Дебатът между Цачева и Радев (СТЕНОГРАМА + ВИДЕО)

в България

Дебатът между Цачева и Радев,
какво си казаха!
(СТЕНОГРАМА)

Двамата се разпалиха в студиото на БНТ, стигна се до сълзи и размяна на остри реплики.

,Дебатът между кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев и Цецка Цачева от ГЕРБ премина изключително нагорещено и напрегнато. Двамата спореха почти по всички теми, които обсъждаха, а накрая се стигна и до много емоционален момент. Тогава Цецка Цачева направи признание за грях от личния си живот.

Ето и първа част на дебата, който бе излъчен на живо по БНТ:

Водещ: Добър вечер. Започва президентския дебат между кандидатите, които постигнаха най-висок резултат и отиват на балотаж. Следващите 90 минути претендентите за поста държавен глава Румен Радев и Цецка Цачева не просто се изправят един срещу друг, чрез ефира на обществената БНТ те ще застанат пред всички вас – пред избирателите, за да чуете позициите и идеите им по най-важните теми, в които основна роля играе президентската институция. Благодарим на кандидатите и техните екипи, че избраха за този решаващ разговор обществената телевизия. БНТ предостави възможност посланията на кандидатите да достигнат до възможно най-широка аудитория. Дебатът ще се излъчва пряко и в ефира на общественото радио и на всички медии, които пожелаха това. По БНТ Свят дебатът ще е с жестомимичен превод. Тук е моментът да кажа, че нито един от двамата кандидати за президент не е поставял условия на екипа ни за дебата. Правилата и въпросите, на които очакваме техните отговори са изработени изцяло от нас. Кандидатите знаят най-общо темите, по които ще дебатират, но не и конкретните въпроси, по които очакваме техните отговори. Те ще имат равно време за излагане на тезите си по теми, свързани с правомощията на президента. Ще видите и данни от експресно-национално допитване на „Алфа Рисърч“, което показва по какви теми за хората е най-важно да чуят мнението и позицията на кандидатите. Сега е време да ви ги представя, съгласно жребия на ЦИК за участие в дебати в обществената телевизия и радио. Добър вечер на Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП. Здравейте и добре дошли.

Румен Радев: Добър вечер.

Водещ: Добър вечер и на Цецка Цачева, кандидатът на ПП ГЕРБ. Здравейте и добре дошли.

Цецка Цачева: Добър вечер на вас и вашите зрители.

Водещ: Време е да започнем този разговор. Всъщност нашата среща е на една много знакова дата за България – 10 ноември. Затова първият ми въпрос ще бъде свързан с това – разочарование или надежда донесоха тези 27 години, г-н Радев?

Румен Радев: И двете. Не можем да не споменем, разбира се, всички тези демократични промени, които са извършени в нашата страна – и членството в НАТО, и ЕС, и прехода към демокрация. В същото време в хората се усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние в немалка част от българите и тук мога да кажа, че комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките днешни неуспехи.

Водещ: Г-жо Цачева, разочарование или надежда?

Цецка Цачева: Преди всичко надежда, ентусиазъм, подем – България се върна отново в Европа, падна желязната завеса, защото на вчерашния ден, на 9 ноември, падна Берлинската стена. Има нещо символно в това, че ден след това падна и тоталитарния комунистически режим. Това даде възможност за демократичните процеси, на които днес всички ние се радваме. Възстановен парламентаризъм, свободни хора в свободна Европа, върховенство на правото, върховенство на закона, свобода на движението, на капитали, на стоки и в същото време тъга, че за съжаление у нас нещата не се случиха по най-добрия начин. В други източноевропейски държави годините на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Имам предвид олигархичните кръгове, които се зародиха тогава, имам предвид начина, по който беше извършена приватизацията, имам предвид качеството на живот, за което все още полагаме усилие и искаме да бъдем по-проспериращи и по-богати.

Водещ: Г-н Радев, и вие споменахте добрите моменти за тези години, но и разочарованията – кои са, според вас, двете основни грешки на прехода?

Румен Радев: Двете основни грешки са, че хората имаха огромни надежди. За един кратък, бърз преход и бързо присъединяване към европейското семейство. Просперитет, високо качество и стандарт на живот. За съжаление, това се случи, но за част от българските граждани. За много малка част разочарованията са, че няма справедливост и на практика много хора не могат да се възползват от демокрацията. Те не могат да изхранят децата си, те не могат да изучат децата си, те не могат да разгърнат таланта на тези деца, те не могат да им гарантират бъдеще. Отчаянието е голямо, да речем, неспособността на държавата да се справи с корупцията – това отчайва хората. Тя влия на инвестициите…

Водещ: Ще засегнем тази тема по-късно.

Румен Радев: Тя влияе на условията за бизнес и т.н.

Водещ: Г-жо Цачева…

Цецка Цачева: Г-н Радев, ако ми позволите един въпрос – какво е мястото и ролята на БСП, която застава зад вашата кандидатура точно в тези първи, последващи години на прехода? Не е ли това партията, която има до голяма степен отговорността за процесите такива, каквито ги познаваме днес – вашето мнение по въпроса?

Румен Радев: Г-жо Цачева, да ви отговоря – първо, аз не съм член на БСП. Да, благодарен съм, че тя издигна моята кандидатура за президент. Определено БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес.

Цецка Цачева: Благодаря ви, г-н Радев. Благодаря ви за това.

Румен Радев: Както има вина и вашата партия, г-жо Цачева. Особено в последните години, но няма като президент да се съобразявам с това коя партия как ме е подкрепяла.

Водещ: Аз ви предлагам с тези ваши отговори да оставим това, което остана зад гърба ни като история и като минало и да погледнем напред. Стана въпрос тук във вашите изложения за вчерашната дата падането на Берлинската стена, но и още една тема, която обаче всички подеха. Нещо се случва в света, светът се променя. И особено след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това беше конкретният повод, по който ние чухме толкова много коментари. Всички сега се питат какво следва. Госпожо Цачева, следва нещо по-добро или следва нещо по-лошо след този избор?

Цецка Цачева: Това е изборът на гражданите на Америка, демократично направен, при спазване на правилата. И с този избор всички държавни глави, всички следва да се съобразим. Аз имах възможност вече да заявя, че като президент, ако бъда избрана за такава, аз ще работя с президента Тръмп. Тепърва предстои да видим дали това е за добро или не, аз съм убедена обаче, че отминаването на дните на предизборната кампания нещата стават по-отговорни, по-балансирани и по-скоро в мен притесненията днес са по-малко, отколкото по време на предизборната кампания.

