Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Чистота на въздуха по света – в реално време (интерактивна карта)

в Любопитно
Loading...

Вчера се поколебах да я публикувам, но когато днес видях, че облаците с мръсен въздух се движат и даже един такъв наближава западната граница на България колебанието ми се изпари.

Можете да я видите от ТУК.

И изглежда тя ето така,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Кликам с мишката върху София, защото там живея. От лявата страна на картата се появява средния черен правоъгълник, в който има три реда с информация. Най-отгоре се виждат географските координати на отбелязаното на картата място, със зеленото кръгче. На втория ред се чете ъгълът на движение на вятъра и неговата скорост. Най-отдолу четем степента на замърсеност на въздуха, в единици микрограми на метър кубичен (мкгр/м3). Видно от информацията тази сутрин чистотата на въздуха над София е около 7,4 мкгр/м3. А вчера сутрин беше около 6,7 мкгр/м3 – значи расте замърсяването.

Но още повече ме изненада червеният облак на запад от границите на България. Вчера същият се намираше около югозападните граници на Гърция. А днес вече чука на нашата врата. Проверих чистотата на въздуха в град Прищина, който се намира в горната част на червения облак. Чистотата се оказа над 80 мкгр/м3. Повече от десет пъти от тази в София. Утре най-вероятно този облак ще бъде у нас, ако не още тази вечер?

Другата причина, която ме провокира да разпространя тази карта е свързана с енергетиката. Несъмнено чистотата на въздуха влияе на ефективността на работа на фотоволтаичните инсталации. Тази информация със сигурност ще помага на собствениците на такива инсталации да си отговарят на някои въпроси, които може би до сега са ги мъчили?

Информацията на картата се актуализира на всеки час. Можете да видите новата информация чрез рестартиране (рефрешване) на страницата с картата.

Последни от Любопитно

Целта на корпорации като Монсанто е да направят хората хранително зависими и затова всяка година се избиват хиляди животни, заради измислени болести (ВИДЕО)

Loading... Международните корпорации, разработващи генно модифицирани семена, следват стратегия за получаването на
Отиди Горе