Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Член на МЕНСА предлага да възкраси мъртвата Българска икономика! (манифест)

в България
Loading...

НЕИЗБЕЖНОТО БЪДЕЩЕ

ЧРЕЗ СОЛИДАРНА ВАЛУТА КЪМ КООПЕРАТИВНА ИКОНОМИКА

Една година след пускането на теорията ми в Интернет ще направя една бърза ретроспекция!

Поради факта, че все повече получавам поздравления „под масата“ и въпреки това прекалено малко хора се осмеляват да подкрепят или споделят концепцията ми публично, се чувствам длъжен да помогна на всички онези които разбират колко ефективна е предложената икономическа конструкция но някак не проумяват колко неизбежна е тя!

За да достигнем до неизбежността на ситуацията ще трябва да постигнем принципен консенсус по три фундаментални въпроса за бъдещето!

Под бъдеще очаквам да си представяме един поглед от около 100 години напред във времето!

  1. Първия въпрос е свързан със социалното и философското все още явление/движение, наречено „базов доход“. До кога, Вие икономисти, които все още се плашите да загърбите тезата ,че „Който не работи не трябва да яде.“ ще вярвате в илюзията, че пазара може да функционира адекватно следвайки фанатичните мисли на бащите на съвременната клонинг икономика, че подтика към глад е стимул за развитие ? С развитието на технологиите все повече хора ще изпадат в ситуация на глад… а от там ще са готови да работят за по малко пари, което ще намалява все повече потреблението, увличайки след себе си целият свят в една безкрайна криза! Базовия доход от своя страна ще позволява да има потребление дори и при 100% автоматизация на всички производства… без икономиката да изпада в кризи поради липсата му!

    Надявам се вече да сме на едно мнение, че базовия доход е неизбежно бъдеще!

  2. Втория въпрос е свързан с дигитализацията на парите. Нима на планетата ни са останали хора които да вярват ,че парите винаги и за винаги ще съществуват в своята хартиена или метална форма ? Аз лично се съмнявам и съм сигурен ,че на всички ни е ясно, че след 100 години парите ще бъдат само и единствено дигитални…

    Надявам се вече да сме на едно мнение, че 100% дигитализация на парите е неизбежно бъдеще!

  3. Третия въпрос е ключов и е в следствие на гореизброените неизбежности! Дали дигиталните пари в свят в който има базов доход ще бъдат оставени да се натрупват в ръцете на богатите или обществото и здравия разум ще надделеят и ще бъде въведен „демюрейдж данък“ (таксуване върху натрупването на пари) с който да се финансира базовия доход(потреблението) ? Лично според мен „демюрейдж данъка“ е точно толкова неизбежен колкото и базовия доход, понеже натрупването на много пари в ръцете на малко хора води до свиване на потреблението, до кризи, дефлация и революции! Вярвам, че и тук трябва да сме на едно мнение?

В сегашната финансова система, ние наказваме(облагаме) всяко движение на парите. Облагаме заплатите си и облагаме потреблението си! Единствено когато парите са в покой, ние не губим част от стойността която притежаваме! Погледната системата от този ъгъл следва да си направим заключението, че тази система е анти потребителска защото стимулира съхранението а не потреблението! А именно потреблението е двигателя на икономиката! (темата с инфлацията и депозитите я прескачам защото е много дълга)
Предложената от мен система е точно огледалното отражение на сегашната, в нея облагаме съхранението на средства а не движението!Дефакто стимулираме икономиката!

Сега след като сме изяснили неизбежността на предлаганата от мен система искам да ви задам един абсолютно естествен въпрос за да Ви подтикна да ми помогнете!

До колко е логично да се отлага неизбежното, когато неизбежното е благоденствие за обществото и системата ?

И едно философско отклонение… машините трябва да станат роби на системата а не хората и това не само е неизбежното бъдеще, това е свобода за хората и еволюция за системата.