Водещ: Г-н Радев, повече оптимизъм или повече песимизъм?

Румен Радев: Първо, не знам точно как ще се чувства госпожа Цачева, понеже тя в едно телевизионно студио заяви, че е привърженик и споделя ценностите и вижданията повече на госпожа Клинтън. Надявам се да може да излезе от това състояние и съответно да се прехвърли, същите виждания сега да споделя и към г-н Тръмп.

Водещ: А вие?

Цецка Цачева: Ще поясня, ще поясня, извинете. Госпожа Хилъри е политик, която е известна на нас политиците и държавниците, и в този смисъл за мен тя е по-предвидима, както и за Европейския съюз. Докато г-н Тръмп, президентът на САЩ, е ново лице за политиката. И в този смисъл не познавам освен онова, което той е заявил в предизборната кампания. И в този смисъл изразих резерв, че не всичко това, което той сподели по време на предизборната кампания ще бъде факт по време на неговото управление на Щатите.

Водещ: Добре. Г-н Радев, а за вас кой беше фаворитът и смятате ли, че се случи нещо, което прави ситуацията в международен план по-непредсказуема, по-непредвидима и оттам по-рискова?

Румен Радев: Аз мисля, че рискове в съвременния свят винаги има, заплахи има, но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна. Г-н Тръмп отправи сериозни послания по време на своята кампания, те касаят и политиката и му за инвестиране в американската икономика. Това ще повлияе на отношенията с Китай много сериозно, ще повлияе на отношенията с Европа и с TTIP, плана, който той заяви една друга позиция, различна от тази на Европа, и по отношение на НАТО. Разбира се, ние имаме традиционно добри стратегически отношения със САЩ, ние имаме принципни отношения със САЩ, така че смяната на едната личност аз се надявам, че няма да повлияе по никакъв начин неблагоприятно на нашите отношения. Напротив, ние трябва да търсим новите възможности и да бъдем много активни с новата администрация на Белия дом.

Водещ: Така или иначе една от основните функции и роли на президента е да поддържа международните отношения, той е ключова фигура в международните отношения на страната ни. А, както вече става въпрос, за съжаление никой не може в политиката да избира партньорствата, не може да избира само тези, с които е съмишленик, за да води своите разговори. Хайде да си представим една такава ситуация, въпросът ми е и към двамата от вас. Че вие имате среща с Доналд Тръмп, вече сте президент на България. Кои са първите два въпроса, свързани с българския интерес, които бихте поставили. Г-н Радев.

Румен Радев: Първо сигурността. Както казах, със САЩ ние сме стратегически партньори във сферата на отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Ние имаме прекрасни отношения по програмата „Аймет“, особено за обучение във военни учебни заведения на САЩ. Тя е изключително ефективна, аз самият съм завършил две такива академии. Разбира се, трябва да търсим и партньорство в инвестициите. За нас тези инвестиции са важни да се увеличават, особено в областта на високите технологии. Но най-вече сигурност.

Водещ: Госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Ако позволите, с няколко думи да изразя моята позиция по предходния въпрос. Отношенията между САЩ и Европа или отношенията между САЩ и Китай. Аз много бих искала търговско-икономическите отношения и сътрудничеството да минават през Атлантическия океан, което означава приоритет на ЕС, на европейските държави със Щатите, след това възможността тихоокеанското сътрудничество – с Китай. Що се отнася до тази възможност, която е съвсем реална, контакти между президент на България и президент на Щатите, тъй като ние сме партньори, ние сме съюзници в НАТО, естествено, че стратегическите отношения, които имаме и отношенията, които до момента, убедена съм, че така ще бъде и занапред, между Щатите и ЕС ще бъдат основата, върху която ще водим диалога. Ние имаме постигнато в годините изключително висока степен на доверие в правоохранителната система, където и към този момент народни представители от българския парламент редовно посещават, от различни парламентарни групи, свои колеги конгресмени, за да обсъждат в сферата на сигурността, на правоохранителната дейност въпроси, които са от общ интерес за нас. И, разбира се, няма как, когато говорим за по-интензивни търговско-икономически отношения, да не повдигна въпроса, така както съм го правила и досега, във всички видове срещи, които съм имала с представители на американската държава, въпросът за визите.

Водещ: Добре…

Цецка Цачева: Но той е в много тясна връзка свързан с правоохранителната дейност, към която, пак казвам, ние ползваме доверието на нашите партньори от САЩ.

Водещ: Сега веднага си представяме подобна ситуация, но на изток. Срещата е с руския президент Владимир Путин. Двата въпроса, които са свързани с българския национален интерес, които искате да поставите на тази среща.

Цецка Цачева: Бих заявила любезно, но категорично на господин Путин, че България води прагматична и отстояваща националния ни интерес политика. Бих го поканила да посети България, за да види нашите туристически курорти – летни, зимни, целогодишни спа центрове, разбира се културно-историческото наследство, което е свързано и с тесните връзки между българския и руския народ. Задължително ще го поканя и ще го заведа на Панорамата в Плевен.

Водещ: Румен Радев.

Румен Радев: Неведнъж съм казвал, че нашите отношения с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на нашите пазари. Бих поискал условия така, че ние да си върнем пазарите в Русия. Разбира се, че това ще бъде пречупено през санкциите спрямо Русия и обратно – руските санкции към страните от Европейския съюз. Бих обсъдил много сериозно тази тема. От днес имаме новина – след две години опити да убедя министъра на отбраната, че трябва, има неща, които можем да ремонтираме за нашите самолети МИГ-29 само в Русия, днес вече е факт, имаме такъв договор. Тук също бихме дискутирали. Но много важно – между двата наши народа, независимо дали Путин се казва руският президент или няма значение как се казва българският народ, между двата народа има вековна духовна връзка и тя трябва наистина да бъде продължавана. Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за „Южен поток“, за пропуснати възможности, за АЕЦ „Белене“, за пропуснати възможности. Всичко това трябва да бъде обсъдено отново, но първо българската страна трябва най-сетне да направи един задълбочен анализ за рационалността от тези проекти, икономическа най-вече.

Водещ: 90 минути ни се струва много време, но само ще ви кажа, че времето лети. Моля ви по-кратки реплики.

Цецка Цачева: Господин Радев, руската преса, световната преса обяви, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. Вие кой от тези двама кандидати за президент сте, господин Радев?

