Д-р Николай Михайлов: Европейските лидери са панически безпомощни

в Свят
Loading...

„Сегашната криза с бежанците е плод на американския интервенционизъм в тези руинирани държави. Този гигант с пилешки мозък едва ли е предвидил каква криза ще предизвика”, заяви психиатърът д-р Николай Михайлов в сутрешния блок на БНТ.

Той смята, че емигрантската гриза е произвела хаос, с който европейските лидери не са в състояние да се справят. „Европейските лидери са панически безпомощни, те са фатализирани и действат като пресрещнати от историята”, твърди психиатърът. Несправянето с кризата показва „слабостта на европейското лидерство, попаднало в клопката на къснолибералните си предразсъдъци”.

Според него днес жертва са бежанците, а утре жертва ще е Европа, която губи своята идентичност, губи себе си. „Идеята за Европа е пред голяма заплаха”, заяви д-р Михайлов. И допълни, че репортажи като този с изхвърления труп на 3-годишно дете на брега пречат на европейските лидери да излязат от „хуманитарния унес и да вземат правилните решения”.

Колкото до нахлуващите ислямисти в Европа, психиатърът смята, че във войната с радикалния ислям няма паузи и че Европа трябва да избере собствения си интерес и културна принадлежност пред „хората с друг дневен ред, които носят два вида оръжие – оръжието на експлозива и оръжието на утробата, на демографския взрив”.

Д-р Михайлов определи бежанците като обезкоренени хора, които са предприели бягство към консумативния рай. „Бежанецът е млад мъж с американски панталони и смартфон в ръка, той няма принадлежност и е кандидат за консумативното общество”, анализира психиатърът.

Според него европейските лидери не трябва да се занимават с това кой е по-добър, защото това са лесни решения, а трябва да мислят и да вземат трудните решения, без да се поддават на провокациите на медиите, които пораждат „фалшиво поведение на отговорни хора, чиято посока на действия не решава проблемите, а по-скоро ги обслужва”. / БЛИЦ

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе