Демокрацията умря – забраняват със закон символите на комунизма

в България

Всички комунистически паметници да бъдат премахнати и да бъдат поставени в музеи. За това настоя депутатът от Реформаторския блок Петър Славов от ефира на Нова ТВ.

Той уточни, че значителна част от депутатите искат пълната забрана на комунистическите символи и паметници. За целта се подготвя закон, с който да се регламентира какво да се случи с монументите.

„Не говорим за забрана и събаряне на паметници. Просто те трябва да намерят място в музеи. Ако представляват просто някакви артефакти или останки от тази епоха, то тогава собственикът да прецени какво желае да направи с тях“, коментира реформаторът, вносител на законопроекта.

Да се наказват учители, които преподават времето на социализма в българските училища с 2000 лв.

Депутатите Методи Андреев от ГЕРБ, Мартин Димитров, Вили Лилков и Петър Славов от Реформаторския блок внесоха в деловодството на парламента «Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен». Те предлагат всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати.

Предвижда се законът да засегне всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт. Задължението се вменява и на «публично-правни организации, физически или юридически лица», които ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим.

Всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9-и септември 1944 година до 10-и ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в «Музея на социалистическото изкуство». Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период и такива, които възхваляват дейността на БКП. Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

image

На монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да има поставена указателна табела, която да гласи «Комунистическият режим в България — 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание».

Нов текст пък задължава МОН директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица — с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи. Ако областните управители не си свършат съвестно работата, министър-председателят ще може да издава наказателни постановления срещу тях. Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още ще могат да бъдат видени «безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим», — твърдят реформаторите.

«Но което е по-лошо — последните въвеждат в заблуждение подрастващото поколение относно истинската същност и репресиите на режима. Абсурдът в някои случаи стига до там, децата да идеализират престъпната дейност на дейци на БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора и техните семейства и за разрухата на националната икономика и селско стопанство в края на режима». 

«Промените в закона са изключително важни за обществото. Те са поредната стъпка да скъсаме окончателно с комунистическия режим и най-важното, да спрем да възпитаваме следващите поколения с лозунги, паметници и петолъчки», коментира пред Faktor.bg Методи Андреев. / NewsFront – Bulgaria

loading...
Демокрацията умря - забраняват със закон символите на комунизма by

Последни от България

Отиди Горе