Румен Радев: Госпожо Цачева, да говорим за международната преса, когато вие четете ли „Файненшъл таймс“? Там много ясно е написано какъв кандидат съм.

Цецка Цачева: Отговорете ми като военен, господин Радев. Не бягайте от въпрос, който изисква кратък отговор с да или не.

Румен Радев: Не сте ми началник, за да ви отговарям като военен, госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Не, аз се държа с вас много любезно. И бих ви помолила. Това означава ли, че не можете да се самоопределите и не се виждате в авторитетни издания, които казват, че има проруски и проевропейски кандидат?

Румен Радев: Така. Ще гледаме международните издания или ще гледаме какво иска българският народ?

Цецка Цачева: Благодаря ви за този отговор, но не ми отговорихте.

Румен Радев: Във „Файненшъл таймс“ е казано много добре за мен. Какво пише във вестник „Милиет“ за вас, госпожо Цачева, да продължавам ли?

Цецка Цачева: Благодаря ви. Не ми отговорихте на моя въпрос.

Румен Радев: Вие сте кандидатът на ДОСТ и вие сте турския кандидат.

Цецка Цачева: Това е несериозно, господин Радев.

Румен Радев: Аз съм проевропейски кандидат.

Цецка Цачева: Това е несериозно, това е неистина, това е лъжа.

Румен Радев: А вашето не е ли лъжа?

Цецка Цачева: Аз зададох въпрос. Ако въпросът може да бъде лъжа…

Румен Радев: Кой тиражира лъжите, че аз съм проруски кандидат?

Цецка Цачева: Аз не съм казала такова нещо. Просто пресата твърди, че в България на балотаж има двама кандидати – проруски и проевропейски. И аз задавам въпроса вие разпознавате ли се в един от тези два кандидата?

Румен Радев: Аз съм проевропейският кандидат, мога да ви кажа, госпожо Цачева, а вие от вестник „Милиет“ сте протурският кандидат.

Цецка Цачева: А бихте ли ми отговорили като проевропейски кандидат какво е отношението ви към Крим, каква е общата позиция на Европейския съюз за Крим и как вие се вписвате в тази картина на проевропейски кандидат на общата позиция на Европейския съюз за Крим?

Румен Радев: На общата позиция на Европейския съюз се вписвам точно така, както трябва да се впиша. Неведнъж съм заявявал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. И това е факт. И тази позиция винаги съм я поддържал. Но винаги съм заявявал, че реалностите са такива и че там се вее руски флаг. И трябва да се търси решение дипломатическо, рационално, без да си затваряме очите. Най-важният въпрос, който трябва да решаваме, това е интересите на нашите малцинства и в Крим, и в Украйна, и в Молдова.

Цецка Цачева: Това ваше разсъждение ме кара да ви задам следващия въпрос. Как бихте погледнали, ако на части от България, на наша територия – българска земя, се развее чужд флаг? Например по Черноморието има немалка руска общност в момента. Какво би означавало, ако там се развее руски флаг?

Румен Радев: Госпожо Цачева, вие вярвате ли си?

Цецка Цачева: Аз ви задавам въпрос.

Румен Радев: Задайте ми нормален въпрос. Това са смешни въпроси.

Водещ: Искрено се надявам, че аз не съм излишна в това студио. Но тук се размениха реплики, които ми дават повод за много въпроси. Споменахте български малцинства, стана въпрос за статута на Крим. Да ви попитам тогава така – с коя страна България, според вас, има най-сложни отношения в момента? Но ви моля за отговор наистина в едно изречение, госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Аз не бих казала, че може да се степенува кои са най-сложните отношения на България. Бих обърнала отговора на въпроса в обратен ред. Безспорно съюзническите ни държави от Европейския съюз, Щатите като натовска държава, Турция като наш съсед и натовска държава, Русия, но веднага след Европейския съюз. Нека не забравяме, че ние живеем на Балканите, ние трябва да имаме изключително активна външна политика на Балканите с устояване лидерството на България тук и София като център на този регион. Както съм го правила и като председател на Парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Аз съм удържала цяла година като председател интереса на България и най-вече София да бъде седалището на постоянния секретариат, а не Истанбул.

Водещ: Прекъсвам ви, за да има баланс и във времето, което остава по темата.

Румен Радев: Очевидно в момента имаме сложни отношения с Турция. Но аз искам да задам въпрос на госпожа Цачева. Госпожо Цачева, фактът, че вие спечелихте 12 000 гласа в Турция, аз имам някъде 300. Там вие наистина ме разбихте. Фактът, че вестник „Милиет“ обяви, че вие сте кандидатът на ДОСТ; фактът, че господин Местан посредничи за наши официални визити там; фактът, че вие така охотливо пренебрегвате гражданските права заради, както го заявихте на предишния дебат, проблеми в националната сигурност, вие как ще обясните тази ваша позиция? Какви са вашите зависимости от Турция и това ли е цената – да имаме зависима политика от Турция – тези президентски избори?

Цецка Цачева: Господин Радев, аз нямам никакви зависимости.

Румен Радев: Фактите говорят друго.

Цецка Цачева: Аз съм една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове; не е участвала, поне не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави, посолства и т.н. Да, вярно е, че определени политически сили, без да им е търсена подкрепата, заявиха такава за мен. Но искам да ви кажа, че е вярно и друго – в смесените райони партията, чийто представител съм, а в това число и сред нашите изселници в Турция, ние имаме много висок ръст на гласовете. Достатъчно е само да се види картата на България от местните избори, за да се види колко етнически турци, които са наши членове, симпатизанти, защото ГЕРБ работи сред всички български граждани, без да ги делим по
етнос, вероизповедание. И така ще продължа да работя и занапред, както съм го правила до момента.

Румен Радев: Та вие работите много добре очевидно и в „Столипиново“, защото там направо ме размазвате.

Цецка Цачева: Съжалявам, господин Радев, никога не съм ходила в „Столипиново“.

Румен Радев: Искам да ви питам вие съгласна ли сте с факта, че България, българската държава не реагира на „сърдечните“ претенции на господин Ердоган, в чието сърце…

Цецка Цачева: Това категорично не е вярно. Не сте запознат, господин Радев. Външният министър господин Митов…

Румен Радев: От фейсбук страницата си. Откога държавата се управлява от фейсбук страницата на господин Митов, моля ви.

Цецка Цачева: Заяви много ясно и категорично и препоръча на господин Ердоган да пази чувствата си към определени райони в границите на Република Турция.