Пак се обръщам с призив, най-вече към икономистите, политиците и журналистите, дайте гласност на моята теория защото да се отлага неизбежното благоденствие е абсолютна глупост!

ИКОНОМИЧЕСКИ БАЙПАС ЧРЕЗ СОЦИАЛНА ЕВОЛЮЦИЯ

Здравейте.

Казвам се Любомир Станков. Това което следва да ви предоставя като концепция е изцяло нов модел за функциониране на икономиката. Знам ,че много от Вас ще са силно предубедени ,както и ,че на икономистите и финансистите моето предложение ще им звучи като ерес.

Същността на моето предложение е в сливането на три отделни елемента.

1. Теорията на Силвио Гезел за обезценяващите се пари и проведения успешен експеримент в австрийска община Вьоргл през 1932-1933 година.

2. Нашумялата идея за безусловен базов доход. Идея по която вече се работи много сериозно в момента и чиито социални резултати биха били неопровержими!

3. Технологията на криптовалутите. Биткойн е доказано успешен експеримент ,че тази технология работи. Възможностите на тази технология са необятни. Към момента ние ползваме потенциала на тази технология, точно толкова колкото преди време са ползвали потенциала на електричеството, преди да бъде измислен електромотора.

Когато тези три елемента бъдат обвързани в своята цялост , ние можем да постигнем изцяло нова финансова система! А именно: Капитала да се облага ежедневно с данък(отрицателна лихва) а събраните пари от този данък ежедневно да се преливат в сметките на потребителите под формата на базов доход.

Налети тези пари обратно в икономиката чрез потребителите, ще създадат един екзистенц минимум в потреблението и една чисто финансова основа за всеки един индивид.Криптовалутата е абсолютно прозрачна и неманиполируема, ще извадим почти целия бизнес от сивата икономика!

За икономистите ще обясня: В тази система ,подменяме инфлацията с отрицателна лихва, и вместо да печатаме нови пари ще раздаваме събраното на обществото като базов доход.

Тази система трябва да се въведе като паралелна валута която е в борд с фиатната(хартиената) ,трябва да се въведе като социална система не само за потребителите ,но и за бизнеса, защото подобна система ще стимулира не само потреблението но и производството. Дигиталните пари ще могат да се осребряват само от фирми(след платени данъци) и след % такса, защото е логично ,че ако не могат да изхарчат тези пари вътре в икономиката то това което искат да осребряват фирмите е или печалба ,или фирмите са вносители на стока в икономиката!

Ето една примерна настройка как всеки пълнолетен Българин може да получава по един безплатен хляб на ден:

Утре държавата отделя 500 милиона (0.5 милиарда) и ги поставя в борд, с тях емитира същото количество КриптоЛевове и започва всеки ден да дава по 1 КриптоЛев на всеки пълнолетен гражданин… задължава бизнеса да ги приема със закон! Слага такса осребряване на КриптоЛев 20% само за фирми и след платени данъци! Забранява на хората да осребряват крипто. Облага цялото налично крипто в системата с 1% (един процент) отрицателна лихва дневно!
Това е по един безплатен хляб на човек на ден!
Естествено по натам като се види ,че системата работи ще вдигнем базовия доход или ще намалим отрицателната лихва, като изтеглим още пари от фиатната система и ги вкараме в крипто системата….(това следва да е политическо решение!) И запомнете, на 1000 ден приблизително държавата ще изхарчи и последната стотинка която има от тези 500 милион, но на 1001 ден ще вземе 1% от тях, защото те всички ще са в бизнеса… ще вземе 5 000 000 лв. и ще раздаде по 1лв. на 5 000 000 Българи! 1002 ден е същия като 1001 ден…. и тн. Потреблението продължава… излизаме от кризата и влизаме в новия световен ред!
Това може да се случи само с 500 милиона… смешни пари дори и за България!

На тези от Вас които ще припознаят в система ми максимата „От всекиго според възможностите на всекиму според потребностите!“ ще контрирам директно!

