Депутатите без заплати – да си работят нещо друго

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Депутатите да не получават заплати – това е предложението на Коалиция КОЙ, оповестено от водача на софийската листа в 25 МИР Добри Божилов. Народните избраници следва да запазват професиите си, и да продължат да се издържат от тях, а не да се образува каста от професионални политици, които фактически нищо не вършат, а само консумират привилегии.

Тази система с неплатените депутати не е нова. Във Великобритания векове наред депутатите са били без заплати. При Тодор Живков в България, също депутатите са без заплати. Така в парламента тогава имало представители на различните съсловия, които си оставали в съсловието, и в качеството на депутати. Например легендарната Найда Манчева, която работела едновременно на 80 стана, е била народен представител. Такива са били също учени от БАН и инженери в заводи.

Единственият професионален депутат при бай Тошо, е бил председателят на Народното събрание. Имало е и една единствена служебна кола на парламента. Самите депутати са се събирали за няколко седмици в годината – колкото да прогласуват подготвените закони, след това са разпускани и пращани в реалната икономика да работят.

Настоящият модел, в който депутат е отрупана с привилегии дейност, и то без да броим рушветите, е самият символ на държавната развала. Парламентът поддържа 80 автомобила, и освен заплатите, плаща допълнителни пари за комисии, командировъчни, всевъзможни групи за приятелства с трети страни и пр.

Тези дни стана ясно, че бъдещите депутати ги очакват рекордни заплати, заради увеличаването на възнагражденията в държавната администрация. Избраниците взимат 3 средни чиновнически заплати. И затова всяка държавна политика е насочена към раздуване на разходите – и чиновниците, и депутатите печелят от това. Плаща данъкоплатецът.

Ако избраниците работят в реалната икономика, реално те ще бъдат данъкоплатци, които ще издържат държавата. Почти сигурно ще усетят на свой гръб какво е хиляди безсмислени бюрократи да доят щедро от държавното виме, докато тоя дето плаща се чуди как да свърже двата края.

Коалиция КОЙ вярва, че опитът на личен гръб има най-добро възпитателно въздействие върху всеки държавен сановник, и възнамерява да предложи връщане към добрите практики от преди 10 ноември. / КП „КОЙ,