Член на Менса с фундаментално нова идея за нов вид демокрация (и ВИДЕО)

в България

Нова идея за нов вид демокрация? Наричат я ликвидна. Любомир Станков ни я представя накратко. Доколко тя е приложима по света и у нас? Вижте сами и кажете в коментарите си. Или както казва самият той “натиснете копчето, защото всъщност НИЕ всички сме тези, които би трябвало да определяме какво да става, нали..


Пътят към единението минава през ликвидна демокрация!

Писмо до Слави Трифонов и още 2 509 864 които пожелаха да бъде променена системата.

Като един от многото и аз гласувах ЗА мажоритарна избирателна система, не защото вярвам ,че това ще промени кой знае какво, а защото разбирам ,че представителната демокрация сама по себе си вече е отживелица и това поне да знам кой ще ме представлява, е една малка крачка във вярната посока.

Но нека се аргументирам защо смятам ,че представителната демокрация е отживелица… като цяло политическата система на планетата е създадена по времето, когато информацията се е движела с животинска тяга… коне, гълъби, маратонци… и тн. В съвременния свят информацията се движи със скоростта на светлината и някак е нелепо все още да избирам кой да ме представлява при взимане на решения, които лично касаят мен и моята общност(държава). Другото безумие на системата е аз като самостоятелен волеви индивид от обществото да не мога да номинирам кой искам да ме представлява… Дори в система на мажоритарно представителство аз ще бъда ограничен да гласувам само за няколко човека, които ще са спуснати от частните бизнес структури, които наричаме партии! Отделно при мажоритарно представителство ще бъда принуден да гласувам само за кандидатите, които са в моя район… няма да мога да гласувам за “баба Пена” от съседния район… въпреки ,че я познавам и, и вярвам! Разбирате ли колко е абсурдна политическата система на представителната демокрация!

Ликвидната демокрация от своя страна е изключително нова идея, която се базира на реалното ниво на технологиите и на скоростта, с която се движи информацията днес. Ликвидната демокрация позволява всеки един от нас да номинира за свой представител, когото пожелае от обществото, като му даде своето доверие безвъзмездно, но не и безвъзвратно. Доверието може да си го представите като предмет, който се намира в Интернет… всеки един от нас ще има своето дигитално доверие и ще може да го даде или вземе по собствено усмотрение. Тези от обществото, които притежават в себе си най-много доверия ще имат право да решават за цялото общество. Ако някой от тях се продаде и работи в полза различна от обществената то ние с натискане на един бутон ще си вземем доверието от него! Ликвидната демокрация е система за отдаване и отнемане на доверие в реално време… това е демокрация, в която няма избори! Това е демокрация, в която единствения шанс да бъдеш политик е ако изпълняваш волята на хората, чието доверие притежаваш! Тази система ще даде шанс от обществото да избуят естествените му лидери!

Ликвидната демокрация може да бъде всяка една форма на демокрация… в рамките на всяко едно различно решение! Хипотетично, ако имаме казус свързан с ядрената енергетика то по-голямата част от доверието ще прелее в ръцете на експертите по темата. Но ако имаме казус с Македония… то предполагам всеки един от нас ще иска сам да се произнесе по него! По този начин в рамките на различните решения политическата система може да прелива от диктатура през представителна демокрация до пряка демокрация! И всичко това ще се случва чрез свободната воля, а не по принуда!

Предполагам ,много от вас ще кажат ,че закона няма как да позволи такава система на управление… но нека напомня ,че закона се пише от нас преди всичко.

Сега ще обясня защо адресирам писмото именно до Трифонов и още 2.5 мил. българи:

Ние се намираме в абсолютно патова ситуация… парламентаристите няма да отрежат клона, на който седят, а Трифонов дори и да направи партия в нея ще влязат ред нехранимайковци(страхотна дума) за които той не жела да носи отговорност… и е прав!

Затова аз предлагам да създадем софтуерната платформа за ликвидна демокрация, която да застане в основата на една партия подкрепена от Трифонов! Вярвам ,че в България ще се намерят достатъчно филантропи, за да съберем пари за изкодването на нов политически и управленски модел! Този софтуер трябва да се базира на технологията, която седи зад Биткойн(блок-верига)! 100% непробиваема и 100% прозрачна система. Поколението Биткойн много добре разбира какво предлагам и то ще застане зад тази идея. Пирамидалните модели вече са отживелица… ликвидната демокрация е плоска система каквато е и Биткойн!

Това, с което аз лично съм се наел по темата е да агитирам да се проведе експеримент с тази система на следващото общо събрание на Менса(член съм). Към момента дори срещам разбиране и подкрепа в част от членовете. Целта е да видим дали сегашната ни система за гласуване, в която всеки един от нас може да притежава 3 чужди доверия(чрез упълномощаване) ще даде същият резултат като системата на ликвидната демокрация, в която се позволява преупълномощаване, без да се слага лимит на броя пълномощни, които може да притежава един човек.

И така уважаеми приятели… има ли измежду нас хора, които биха дарили средства или труд, за да създадем софтуерно базирана политическа система ?

Ето това е затворена група, в която възнамерявам да нищим темата:

Любомир Станков
Член на Менса

loading...
Член на Менса с фундаментално нова идея за нов вид демокрация (и ВИДЕО) by

Последни от България

Отиди Горе