– ДА , но в условия на свободно общество… демокрация, пазарна икономика и частна собственност!

Цялата концепция със сериозни подробности и малко пропаганда можете да прочетете ако продължите да четете!

ПАРИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

(МАНИФЕСТ ЗА НОВ ФИНАНСОВ МОДЕЛ)

Дневен базов доход. НОВА социално-финансова

система базирана на крипто валута и отрицателна лихва.

Увод:

Предварително уточнявам, че това, което предлагам е постижимо, много евтино и лесно за интегриране в сегашната финансова матрица и го няма в учебниците по икономика и финанси!

Ефектът може да се опише с две думи: НОВ СВЯТ!

Магическото обяснение:

Ако Aз всеки ден ти давам по 3 евро а ти ги даваш на Иван, който ги събира и не ги харчи, а Аз всеки ден взимам от Иван по 1% от парите които Той е събрал, в един определен момент Иван ще има 300 евро и Aз ще взема от него 1% който ще е точно 3 евро и ще ти ги дам на теб! После ти пак на Иван и Аз пак на теб… А сега си представи, че Иван е бизнеса в държавата… Аз съм държавата а такива като теб сте много… Населението на държавата.

Дневен базов доход:

Дневен Базов Доход е свобода за физическо съществуване! Държавата безвъзмездно и ежедневно превежда по сметка на всеки свой гражданин сумата, която гарантира неговото физическо оцеляване, без да е длъжен да работи. Идеята и ефектите на Базовия Доход не са нови и ги има в Интернет под наименованието „Безусловен Базов Доход“. Проблемът с Безусловния Базов Доход е, че изисква кардинална смяна на данъчната система, което според мен го прави почти неприложим. Затова аз предлагам една нова паралелна социална финансова система реализируема именно чрез дневен базов доход.

Нова, социална, паралелна финансова система:

Нова е защото не се базира на дълг!!!

Социална е защото всеки получава пари от държавата без да ги връща!

Паралелна е защото по никакъв начин не пречи на сега действащата финансова система и може да съществува с нея в симбиоза… и дори ще бъде мотора за съживяването на капиталистическата (дълговата).

Криптовалута:

Криптовалутата е може би най-великото изобретение след интернет, това са пари, които съществуват в Интернет. Пари без граница или народност. Пари чието основно свойство е да са прозрачни и проследими… много гъвкави… всяка една транзакция може да бъде договор. Базирам своя манифест за промяна именно върху криптовалутата, защото чрез нея, невъзможното на пръв поглед ще стане възможно.

Базирана на отрицателна лихва:

Отрицателна лихва значи да плащаш за това, че съхраняваш и трупаш пари…(кошмар за капитализма). Пари с отрицателна лихва биха били изключително социални, защото сами по себе си не допускат капитализация! Аналога на отрицателната лихва в сегашната система наричаме инфлация!

Технологията:

Първо се пише софтуер.

Стартира се с чип в личната карта. Всяка карта е ключ за сметка, а всяка сметка е разделена на две части. Сметките са абсолютно публични… и част от споделена публична счетоводна книга! Тези от Вас, които са запознати с технологията на Биткойн ще ме разберат идеално, тези които не са запознати да се информират!

Първата част от сметката е за ежедневните преводи на базовия доход от държавата. Тази част от сметката се допълва на всеки 24 часа до сумата, която се превежда като базов доход ежедневно. Парите не подлежат на теглене в брой и ако не бъдат изхарчени в рамките на деня се губят!

Втората част от сметката е мястото за натрупване или “умиране” на парите (ако мога така да се изразя). Изхарчените пари винаги влизат във втората част от сметката(Фирмените карти ще имат само тази част от сметката). Парите подлежат на теглене в брой, но с % такса (данък печалба) само от фирми и само след като фирмата си е платила всички данъци.