Румен Радев: Явно не сте запознати с дипломацията. Не може от фейсбук страницата си да защитаваш интереса на българския народ.

Цецка Цачева: Господин Радев, 6 години като председател на българския парламент съм имала възможност да посрещам и да посещавам…

Румен Радев: Има си официални начини за реакции, кой как трябва да реагира.

Цецка Цачева: Вие познавате ли ги тези начини? Румен Радев: Познавам ги, да.

Цецка Цачева: Кажете какво щяхте да направите вие?

Румен Радев: Има официална нота. Така, както Гърция реагира. Запознайте се как Гърция е реагирала.

Цецка Цачева: Естествено, че съм запозната как е реагирала Гърция.

Водещ: Един въпрос, който е свързан с отношенията с Турция и поддържането на баланса там. Но изисква, как да кажа, държавническа позиция. Готова ли е според вас Турция за членство в ЕС днес? Задавам не случайно въпроса така. Днес излезе един много критичен доклад на ЕК. Г-н Радев?

Румен Радев: Не, Турция категорично не е готова. Тя не е спазила редица критерии, най-вече в областта на човешките права. Тя не е изпълнила тези пет точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисия с ЕС и за безвизови пътувания. Така че в тази ситуация няма да видим скоро Турция изобщо да изпълни тези условия. Тя има много глави тепърва да работи при тях, глави за присъединяване. Но проблемът е какво ще става оттук нататък. И проблемът е много сериозен, защото вижте австрийският външен министър и други външни министри, които се обявяват против безвизовото пътуване. Европа все повече се затваря за Турция. А там стоят милиони бежанци. И това вече е проблем.

Водещ: И ние сме на границата.

Румен Радев: И ние сме на границата. И затова трябваш да мислим дори много по-отдавна. Това са т.нар. рискове. Президентът затова е президент, да мисли в перспектива. Да не стои само забол нос над законите, той трябва да мисли в далечина. Трябва да бъде визионер, да предвижда години напред рисковете и заплахите.

Водещ: Госпожо Цачева, кратък отговор, моля ви, имате около две минути.

Цецка Цачева: За съжаление не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения от една държава в друга, но така или иначе ние сме съседи и това, което се случва в Турция, макар и спорно, е важно за нас. Аз се опасявам, че Турция действително се отдалечава от заявения си европейски приоритет. Що се отнася до отпадането на визите, ЕС има много ясна политика. Към всяка една държава критериите са конкретни. И само и единствено тогава, когато тези критерии са изцяло изпълнени, тогава ще се случи такъв процес на отпадане на визите. Що се отнася до спазване на човешките права, България е правова държава. В преамлюла на Конституцията са залегнали трите принципа – демократична, правова и социална държава. Правовата държава не дава възможност за несъответствия, за липса на баланс между сигурност и права на личността, човешките права. Не го разбират тези, които не са юристи. Съжалявам.

Водещ:Времето, с което всеки от вас разполагаше за тази тема, приключва. Вие имате около 40 секунди. Сега ще видим една графика. Вие 2 минути и 20 секунди, г-н Радев. Сега ще видим графика на това изследване, което споменахме в началото. Доколко е важно за вас мнението на кандидатите за президент по следните теми: Много важно уточнение. Това допитване е проведено само сред хора, които все още не са взели решение за кого да гласуват на втори тур. На първо място стои външнополитическата тема, която ние успяхме да разискваме според мен в достатъчно детайли. Разбира се, винаги може още, но винаги има и още много теми. Виждате само на процент по-ниско политиката към бежанците, на трето място участие на президента в диалога за съдебната реформа. Ще разгледаме тези две теми сега една сред друга, защото те излизат на челни позиции в допитването на „Алфа рисърч“. Ще ви помоля обаче в заключение на външнополитическата тема да направим това, което искат нашите зрители, подредба на външнополитическите приоритети – Русия, САЩ, Турция и другите съседни страни. Ако трябва да ги подредите в 40 секунди, госпожо Цачева, как ще го направите?

Цецка Цачева: В този ред, в който са ни предложени вариантите?

Водещ: Ами като приоритет. Най-важен, втори по важност.

Цецка Цачева: Безспорно най-важният за България, за нашата европейска ориентация като държава – членка на ЕС, това са държавите от ЕС, след това, разбира се, са нашите съюзници в НАТО – САЩ, Турция. Разбира се, тази връзка, която винаги българският народ в исторически план, в културен, в духовен сме имали към Русия, Русия не ни е враг. Просто трябва да водим прагматична политика за отстояване на националния интерес, като се съобразяваме с членствата ни в съюзите. Но тук искам да акцентирам, нещо, което вече го казах, балканските държави.

Водещ: Само едно изречение.

Цецка Цачева: Западните Балкани. Изключително важно е ние българите да помогнем на нашите приятели от Македония, на Сърбия в тяхната европейска ориентация.

Водещ: Времето ви изтече. Г-н Радев. Не ни е лесен въпросът.

Румен Радев: Чух нещо интересно – че Русия не ни е враг. Добре, а тази подредба? Не виждам тук Европейски съюз.

Водещ: Е, то затова въпросът е сложен.

Румен Радев: Да. Така, най-важни за нас са нашите съседи, разбира се. Добросъседските отношения и с Турция, особено в тази сложна обстановка, но никога от такава позиция на неоторизирани посредници, а плътно с Европейския съюз към Турция. Това е нашата политика там. Македония, разбира се, Споразумението за добросъседство – това е изключително важен документ, който трябва да преследваме, най-сетне да убедим нашите партньори от Македония да го подпишат и да работим в тази насока. Без САЩ и Русия – немислимо е. Немислимо е, защото светът е много сложен искам да кажа следното – България първо трябва да се освободи от своя сателитен синдром. Непременно ние сме свикнали така още от Освобождението, да се лепнем за някого, който да ни пази, ако може и да ни храни. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси и нашата политика да се оформя тук в България, базирана на тези интереси и да имаме достойнството да я отстояваме навън, както към Русия, така и към САЩ, така и към други велики сили.

Водещ: Възможно ли е това? Възможно ли е да се спази този баланс? Казвате трябва – трябва обаче не е лесно.

Румен Радев: Трудно е, но ние трябва да излъчваме ползи от сътрудничеството си с тези държави, а не да служим безропотно – това е наша грешка, че ние винаги се опитваме, по този сателитен синдром да служим безропотно. Това не е в наш интерес.

