Число на деня: $ 180, 000, 000, 000

в Свят

Толкова пари (сто и осемдесет милиарда щатски долара) ще са нужни, за ликвидиране на последствията от аварията в АЕЦ “Фукушима” и за компенсиране на потърпевшите, според последен доклад на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония, цитирано днес от руската агенция ИТАР-ТАСС.

Ето го и оригиналното съобщение:

Для ликвидации последствий аварии на АЭС “Фукусима-1” потребуется $180 млрд

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония оценява разходите за ликвидиране на последствията от аварията в АЕЦ “Фукушима-1” и изплащане на компенсациите в повече от 20 трилиона йени ($ 180 милиарда по днешния курс). Тези средства, както съобщава седмичника “Никкэй” са посочени в нов доклад на ведомството почти двойно превишават оценката, представена преди три години.
Общият обем на компенсациите на пострадалите в резултат от трагедията, в това число и на предприемачите, които са били принудени да напуснат заразените райони, както и туристическите компании, ще достигне $ 72 милиарда. В тази сума влизат и вече изплатените след трагедията средства. Останалите средства ще отидат за ликвидиране на последствията от аварията, включително извличане на отработилото и разтопилото се ядрено гориво от реакторите, обеззаразяване на почвата, събарянето на енергийните блокове и изграждане на хранилища за радиоактивните отпадъци.

Щом преди три години оценката е била два пъти по-низка, познайте колко ще са парите след още три години? А за да си представите за колко пари става въпрос ще ви предложа следното сравнение. Брутният вътрешен продукт на България за 2015-та г. е малко по-малко от $ 50 000 000 000. А вие сами преценете, колко години ще е нужно да работят българите, за да ликвидират авария в АЕЦ “Козлодуй” по подобие на тази в АЕЦ “Фукушима?

Торбите, които виждате на снимката не са пълни с пачки долари. Ъ-ъ! Те са пълни с радиоактивни отпадъци, които чакат някъде в горите на префектура Фукушима, един ден да бъдат заровени някъде.

А през това време (из)родната ядрена мафия се напъва да ни пробута старо желязо за милиарди, което уж ставало за нова АЕЦ (“Или е бременна от вчера след секса от утре?“).

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Число на деня: $ 180, 000, 000, 000 by

Последни от Свят

Отиди Горе