Държавата със закон приема криптовалутата като втора официална валута, която е в борд 1 към 1 с действащата валута и задължава всяко едно юридическо лице да я приема 1 към 1 като основната официална валута.Целта е никой да не отказва Крипто – нека го наречем така. Да е в борд една валута означава да е обезпечена с друга на 100% (обезпечението може да е и в злато!!!)

Принципът:

Държавата превежда ежедневно по “Х” единици(пари) в първата част на сметката, които до края на деня следва да бъдат изхарчени или иначе се връщат обратно в държавата миг преди следващото зареждане(реално ще е допълване , но всъщност си е чисто взимане на не изхарченото – пропуснати ползи за потребителя).

При всеки един трансфер от една сметка в друга държавата може да прибира % (данък транзакция дами и господа!!!) въпросът е принципен, дали, кога и колко. Веднъж прехвърлени парите в друга сметка, те отиват във втората част на сметката, където има опция за натрупване, но с времеви данък(отрицателна лихва) от % дневно(тук също може да се играе с процента). Идеята е който и да ги притежава(натрупва) тези пари да се старае да се отърве от тях, защото търпи загуби. По този начин ускоряваме скоростта им и вдигаме тяхната стойност, защото е ясно, че колкото по бързо се движат(въртят) парите, толкова по голяма е стойността им, защото вършат повече работа на повече хора.

Примерът:

Тук правя едно малко отклонение за да го видим в цифри за България (Аз съм Българин) за да покажа колко малко пари са нужни за да започне голямата промяна и то от една мъртва икономика, каквато е Българската.

5 000 000 потребителя по 3 лв.(1.5 Евро) ежедневно са 15 000 000 дневно за захранване на сметките. Ако приемем, че всеки си изхарчи парите, следва времевото олихвяване(отрицателното олихвяване) на вече трансферираните пари във втората част от сметките на потребителите, получили парите. Да приемем за улеснение, че времевото олихвяване (отрицателната лихва) във втората част от сметката е 1% дневно.Тоест държавата взима по 1% на всеки 24 часа от цялата наличност във всички втори сметки на всички потребители и едновременно и паралелно с това всеки ден дава по 3 лв. във всяка една първа сметка. В така построената конструкция държавата има нужда да налее в системата 100 пъти дневната сума и ще затвори цикъла! Всеки ден ще дава точно толкова колкото взима! Ето как изглежда ситуацията до сега , с 1 500 000 000 (1.5 милиарда) максимум и колелото може да се завърти в посока базовдоход със силно подчертано потребление базирано на криптовалутен принцип….100% прозрачност.

Това ще възкреси мъртвата Българска икономика! (всяка една икономика!)

Дупката в КТБ в момента е в пъти повече!!! (КТБ е банка фалирала след източването и от българските олигарси и политици)

Стига толкова с отклонението. Дано Българските “политици” разберат какво им предлагам… или ще чакат Някой да им нареди ?

Формулата:

Контролът:

Системата подлежи на контрол с 4 основни лоста:

Дневния базов доход може да се вдига или намалява. Най добре е да е пропорционален на БВП на страната.Така ще си проличи коя нация е трудолюбива и коя мързелива. Може да се контролира заетостта…. Ако им дадем прекалено голям доход, никой няма да работи… освен ако трудолюбиетоне му е заложено в гените! Дневния Базов Доход е неприкосновен…но не е безусловеннапример за България може да се изисква средно образование…така ще ограмотим нацията и малцинствата! Дневния Базов Доход може да е стимул за постигане на цели.