Цецка Цачева: Съжалявам, че нямам време – мога ли да ползвам от следващите…

Водещ: Ето следващата тема, да. Следващата тема е имигрантския поток, да преминем…

Цецка Цачева: Аз ще използвам, ще използвам темата, за да се върна на…

Водещ: Предлагам ви да преминем към нея, защото наистина разликата между двете по важност беше малка. Каква трябва да бъде политиката на България спрямо бежанците и ако говорим за квотите за бежанци, вие по-скоро подкрепяте позицията на Виктор Орбан или позицията на Ангела Меркел?

Цецка Цачева: Проблема с бежанците, с мигрантската вълна, е едно от най-големите предизвикателства не само пред нашата страна, но и пред цяла Европа. Той се корени далече в кризи, да ги нарека открито – военни конфликти, които за съжаление са близо до нашата граница. Бързам категорично да заявя – немислимо е проблемът с бежанците и справянето му с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност, така, както това се случва в момента. Да, правителството, компетентните институции полагат максимални усилия – онова, което е във възможностите ни. Изградихме възпрепятстващо съоръжение, остана съвсем малка част на територията на Бургаска област. / БЛИЦ


Цачева срещу Радев II: Ето как приключи дебатът (СТЕНОГРАМА)

Съперниците спориха кой е по-проевропейския кандидат.

Кандидатите за президент Цецка Цачева, издигната от ПП ГЕРБ и генерал Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП се изправиха един срещу друг в решаващ дебат преди втория тур на президентските избори по БНТ. Във връзка с разочарование или надежда донесоха тези 27 години от 10 ноември 1989 г. , ген. Радев заяви, че у хората се усеща чувството на безпътица и отчаяние в не малка част от българите. Цецка Цачева заяви, че годините са донесли надежда, ентусиазъм, подем и България се е върнала отново в Европа.

Във връзка с външна политика двамата коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ . Цачева коментира, че това е изборът на Америка и с него следва да се съобразим. По думите й тепърва предстои да видим дали това е за добро или не. Румен Радев заяви, че политиката на Тръмп ще повлияе по отношенията с Китай, Русия и НАТО. По думите му има традиционно добри и стратегически отношения със САЩ. „Смятам, че смяната на едната личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения“, поясни Радев.

По отношение на Русия, кандидатът за президент на ГЕРБ обясни, че би заявила на Путин, че България води прагматична и настояваща националния си интерес политика, като допълни, че би го поканила, за да види нашите курорти и културното наследство. Цачева каза още, че ще го заведе на “Панорамата” в Плевен.

Радев заяви, че отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставена на ясна прагматична основа. „Бих поискал да си върнем пазарите в Русия. Между двата народа има огромна вековна и духовна връзка”, обясни Радев.

Двамата влязоха в остър дебат за това кой е проевропейскитя кандидат. Румен Радев поясни, че той е европейският кандидат за президент, а Цачева е турският. Той се обърна към Цецка Цачева като заяви, че тя е кандидатът на ДОСТ. „Кой тиражира лъжите, че съм проруски кандидат?“, запита той Цачева. От своя страна Цецка Цачева отговори на твърденията на Радев за това, че е турски кандидат, като посочи, че това е несериозно, неистина и лъжа. “Факт е, че сред изселниците ни в Турция имаме много поддръжници, но аз съм обикновена майка, която никога не е замесвана в олигархични кръгове”, коментира Цачева. Тя уточни, че работят за всички българи без да ги делят по етнос и образование. Цачева припомни, че световната преса е писала, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. “Вие като какъв се определяте?”, попита тя.

Относно политиката на България спрямо бежанците Цецка Цачева коментира, че е немислимо проблемът с бежанците и справянето с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност. „Правителството полага максимални усилия, което е по възможностите ни“, поясни тя. Радев я отговори, че усилията са големи едва през последните няколко месеца. „През останалото време България не е успяла да завърши нашите съоръжения и оградата е поскъпнала 4 пъти, при по-лесен терен с по-ниско качество и защитност“, добави той. За бежанците, Радев заяви, че трябва да имаме ясна политика, както и готовност на българската армия за вземане на границата в случай на ескалация на тази криза. Във връзка с това как биха реагирали при кризисна ситуация на границата Радев заяви, че първо ще свика Консултативен съвет по национална сигурност, а Цачева , че няма да има време за свикване на Консултативен съвет, защото решенията му са съвещателни. По думите й реакцията й ще бъде бързо и категорично да се действа от гранична полиция, службите и новата европейската гранична брегова охрана.

Двамата се обединиха около това, че президентът трябва да може да сплотява нацията. 

Кандидатът за президент Цецка Цачева: Тръгвам към президентската институция с експертизата си, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам.

Тръгвам към президентската институция с експертизата си, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам. Това каза във финалното си изказване кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по време на дебата между нея и кандидата за държавен глава, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев по БНТ. Тя цитира китайски мислител и философ Конфуций. „Конфуций е казал, че ако стоиш дълго на пръсти – падаш. Така е и с политиците тогава, когато не си истински, когато не си себе си, няма как дълго време да заблуди гражданите“, заяви тя. „Аз тръгвам към президентската институция със своята експертиза, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам, когато за момента има непреодолими препятствия и не мога веднага да постигна своята цел“, обясни Цачева. „Много важното, на което държа е, че България трябва да спазва посоката си, трябва да останем в Европа, защото и Европа е в България. Трябва да работим за демократичните ценности, за свободите, които имаме, защото те не са даденост и много лесно биха могли да бъдат отклонени“, посочи тя.
„Това е отговорността ни в избора, който ще направим в неделя“, добави Цецка Цачева.

Кандидатът за президент ген. Румен Радев: Време е да се обърнем и да гледаме смело към бъдещето, крачейки напред

Мисля, че ние вървим към бъдещето обърнати назад. И крачейки гърбом ние на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем напред и да гледаме смело към бъдещето, крачейки напред. Това каза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев в края на дебата с кандидата за държавен глава от ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ. По думите му е време нацията ни да се обедини. „Време е да престанем да се разделяме“, заяви ген. Румен Радев. По думите му преди пет години президентът е бил посочен от ГЕРБ. „Резултатът го видяхме. Нека този път не правим тази грешка. Нека този път българските граждани да изберат сами, затова ги призовавам, за да имаме наистина самостоятелен, независим президент. Президент, който да бъде лидер“, заяви Радев и посочи, че държавният глава трябва да се е доказал, че в сложна обстановка и може да взима решения.

