Да живее самоубийството!

в Некатегоризирани

Днес ще се проведе референдум в Унгария срещу „квотната политика, предлагана от Брюксел“. Може да ви прозвучи странно, но този референдум засяга директно и България.

Преди ксенофобите да се разкрещят „Ехаааа, нека сега унгарците да разкажат играта на Европейския съюз!“, ми се иска да поясня защо този референдум ще разкаже играта на най-бедните, а не на богатите европейски държави. България първа ще плати сметката, но родните патрЕоти едва ли го осъзнават.

Европейският закон, с който богатите държави прехвърлят проблема с бежанците върху бедните, е Дъблинското споразумение. Според него бежанците трябва да се връщат в първата страна в ЕС, в която са били регистрирани. Но през кои държави влизат в ЕС бежанците от Африка и Близкия изток? Това са Испания, Италия, Гърция и България.

Вярно е, че влизащите през България се опитват да минат транзит и да се регистрират някъде по-северозападно, но ако Динко и побратимите му продължават геройски да ги задържат на наша територия, то броят им неминуемо ще расте. Цялата реторика как трябва да си „опазваме границата“ всъщност не е нищо друго, освен начин да ни накарат да регистрираме в България всички преминаващи, което е угодно единствено на запада. Регистрирайки ги тук, заради Дъблинското споразумение всички останали държави ще си измият ръцете и ехидно ще се подсмихнат: „Ама да не сте го подписвали, проблемът сега е ваш!“

За разлика от винаги надупената и нищо не разбираща България, другите държави, страдащи от Дъблинското споразумение надигнаха вой до небесата, ИСКАЙКИ да се наложи преразпределение на бежанците в цяла Европа, според броя на населението на всяка страна и икономическата й ситуация. Точно това представлява квотния принцип, срещу който ще гласуват унгарците.

Квотният принцип всъщност не се харесва на никого. Първо, не се харесва на страните, които не се намират на южната европейска граница по обясними причини. Защо им е да поемат емигранти, след всичките си усилия да пробутат Дъблинското споразумение, с което мислеха, че окончателно са си измили ръцете? Второ, не се харесва на страните, през които емигрантите влизат в ЕС, защото преразпределителните квоти са смехотворно ниски. Всяка година чрез „предварителни изчисления“ се определя колко бежанци ще влязат и цифрите са далече от реалността – например, за следващите две години се смята, че общо бежанците ще са 20 000 души. Квотите се определят на базата на тези „предварителни изчисления“ и затова голяма част от бежанците в крайна сметка остават в страните, в които са били регистрирани. Ето защо Италия и Гърция не спират да критикуват определените квоти. Затова, когато чуете за недоволство от квотния принцип, първо се запитайте от коя гледна точка е то – че има недостатъчно преразпределение (ако България започне да задържа все повече емигранти, тази ще трябва да е и нашата позиция), или че е прекалено (тази е позицията на вътрешните, неюжни държави, и на България в момента, защото пропуска транзита на бежанците).

Да се върнем към Унгария и утрешния референдум. Не се лъжете, унгарците няма да разкажат играта на Европейския съюз, повечето страни от който всъщност отдавна се опитват да стоварят проблема с емиграцията върху южните си съседки – Дъблинското споразумение е явно доказателство. Унгарците всъщност ще направят същото, което отдавна е политиката на ЕС. Референдумът със сигурност ще успее и ще заздрави позициите на ксенофоба Орбан, като най-вероятно ще се превърне в добро извинение за следващи подобни референдуми в Европа.

За жалост, ако подобен се проведе и в България, пак би успял. Без обикновеният гласоподавател да си даде сметка, че ние, като гранична държава, сме първите, които печелим от налагането на квотите и неспазването на Дъблинското споразумение.

Да живее самоубийството!

Източник: Поглед.инфо