Държавна сигурност в АЕЦ “Козлодуй” (1974-1991), документи

в България

Във вторник (15/11/2016 г.) комисията за разкриване на досиетата на тайните служби по времето на комунистическа България е презентирала последното си произведение, което се нарича “Държавна сигурност и българската енергетика (1944-1991)”.

На практика то представлява книга, която съдържа единствено и само документи – рапорти, донесения, справки, доклади и т.н.

Повече от половината обем от същественото съдържание на книгата е посветено на АЕЦ “Козлодуй” и обхваща годините посочени в заглавието на настоящето писание, защото централата е пусната през 1974-та г.

МНОГО ИНТЕРЕСНО! МНОГО ПОУЧИТЕЛНО! МНОГО ПОЗНАВАТЕЛНО!

Близо 500 страничната книга (в PDF формат) можете да видите и си свалите на компютъра за последващо четене от ТУК.

Ще си позволя само един кратък и практичен съвет. Докато четете съответните документи имайте предвид, че Държавна сигурност не е преставала да действа на територията на АЕЦ “Козлодуй”, както и в цялата енергетика, и след 1991-ва година, и продължава да действа до ден-днешен.

Ето и един откъс от книгата. Страницата, на която можете да го видите, е изписана в петолъчката, в левия край на горната снимка. Документът представлява СПРАВКА до съответния началник в ДС, за проведена среща с ръководството на АЕЦ “Козлодуй” през месец март 1975-та г. Това е приблизително малко повече от половин година след пускането в експлоатация на блок №1, което се е случило на 4-ти септември 1974-та г.

В справката са посочени въпросите, които са задавани от офицери на ДС и съответните отговори от началниците в АЕЦ-а. Най-горе се вижда отговора на въпрос №2 “Кое трябва да се счита за държавна тайна в АЕЦ – Козлодуй?”.

Отговорът можете да прочетете от снимката. И ако сте изненадани в кои точно капиталистически страни Съветския съюз строи същият тип АЕЦ ще ви помогна малко. Става въпрос за Финландия. Само там, независимо, че в отговора се говори в множествено число. Интересен е критерият, че щом се строи и в капиталистическа държава то почти нищо не е държавна тайна. В наше време би следвало да няма абсолютно никакви тайни, но на практика … далеч не е така.

Още по-интригуващо е, че повече от половин година след старта на работата на блок №1 централата все още не е имала план за действие при голяма авария. А вие да не би да си мислите, че сега има? Само ако се случи нещо и ще видите как плъховете се разбягва. Да не дава Господ, но …

От това, което съм прочел до сега има повече от интересни неща, но не мога да споделя всичко с вас. Ако открия още нещо, което си заслужава ще го сторя, обаче. Приятно четене и умната!

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Държавна сигурност в АЕЦ "Козлодуй" (1974-1991), документи by

Последни от България

Честито!

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“ Share the post "Честито!" FacebookGoogle+LinkedInTwitterVKontakte Честито! by The
Отиди Горе