Смъртност на парите(отрицателна лихва) процентът за единица време, с който се намалява наличността във втората част от сметката – с помощта на която можеш да регулираш спестовността на хората и скоростта на въртене на парите (тоест стойността им). Процентът за единица време може да не еправа…. Може да е крива(макар и трудно) което прави контрола и стратегията лесно постижими и елементарно приложими!Например ако направим смъртността висока в началото на периода и ниска в края ще създаваме капитализъм, а ако направим смъртността ниска в началото и висока в края ще създаваме социализъм… Елементарно нали ? :) Дори и да е права пак контролът е лесен! При 1% дневно парите ще са силно социални, защото капитализацията е абсурдна , но ако отрицателната лихва е 0.01% дневно ще е почти еквивалентна на сегашната инфлация 3.65% годишно, тоест див капитализъм!

Таксата за превод (данък транзакция) дори не я смятам в горния пример за България!!! Може да контролира възвръщаемостта към държавата и паричната маса в обръщение. Може да се прилага различно към различните части на сметката… Може да е различен % при различни суми… Може да е твърда цена за превод….. Което прави системата много гъвкава. Социалистите в Европа милеят за тази данък.

Такса осребряване – понеже всяка фирма ще е длъжна да приема Крипто то приемаме, че ако няма нужда да го харчи ще иска да го обърне в другата действаща валута. Реално да си изтегли печалбата. Таксата осребряване трябва да е процент и колкото по голям е този процент толкова по-неконкурентна ще е фирмата желаеща осребряване, защото това е една допълнителна данъчна тежест за нея. Положителният резултат от тази такса ще е ,че чуждите фирми, които правят износ на пари и внос на стока няма да са толкова конкурентно способни, колкото ще е местния производител, което от своя страна ще стимулира местната икономика. Реално таксата осребряване се приспада от курсът купува Крипто на централната банка (държавата)! Или най коректно казано , курс купува Крипто ще е по нисък… без значение, че Криптото е в борд.

Важно:

Държавата е пълноправен играч в тази система и ако тя натрупва капитал, то всеки ден тя го губи… раздавайки го на всички граждани! Ние сме държавата!

Държавата като диктатор:

Държавата има още един лоста за контрол и насочване на парите!

Данъчния – приемането на данъци под формата на Крипто може да е процент от дължимите данъци! Събраните данъци под формата на Крипто могат всеки ден да се разпределят между всички служители в бюджетния сектор и получената месечна сума Крипто да се приспада от заплатата им. Естественно държавата не е длъжна да прихваща курс 1 към 1 , тя може за всяко получено крипто под формата на заплата да приспада 0.5, като реално вдига заплатитена своите служители.

Свързването на крипто сметките с данъчната администрация от своя страна ще осветли бизнеса, който се крие в сивата икономика!

Банките:

Трябва да има закон, който да освобождава банките от задължението да приемат Крипто! Те сами ще се напасват със системата ако имат полза!

И все пак ако откажат да приемат Крипто, това автоматично ги задължава да уважат цесия с предложен от клиента им Цесионер. Цесионер може да бъде и държавата… интересно… На къде отива този свят…?

Както виждате скъпи банкери моята система не само не създава дълг от нищото, но е и напълно способна да връща вашия… а дори и някоя банка да фалира, това няма да е фатално защото икономиката вече ще има друг фундамент!(ще е стартирана под Линукс) Погледнато от перспективата на бъдещето сега действащата финансова система е едно недоносче което поробва хората.

Глобализацията:

Друго уникално в тази нова финансова система е нейното безпроблемно глобализиране. Всяка държава ще може да влезе в системата с нужните и средства(по формулата) но няма да има право самосиндикално да променя което и да било условие освен сумата която плаща на своите граждани като дневен доход(контролирайки сумата в системата). Решенията за промяна на отрицателната лихва или който и да било друг лост за контрол на системата(освен данъчния), следва да се взима с консенсус от всички участници! Да, може би ще кажете, че ако Германеца взима 50Евро дневно ще се пресели в България за да живее като цар. Аз ще ви отговоря, че това ще вдигне брутния вътрешен продукт на България и базовия доход на Българите. Не е ли това основната идея и ценност на Европейския Съюз ?

