Да спасяваме Канада, а после и САЩ

в Свят

Европейската комисия ще обсъжда отново двустранното търговско споразумение между Европейския съюз и Канада. Очаква се споразумението да бъде окончателно подписано на 27 октомври в Брюксел.
Позицията на антиевропейската лобираща за чужди интереси ЕК е, че търговските споразумения с Канада и със САЩ ще улеснят износа на продуктите на малките и средните предприятия.
Обаче се оказа, че Bloomberg вещае финансов и социален крах в Канада.
Общият дълг на канадците надхвърли брутния национален продукт (БНП) на страната и вече възлиза на $1 трлн 610 млрд, предава Bloomberg.
Това предвещава крах във финансовата и социалната сфери. През последните 5 години БНП на Канада се е свил с $250 млрд и по данни за 2015 г. е $1 трлн 550 млрд.
Експерти от Института за САЩ и Канада обясняват, че икономиката зависи много от цените на петрола. Колебанията на стоковите борси и спекулациите са съкратили със 17% износа на суровини от Канада.
Според изследване на канадския аналитичен център MNP Debt, 56% от канадците изпитват затруднения по погасяването на своите кредити, а 31% изобщо не могат да се издължат в срок. За сравнение – през 2015 г. делът на тези длъжници не е превишавал 20%.

ka

Според европейските производители, споразуменията със САЩ и Канада ще нарушат баланса на европейския пазар. В Белгия и в Германия се проведоха протести срещу споразуменията с Канада и Съединените щати.
САЩ оказва натиск върху евробюрократите от Европейския съюз да премахнат защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.
Споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС (CETA) е най-широкообхватното споразумение, което ЕС е сключвал досега.
Канада призова страните – членки на ЕС, да подкрепят (CETA), за да докажат, че не е “замразено” след британския референдум, писа Financial Times.
То трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всяка държава поотделно. Канада не бе готова да отстъпи и да вдигне визите за България и Румъния, но наскоро клекна в плахата надежда да спасяваме умиращата й икономика.
Двете страни са единствените в ЕС, за които Канада прилага визов режим, и заплашваха да наложат вето върху споразумението, ако Отава не отмени визите. Визите не са част от търговското споразумение между ЕС и Канада, преговорите, по което приключиха през август 2014 г. То предвижда отпадане на 99% от търговските мита и както и споразумението със САЩ са опасни и вредни за ЕС.

kp

Канадците сега са принудени да взимат краткосрочни заеми, за да погасяват свои предишни дългове. Повишаването на лихвените проценти, съкращаването на заплатите и орязването на социалните програми заставят хората да харчат по-малко, което се отразява негативно на потреблението”, коментира главният стратег на MNP Debt Грант Базиан.
По-голямата част от дълговете – около 70% се падат на ипотечния пазар на недвижими имоти, се посочва в ново изследване на Националния статистически център на Канада. Общият дълг на кредитния пазар сега е $1 трлн 970 млрд. Рекордна е сумата на ипотечното кредитиране — $1 трлн 290 млрд.
Властите на Канада сериозно се опасяват да не се повтори “ипотечния балон” от САЩ, който провокира световната икономическа криза пред 2008 г., и затягат жилищното кредитиране. Сега вече собственик на жилище, който не живее там в продължение на 1 година, няма да бъде освобождаван от 15% данък.
Тези мерки обаче вещаят съдбата на банкрутиралия Детройт за локомотивите на канадската икономика Ванкувър и Торонто, които заемат 3 и 4 място в престижната класация на Экономист “Най-добрите за живот градове през 2016 г”. Това прогнозират специалисти от Нюйоркския клон на Банката на Америка. И дават пример, че продажбите на недвижими имоти в двата елитни канадски града са спаднали с 12% спрямо м.г., а в началото на 2017 г. се очаква спад с още 10%. ”
“Ванкувър и Торонто попаднаха в затворен кръг: канадците не могат да купуват жилища заради въвеждането на плаващи лихви по ипотечните кредити, а инвеститорите се сблъскват с високите данъци, въведени от държавата”, отбелязва главният икономист на HSBC Holdings PLС в Торонто Дейвид Уот.

ttpi

След Брекзит останалите 27 страни членки имат две опции: или да се предадат и да оставят ЕС бавно, но сигурно да загине, или да трансформират ЕС. Това е единственият начин да продължим напред. Но за да има трансформация, първо трябва да променим начина си на мислене, казва френският премиер Манюел Валс в коментар за в. “Файненшъл таймс”.Според него преговорите за търговското споразумение със САЩ не могат да продължат в този вид, тъй като “ако Европа иска да осигури достъп до единния пазар на американските компании, трябва да й бъде отговорено реципрочно”.
Жан-Клод Юнкер заяви, че консултациите по създаването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство няма да бъдат прекратени, въпреки острата критика, звучаща от Германия,Франция и някои други европейски държави, предаде Deutsche Welle.
Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че преговорите между САЩ и ЕС не са прекъснати и целят сключването на споразумение за свободна търговия преди изтичането на мандата на настоящия президент на САЩ Барак Обама, предаде AFP.
В Ню Йорк на 3 октомври продължи 15-ият кръг преговори между ЕС и САЩ по бъдещото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.
Експерти на Еврокомисията и американската администрация обсъждат единни стандарти в ключови индустрии като фармацията, инженеринга и информационните технологии.
Подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между ЕС и САЩ е невъзможно до края на годината, каза министърът на икономиката на Словакия Петер Жига на срещата на европейските министри на търговията. „Приключването на преговорите със САЩ до края на тази година е невъзможно. Затова няма как да се стигне до окончателно споразумение до края на срока на пълномощията на президента на САЩ Барак Обама“, заяви Жига, цитиран от Асошиейтед прес.

Преговорите за TTIP буксуват най-вече заради едностранчивото поведение на Щатите, които не дават никакви отстъпки на европейците.
Франция и Германия обявиха, че преговорите се провалят заради упорството на американците.
В Германия продължават демонстрациите срещу търговското споразумение, а активистите срещу него твърдят, че то ще ощети потребителите и ще облагодетелства големите корпорации. Другите опасения на демонстрантите са, че споразумението „ще наруши приетите екологични стандарти и правата за трудова заетост“.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД


Канада ще преглежда наши проектозакони, преди те да бъдат разгледани дори в българското Народно събрание! Демокрация ли?! Протест „СПРЕТЕ СЕТА!“ 16 октомври, 16 ч., градинката пред Кристал – Протест срещу ТТИП и СЕТА


 

Да спасяваме Канада, а после и САЩ by

Последни от Свят

Отиди Горе