Daily Telegraph: Британците, живеещи под прага на бедността, удариха рекорд

в ПО СВЕТА

Във Великобритания броят на гражданите, живеещи под линията на бедността, нарасна рекордно: делът на британците, които остават с много малко пари след плащането на жилищни и комунални услуги, е достигнал до 14,5 милиона до края на 2019 г., съобщава The Daily Telegraph. Както е отбелязано в публикацията, британските благотворителни организации предупреждават, че пандемията на коронавирус може допълнително да влоши и без това трудното положение на бедните семейства.

Броят на британците, живеещи под прага на бедност, достигна рекордно високите 14,5 милиона души, пише The Daily Telegraph, позовавайки се на данни на Министерството на труда и пенсиите. Както е уточнено в публикацията, министерството твърди, че броят на гражданите на Обединеното кралство, чиито доходи след плащането на жилищни и комунални услуги се определят като „сравнително ниски“, се е увеличил през 2018-2019 г. с половин милион в сравнение с предходния период, като става най-висок от 2002 г. година, когато британското правителство започна да включва разходите за жилище в статистиката на бедността. В същото време броят на бедните деца за същия период се е увеличил със 100 хиляди – от 4,1 на 4,2 милиона, подчертава статията.

Коментирайки новите данни, Сара Аткинсън, ръководител на Британската благотворителна фондация за социална мобилност, отбеляза, че младите хора, подпомагани от нейната организация, се опитват да преодолеят бедността чрез образование, което „не е лесно дори в най-добрите времена – но сега училищата и университетите се затварят поради коронавирус „Ще бъде още по-трудно тези млади хора да получат достъп до образование и да открият нови възможности.“ Според Аткинсън, правителството ще трябва да се увери, че краткосрочната финансова подкрепа на фона на пандемията ще се предоставя предимно на онези хора, които се нуждаят най-много, за да стеснят разликата между деца от бедни семейства и техните „по-добри връстници“.

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе