Депутат пита: Докога ще хрантутим паразитиращите американски централи?

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Действащите договори за изкупуване на електроенергия между американските централи „ЕЙ и ЕС Марица Изток – 1“ ЕООД и „Контурглобал Марица Изток 3“ с Националната електрическа компания (НЕК) настоява да получи депутатът от БСП Чавдар Георгиев.

Чрез парламентарен въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова той настоява да получи и справка за сумите, които НЕК е платила на централите през 2015 г. Социалистът иска и копия на решенията на едноличния собственик на капитала или съвета на директорите на двете компании въз основа на които са сключени договорите с държавната компания.

Широко известна, и според мен правилна е оценката, е че договорите на НЕК с ЕЙ и ЕС Марица Изток – 1“ ЕООД и „Контурглобал Марица Изток 3“ напълно неконкурентно предоставят на последните комфорта да работят и печелят в противоречие с пазарните принципи, при отсъствие на каквато и да е конкуренция. Като резултат – двете централи се явяват и са основният дестабилизиращ фактор за енергийната ни система“, пише Чавдар Георгиев в друг въпрос до министър Петкова. Той е пита какви действия е предприела или смята да предприеме за промяна да договорните отношения, за да бъде защитен държавният интерес и кога тези централи ще заработят при нормални пазарни условия.

Писмените отговори на Теменужка Петкова ще бъдат дадени на депутата от БСП на 13 май, показа проверка на Епицентър.бг.

Миналата седмица НЕК се разплати окончателно с двете американски централи Точната сума, която НЕК е дължала на двата ТЕЦ-а е 1,149 млрд. лв. – те са изплатени на 100%.

Реално двете централи са получили 786 млн. лева, тъй като преди това са били приспаднати 364 млн. лв., които те дължат за въглища на държавните мини. По сметките на ТЕЦ „AES Гълъбово“ са постъпили 505 млн. лв., а на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – 281 млн. лв. От своя страна мините са превели на енергийното министерство дължимата концесионна такса, информират от ведомството.

НЕК извърши паричните преводи към двете централи, след като БЕХ се споразумя с консорциума Ваnса IMI S.p.A. (London Branch, Bank of China Limited – Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities) за получаване на мостови кредит в размер на 535 млн. евро. Това се случи в края на миналата седмица.

Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от „Марица-Изток“ 3 и „Марица-Изток“ 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет присъствието на тогавашния премиер Иван Костов – четири дни преди парламентарните избори, които той катастрофално загуби. Договорите са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят.

До 2015 г. „АЕS Гълъбово”, или американската ТЕЦ „Марица изток 1”, продава елекроенергия на НЕК за 190, 73 лв. или над 6 пъти по-скъпо от АЕЦ „Козлодуй”.  „Контурглобал Марица-изток 3” продава електроенергия на НЕК срещу 128,44 лв. Или 4 пъти по-скъпо, отколкото продава АЕЦ „Козлодуй” и два пъти по-скъпо от държавната „Марица изток 2”. НЕК вкарва в микса и от тази електроцентрала два пъти повече електроенергия, незави­симо, че е 4 пъти по-скъпа. През април миналата гадина с общо 31% е редуцирана цената за разполагаемост на енергия, като за „Контур Глобал Марица Изток 3“ процентите са 17, а за „Ей И Ес Марица Изток 1“ – 14%./Епицентър. бг