Заключението:

Както виждате това е една изцяло нова финансова система, която освен, че е социална, е базирана на абсолютната прозрачност и гъвкавост на Криптовалутите и се интегрира от държавата чрез базов доход.

Обяснението:

За тези от Вас, които все още не са разбрали ще продължа:

Базовия доход е мощен контрол над обществото, но е и свобода за обществото! В сегашната система свободата е продукт, който силно се пропагандира, но тя е толкова скъпа, че едва около 3% от населението могат да си я позволят. А нали беше изконно човешко право ? Парите са свобода, но ние сме роби на парите! Тези пари (Криптото) не са актив и не може да ги искаш просто заради тях самите… тези пари са истинско средство за размяна, защото ще ги иска само онзи, които знае за какво му трябват. В същото време човек ще има своята свобода да живее без да е притиснат до стената от глад. Хората ще започнат да работят това, което им харесва и това ще ги прави много по-продуктивни. Престъпността ще намалее… светът ще започне да става по-справедлив и по-добър. Така обяснената система може да функционира абсолютно независимо и почти безплатно , паралелно със съществуващите финансови системи във всяка една страна. Може да бъде настроена различно за различните нужди и възможности на всяка една страна. Тази система не пречи на банковата….! Това е система за Базов Доход първо поколение, която ще допълни съществуващата финансова система, както байпаса допълва болното сърце. Тази система ще ни направи по малко роби на парите… ще ни направи малко по-свободни!

И всичко това ще се прави от софтуер с отворен код…. без администрация, без човешки фактор, без кражби, без измами, без политици…

Обръщението:

Обръщам се към всички, които разбраха и проумяха това което предлагам ,споделяйте и популяризирайте този манифест, докато пропукаме системата.Обръщам се и към онези, на които са им обяснили, какво всъщност представлява моя манифест, обръщам се към Вас световни лидери, обръщам се за да ви кажа, че именно Вие трябва да прегърнете моята идея, защото ако не я прегърнете Вие там горе, ще я прегърнем Ние тук долу. А както знаете и историята многократно е доказала, ние тук долу сме народът и нашето обединение никоя власт не е могла да спре ,защото съединението прави силата!Единственото което искам от Вас е системата да работи и за Нас, твърдя че това е справедливо и възможно!

Решението:

Мислете бързо скъпи лидери и политици, защото доколкото виждам системата Ви се разпада. Рано или късно, от властта или народа, базовия доход, крипто валутата и отрицателната лихва ще станат реалност, защото те са неизбежното бъдеще на човечеството, а не войната към която Вие ни водите!

И пак към неразбралите:

Представете си свят, без детски, без помощи, без пенсии, представете си свят базиран на базов доход, в който всеки е свободен да живее сит без да работи.Децата могат да взимат 50% базов доход. Онези, които работят защото искат да имат “Ферари” ще се осигуряват в частни фондове и ще имат и пенсия. В природата на човек е да иска да има повече от околните и именно това ще бъде двигателя на обществото. Финансовия модел, който предлагам е здравият фундамент за едно бъдещо социално общество.

Разберете… няма работа за всички на тази планета но, хляб има!

Молбата:

Обръщам се към “Анонимните” с молба да разпространят този манифест, защото “НЕ НА СИСТЕМАТА” не е решение на проблема, решението на проблема е написано в този манифест!

Лично:

На всички Вас, които ще ме обявите за луд ще кажа предварително:

Може да съм луд, но не съм пораженец. Вие сте полуди от мен, ако се примирявате с финансовото робство. Аз поне ще мога да кажа на децата си: Опитах се да направя света едно по добро място за живеене”! А Вие ?

За мен:

Не съм финансист или икономист, член съм на МЕНСА. Казвам се Любомир Станков и съм БЪЛГАРИН (България е най-старата и най-бедна държава в Европейския съюз).

Послепис:
Прочети го пак за да проумееш бъдещето!

Контакти:
allximika@gmail.com

Последни от България

Отиди Горе