ДАНС рови за къртици във Външно

Засечен е теч на секретна информация към едно посолство в София

Българското контраразузнаване е на прага на голям удар, научи BIG5 от добре информирани източници, свързани с ДАНС. От известно време са засечени нерегламентирани контакти на служители от Министерството на външните работи с посолството на една от Великите сили, постоянни членки на ООН, както и с нейни съюзници.

Първоначално събраната информация сочи, че е имало и опити, някои от тях успешни, за предаване на документи към дипломатите от въпросната държава. За събиране на доказателства българските агенти под прикритие са използвали специални разузнавателни средства (СРС), контрол върху разговорите по мобилни телефони и пренос на данни през интернет, както и физическо проследяване по маршрута на заподозрените.

Нашите източници посочват, че най-вероятно българските служители (твърди се, че те са жени) са се срещали с хора от посолството на една държава в София. Оперативен интерес са представлявали шифровани съобщения – т. нар. грами – с инструкции до български официални представителства в Москва, на Балканите, както и до Брюксел и Вашингтон, по конкретни казуси, свързани с продължаващите санкции на Евросъюза и САЩ срещу Русия, икономически въпроси и проблеми на руските и други чужди инвестиции у нас, както и по чисто пропагандни мероприятия.

ДАНС са достигнали до важни “фактори”, които са в основата на т. нар. хибридна война.

С хода на разследването са запознати само малък кръг от посветени висши началници от външно министерство и от службите за сигурност в страната.

Една от нарочените служителки е имала интимни контакти с чужд дипломат. Възможно е тя да му е предала важни сведения. В самото външно министерство засега няма официални индикации да се търсят къртици сред своите. Според правилата и заради деликатността на материята, всичко се прави при много строго спазване на конфиденциалността. Целта е, ако се съберат макар и минимални доказателства за подривна шпионска дейност, да се предприемат бързи мерки, които обаче да не застрашават всекидневната работа на ведомството, нито пък да предизвикат международен скандал.

Нашите източници смятат, че това е част от по-голяма операция, която цели да прочисти апарата на Външно от инфилтрирани “недоброжелатели”, които под прикритието на своята официална дейност са се поставили в “услуга на чужди интереси”. Акцията е била съгласувана на много високо ниво с партньорските служби в ЕС и НАТО. / BIG5.BG