Румен Радев и Цецка Цачева за кандидат-президентската кампания – кой е използвал езика на омразата и кой е бил толерантен?
По време на предизборния дебат между кандидата за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ двамата коментираха кандидат-президентската кампания и това, каква човешка история е останала в мислите им от нея. Ген. Румен Радев заяви, че в едно село на границата на България го е впечатлило твърдението на хората, че са свикнали да живеят без пари и без подкрепата на държавата. Той обясни, че хората са го помолили да върне достойнството им. „Това означава, че българите не са се предали. Това означава, че има кауза, за която един президент да стои и да се бори. Той трябва да върне загубеното достойнство на нацията, защото много политици се постараха българинът да живее с убеждението, че неговото национално достойнство е потъпкано“, коментира ген. Румен Радев. Според него това е спойващият елемент, защото целта е високо качество на живот, благоденствие, в една сигурна обстановка, но с достойнство. Кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева разказа лична история свързана с днешната дата – 10 ноември. Тя разказа, че днес на една среща гражданинът Христо Марков я е попитал дали е внучката на Иван Цачев. „Аз днес пристъпих синовното обещание и клетва, което дадох на баща ми на смъртния му одър. Да аз съм внучката на Иван Цачев“, заяви Цачева и обясни, че той е бил със смъртнa присъда по времето на комунистическия режим. „Аз научих след 10 ноември“, каза тя. Цачева заяви, че е попитала родителите си защо са крили толкова години и защо тя и сестра й не са знаели какъв е коренът им и каква е пъпната им връв. „Баща ми да ми прости“, каза Цачева. Тя обясни, че знае, че хората не я харесват, коментира, че не е красива. „Правиха разследване за дипломата ми“, поясни тя. Цецка Цачева коментира, че я е разтърсило в кампанията това, че са я нарекли ляв кандидат. „Искам извинение и прошка от баща ми, защото аз го направих днес. Толкова години го тая, но ситуацията е такава, че ние трябва да спрем с тези разделителни линии“, подчерта кандидатът за президент от ГЕРБ. От своя страна ген. Радев поднесе своите лични и искрени съчувствия за личното признание. „Наистина се надявах, тази кандидат-президентска кампания да не бъде асоциирана с едни парламентарни и чисто политически избори. Това беше шанс да не се делим, но ние точно в тази кандидат- президентска кампания разделяхме българския народ. Тук мога да кажа, че вината не е моя“, коментира Радев. Според него със свирепата си атака на всички министри, от които България чака да работят, всички вкупом са се юрнали, не толкова в атаки срещу него, а да разединяват нацията. Цачева заяви, че колегите й от ГЕРБ са я упреквали, че е водила толерантна кампания. „Не съм първа младост, всички бяха срещу мен“, коментира тя и попита дали някой може да го опровергае. Цачева подчерта, че е запазила толерантен и коректния изказ. „Аз вярвам, че доброто ще бъде оценено, но е по-важно аз как ще се чувствам, когато ми се наложи с всичките тези хора“, добави Цачева. По думите й така или иначе тези каузи, ще продължи да го работи и отстоява.

Кандидатите за президент Румен Радев и Цецка Цачева за обединяването на нацията и националните интереси

По време на предизборния дебат между кандидата за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ двамата коментираха темата за обединяването на нацията и националните интереси. Според ген. Румен Радев президентът трябва да е обединител на нацията. По думите му вотът за президент му дава силата той да бъде партньор между партиите, институциите, между гражданските сдружения и българските граждани. „Президентът трябва да може да изслушва всички страни. Трябва да може да търси консенсус. За да имаме обединение, ние трябва да имаме цел. Не може просто да се обединяваме, ако нямаме цел“, заяви Радев. Попитан коя е българската национална цел, той посочи, че в нашата държава всеки български гражданин трябва да може да реализира своя талант, да има правото и на труд, на спокоен и сигурен, живот със стандарт и качество на живот в една среда с ясно бъдещо развитие. Кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че нацията е разделена. Тя подчерта, че не приема от избори на избори било то парламентарни или местни, да не се зачита постигнато от предходно управление. По думите й трябва да се преодолее дефектът на управлението. „Това се постига с изготвянето на национална доктрина“, каза тя и посочи, че президентът трябва да започне диалога с неправителствените организации и политическите партии за изработването на една такава доктрина. Според Цецка Цачева това е необходимо, за да сме сигурни, че дори когато демокрацията го изисква, налага и допуска или има смяна на политически сили трябва да е ясно, че посоката на развитието на България няма да бъде отклонявана. Цачева коментира и темата за националния интерес. „Неведнъж заявих в тази кампания искам да видя образована, богата просперираща българска нация, която да живее в една стабилна държава с работещи институции. С уважение към различните етноси“, подчерта кандидат-президентът от ГЕРБ. Тя призова да се забрави езикът на омразата, който се чува от пленарна зала често. „Ние всички сме част от единната българска нация и такава трябва да я завещаем на българските деца“, заяви Цачева.

Кандидатите за „Дондуков“ 2 Цецка Цачева и Румен Радев за съдебната реформа

По време на предизборния дебат между кандидата за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ двамата коментира съдебната реформа. „ Успяхме да направим не малко. Конституционна реформа, промените за съдебната власт, продължават останалите закони – антикорупционния, за който се надявах да бъде факт до кампанията“, изреди Цачева. „Няма да се поколебая, когато видя, че законодателният процес не дава очакваните у българското общество за справедливост“, обясни Цачева.
Издигнатият от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев нарече промените в съдебната реформа козметични. „Козметичните промени едва ли са ефективната борба с корупцията. Г-жо Цачева, как след разговорите с РБ се решихте да правите съдебна реформа? Юни месец бяхте казали, че тя е приключила. Вие се отказахте от подписа си“, посочи той.
В отговор Цецка Цачева припомни, че тя е вносител на първия закон със 132 подписа. „Не съм се отметнала. Подписът ми стои. На първо чете Антикорупционният закон ще бъде факт до края на календарната година, въпреки съпротивата на опозицията“, подчерта тя.
По отношение на това какво би направил, ако стане президент, той добави, че ще посети Румъния във връзка със системата там, която осъди политически лица в страната. „Ще поканя съответния румънски представители, за да говорим за сериозна съдебна реформа и като президент ще настоявам за съдебна реформа“, коментира Радев. Към това той поясни, че ще види мотивите на всички заинтересовани. „За намаляване на политическата зависимост, на прокуратура и инспектората на ВВС. Това е въпрос на дискусия. Ще се срещна с хората, ще почерпя и международен опит“, уточни Румен Радев.
Във връзка с това какво може да направи българският президент за съдебна реформа и борба с корупцията, Цачева отбеляза още един пример, сред който и че от ноември действат новите правила в законодателството. По думите ѝ това е нейната кауза преди да бъда в политиката. „Аз знам след срешите с бизнеса и с обикновените граждани колко много те желаят справедливост“, добави Цецка Цачева.

