Чиновници застрашават киселото ни мляко

в България

Българският институт по стандартизация точи ножа на киселото ни мляко. Заплахата за уникалния ни продукт се крие в две промени, които БИС ще одобри.

Това съобщава днес Труд, според който на 16 юни чиновниците от института ще допуснат българското кисело мляко да се превърне в йогурт.

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не подкрепя такава промяна, увери ведомството тази сутрин.

Първата промяна в БДС била за опаковките, поясняна “Труд”. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. Тя настоява да отпадне изискването за материала.

Но експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД.

Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко, обяви ведомството на своя сайт тази сутрин.

От съобщението става ясно, че действително са правени постъпки пред БИС.

Становището на МЗХГ ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано  предложението.

Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко – лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС.

Причината  е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на  киселото мляко по стандарт.

В заключение министерството подчертава, че държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност  още от древността. / 19МИН.БГ

loading...
Чиновници застрашават киселото ни мляко by

Последни от България

Отиди Горе