключение, че и този законопроест е във фризера.

Студия Трансмедия ще продължи да търси истината кому служат народните избраници –  на избирателите си или на лобитата, които грабят избирателите?

източник: transmedia.bg

loading...
Диктатура на ЕРП-тата: Енерго Про си направили частно съдилище във Варна by

Последни от България

Отиди Горе