Кандидатът за президент Цецка Цачева: Ако бях президент нямаше да пусна Закона за бюджета без да се предвиждат средства за сухопътните сили
Ако бях президент и трябваше да реша дали да пусна Закона за държавния бюджет без да се предвиждат средства за сухопътните сили, нямаше да го направя. Това каза кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по време на дебата между нея и кандидата за държавен глава, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев по БНТ.

„Безспорно повече от 25 години не са инвестирани достатъчно средства в обновяването и модернизирането на българската армия. Бюджетът за настоящата 2016 е 1, 35 % от общия бюджет на България. За 2017 се предлага повече това е 1,63 %“, каза Цачева и посочи, че това е при поет ангажимент той да стигне до 2 %. По думите й това ще бъде постигнато. Тя обяви ,че я тревожи друг момент и разказа ,че в срещите по време на кампанията чувства тревогата ,която има сред служителите. , Според нея обновяването на сухопътните сили трябва да върви успоредно с ВВС и ВМС. Ген. Радев й напомни, че е била председател на Народното събрание и защо не е поставила този въпрос, а Цачева отговори, че разликата между нея и него е, че когато не може да убеди колегите си от мнозинството, не напуска, а остава и продължава.

Кандидатът за президент ген. Румен Радев: „По-високият“ бюджет за армията прави ли армията по-силна

“По-високият“ бюджет на армията е илюзионен. Това каза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на дебата си със своя опонент от ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ. във връзка с бюджета на армията. По думите му той е за осигурителни вноски. Ген. Радев обясни, че по негово време бюджетът по предложение на Министерство на отбраната е бил орязан повече с една четвърт. Според него оттам са започнали големите проблеми на българската армия. „Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС настоя, но премиерът каза, който обещал да си го изпълнява“, каза ген. Радев и посочи, че проблемът е, много сериозен с възможностите на българската армия и състоянието на въоръжените сили.Според него това с изтребителя е прекрасно, както и със закупуването на двата многоцелеви патрулни кораби. „Проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, обезверени, необорудвани. Не могат да водят нормална подготовка. Тук трябва президентът да има много ясни позиции как да запази боеспособността на въоръжените ни сили“, коментира той. Според него нормативната база в момента е разхвърлян двор.“ После гражданският контрол се превърна в гражданско управление. Трябва да се върне военната експертиза“, заяви ген. Румен Радев и посочи, че липсата й позволява безхаберен некомпетентен министър да управлява. По отношение на това защо се е кандидатирал за президент, а не е останал да се бори за модернизацията въоръжените сили, ген. Радев заяви, че за отстояването на националния интерес на България има две възможности – да се примириш или да се бориш на друго ниво.

Кандидатът за президент Румен Радев за бежанската криза: Проспахме две години без ясна позиция

Проспахме две години без ясна позиция. Това каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев по време на дебата между него и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ. „Усилията са само през последните 2 месеца. В това време не завършихме съоръженията си. Оградата поскъпна 4 пъти. Категорично не съм съгласен за оградата. Изключително важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Проспахме много време. На сръбската граница се хващат много повече мигранти, отколкото на българо-турската. Без да ревизираме Дъблинското споразумение, няма как да сме сигурни и спокойни“, коментира Радев. Според него е необходима готовност на българската армия за заемане на границата в случай на ескалация на тази криза. „Армията трябва да има подготовка. Няма да изпратя аз армията. Армията е придатък на гранична полиция. Отговорността за охраната е на „Гранична полиция“ и МВР. Трябва КСНС по най-бързия начин. Правителството ще изпълни всичко, а президентът е длъжен да координира. Германия вече въвежда лимит от 200 000 човека. До 2020 година Германия ще отдели 92 млрд. евро за интеграция без изгледи за успех. Това означава 15 000 на бежанец. Алтернативата е запазването на нашата национална сигурност. Тук са нелегални мигранти, които разследваме“, каза още Румен Радев.

Кандидатът за президент Цецка Цачева: Няма да има време за свикване на КСНС за мигрантската вълна, трябва бързо да се действа от компетентните служби
Няма да има време за свикване на КСНС за мигрантската вълна, трябва бързо да се действа от компетентните служби. Това каза кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по време на дебата между нея и кандидата за държавен глава, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев по БНТ. „България води прагматична и отстояваща националния интерес политика. Проблемът с мигрантската вълна е едно от най-големите предизвикателства. Корени се в открито военни конфликти, които са близо до границата ни. Немислимо е проблемът с бежанците да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейска солидарност, така както това се случва. Правителството и компетентните институции полагат усилия. Имаме солидарността на европейските държави“, заяви Цачева. По думите й България добре пази границите.
„Когато става дума за сигурността, цената е последният въпрос. Няма да има време за свикване на КСНС. Не могат да произведат конкретна задължителна сила. Бързо трябва да се действа от компетентните служби. Европейската гранична бреговата охрана разполага с 1500 човека. Българската граница и гранични полицаи са неприкосновени. Евродепутатите на БСП и ДПС гласуваха скандална резолюция, за да има повече възможности за бежанци. България не провежда политики по отношение на икономическата миграция“, каза още Цецка Цачева.

Румен Радев и Цецка Цачева в спор кой е проевропейският кандидат
По време на предизборния дебат между кандидата за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ двамата коментираха това кой какъв кандидат е. “Аз съм европейският кандидат за президент, а вие сте турският.Отношенията ни с русия трябва да се поставени на ясна прагматична основа, гарантираща разширяването на нашите пазари. Трябва да си върнем пазарите в Русия. Бих обсъдил много сериозно тази тема. Между двата народа има духовна вековна връзка и трябва да бъде продължавана. Да не говорим за „Южен поток“, за пропуснати възможности , АЕЦ „Белене“. Всичко това трябва да бъде обсъдено отново. Първо българската страна трябва да направи задълбочен анализ за тези проекти“, подчерта Радев.

Той се обърна към Цецка Цачева като заяви, че тя е кандидатът на ДОСТ и е турски кандидат. „Кой тиражира лъжите, че съм проруски кандидат?“, запита той.

От своя страна Цецка Цачева отговори на твърденията на Радев за това, че е турски кандидат, като посочи, че това е несериозно, неистина и лъжа. “Факт е, че сред изселниците ни в Турция имаме много поддръжници, но аз съм обикновена майка, която никога не е замесвана в олигархични кръгове”, коментира Цачева. Тя уточни, че се работят за всички българи без да ги делят по етнос и образование. Цачева припомни, че световната преса е писала, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. “Вие като какъв се определяте?”, попита тя.

Радев заяви, че тя не му е шеф и няма да отговаря. Все пак той се определи като “проевропейски”. По думите му в Турция Цачева го е разбила. „Вие сте кандидат на ДОСТ“, обърна се към Цачева Радев. Ген. Радев заяви, че не веднъж е заявявал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. Той посочи, че винаги е заявявал, че реалностите са такива, че там се вее руски флаг и трябва да се търси решение дипломатическо и рационално. Според него най-важният въпрос е интересът на българските малцинства в Крим. Попитан от кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, ако българска земя се развее чужди флаг, ген. Румен Радев заяви: „Г-жо Цачева, вие вярвате ли си? Това са смешни въпроси“, коментира той. Радев обърна внимание на факта, че тя е спечелила 12 хил. гласа в Турция. „Там вие наистина ме разбихте“, коментира той и посочи, че международната преса е обявила, че тя е кандидат на ДОСТ. Според него доказателство за това е, че охотливо пренебрегва гражданските права проблеми в националната сигурност. „Какви са вашите зависимости от Турция?“, попита той. По думите му Европа все повече се затваря за Турция. „Турция не е спазила редица критерии в областта на човешките права, както споразумението за реадмисия. Няма да видим скоро Турция да изпълни тези условия. Ние сме на границата. Трябваше да мислим много по-отдавна.
Президентът за това е президент – за да мисли в перспектива, трябва да бъде визионер и да предвижда напред рисковете и заплахите“, заяви Радев.
Цецка Цачева коментира, че не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения от една държава в друга. „Това, което се случва в Турция, е важно за нас. Опасявам се, че Турция се отдалечава от заявения си европейски приоритет“, коментира тя. За отпадането на визите, Цачева посочи, че ЕС има ясна политика за всяка една държава. „Критериите са конкретни и само когато са изпълнени. Тогава ще се случи такъв процес на отпадане на визите. България е правова държава. Правовата държава не дава възможност за несъответствие и липса на баланс между сигурност и човешки права. Не го разбират тези, които не са юристи“, подчерта Цецка Цачева.

Цачева уточни, че ГЕРБ в смесените райони има висок ръст на гласовете. По думите й е достатъчно е да се види картата на България от местните избори, за да се види колко етнически турци, които са членове и , симпатизанти на ГЕРБ са гласували за партията.

Кандидатите за „Дондуков“ 2 за за бъдещите отношения на България със САЩ след избора на Доналд Тръмп за президент

По време на предизборния дебат между кандидата за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ двамата коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Цачева заяви, че това е изборът на гражданите на Америка, който е демократично направен при спазването на правилата. По думите й с него всички следва да се съобразим. „Като президент, ако бъда избрана ще работя с президента Тръмп. Предстои да видим дали това е за добро или не. След кампанията нещата стават по-отговорни и балансирани“, поясни тя.

Румен Радев заяви, че не знае как ще се чувства Цачева, тъй като преди няколко дни е заявила, че е привърженик на Клинтън. „Надявам се да може да излезе от това състояние към Тръмп“.

От своя страна Цачева коментира: „Г-жа Хилари Клинтън е политик, известна на държавниците и е по-предвидима за ЕС. Тръмп е ново лице за политиката и не познавам нищо, освен заявеното от него“.

Радев поясни, че рискове в съвременния свят винаги има, но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава промяната. „Имаме добри отношения със САЩ, смятам че смяната няма да повлия на отношенията“, допълни той. По думите му най-важна е сигурността. „С тях сме стратегически партньори в сферата на отбраната, това трябва да продължи. Трябва да търсим и партньорство в инвестициите. Важно е да се увеличават“, коментира той.

Кандидатът за президент Цецка Цачева: В други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал

В други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Това каза кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по време на дебата между нея и кандидата за държавен глава, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев поБНТ. „Преди всичко надежда, ентусиазъм, подем България се върна отново в Европа, падна желязната завеса. Вчерашния ден, на 9-ти ноември падна Берлинската стена, има нещо символно, че ден след това падна и тоталитарния комунистически режим. Това даде възможност на демократичните процеси, на които всички днес се радваме – възстановен парламентаризъм, свободни хора в свободна държава, върховенство на правото, на закона, свобода на движението, на капитали, на стоки“, заяви тя. „В същото време тъга, защото у нас не се случиха по най-добрия начин. В други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Имам предвид олигархичните кръгове, начинът, по който бе извършена приватизацията, качеството на живот, за което все още полагаме усилие. Искаме да бъдем по-проспериращи и по-богати“, посочи Цачева.
„Г-н Радев, ако ми позволите един въпрос. Какво е мястото и ролята на Българската социалистическа партия, която застава зад вашата кандидатура, точно в тези първи и последващи години на прехода. Не е ли това партията, която има отговорността за процесите, каквито ги познаваме днес?“, попита тя опонента си.

Кандидатът за президент Румен Радев: Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи

Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи. Това каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев по време на дебата между него и кандидата за държавен глава на ПП ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ. „Разочарование и надежда донесоха тези 27 години. Не може да не споменем всички демократични промени в нашата страна – членството в НАТО, ЕС и прехода към демокрация. В същото време в хората с усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние“, заяви Радев.

Той уточни, че грешките на прехода са основно две. „Двете основни грешки са, че хората имаха огромни надежди за бързото присъединяване към европейското семейство. Няма справедливост и много хора не могат да се възползват от демокрацията. Не могат да гарантират бъдеще на децата си. Отчаянието е голямо – да речем неспособността на държавата да се справи с корупцията. Това отчайва хората, това влияе на инвестициите“, подчерта той.  / БЛИЦ

//www.youtube.com/watch?v=poeg7KwGYOI

loading...
Дебатът между Цачева и Радев (СТЕНОГРАМА + ВИДЕО) by