Четири причини, поради които ТПТИ е „неприемливо” за Европа

в Свят

Противоречивото споразумение между САЩ и ЕС се натъкна на сериозна съпротива от страна на политици и бизнесмени от цяла Европа. Известен германски финансов анализатор посочва, че истинският мотив за критиките са реалните рискове, които то създава.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че антиамериканизмът е причината за критиките срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Тя добави, че ако Европа водеше търговски преговори с Русия, това нямаше да предизвика дори и наполовина толкова критики, колкото тези спрямо ТПТИ.

„Ще го кажа много деликатно. Ако преговаряхме с Русия, мащабът на дебата щеше да е наполовина. Това е повод да спрем и да се позамислим”, каза германският канцлер по време на среща на Федерацията на германската индустрия в Берлин. Според Меркел е необходимо да си зададем въпроса дали настоящият дебат е за ТПТИ или за нещо друго, намеквайки че антиамериканизмът е на дъното на цялата работа.

Старши анализаторът в Bremer Landesbank, Фолкър Хелмайър оспорва твърдението, че съпротивата срещу ТПТИ е свързана с антиамериканизма. Ето какво казва той: „На всеки, който критикува сделката бързо бива лепнат етикетът „антиамериканист”, но това е погрешен подход. Всъщност, целта на критиките е да бъде привлечено вниманието към реалните рискове, които споразумението с Вашингтон създава. Ето защо аз не мога да се съглася с Ангела Меркел”.

Първо, сделката предполага, че срещу Вашингтон не могат да бъдат завеждани дела в международните съдилища, нито в Хага, нито в Международния трибунал по морско право в Хамбург. В същото време се допуска завеждане на подобни дела срещу оставалите страни, включително Германия. Според експерта, това създава риск от подчиняване на едната страна в сделката между САЩ и ЕС. За да бъде партньорството равноправно, то това изисква клаузите в споразумението да важат и за двете страни.

Второ, демокрацията предполага върховенство на закона, но ТПТИ нарушава този принцип.Според договора ще бъдат създадени специализирани съдилища, които ще дадат привилегии на инвеститорите. „Това е недопустимо за всяка правова държава”, казва германският експерт Фолкър Хелмайър. Нещо повече, споразумението дава право на американски компании да участват в обществени поръчки в Европа. В същото време, европейските компании няма да получат достъп до публични търгове в САЩ. „За мен това е граница, която не бива да се прекрачва. Подкрепям свободната търговия, но тя не бива да изглежда по начинът, по който изглежда ТПТИ”, смята експертът.

Не на последно място, съществува вероятност ТПТИ да е част от една по-мащабна геополитическа стратегия. Ето какво казва Хелмайър по този въпрос: Ако погледнем Трансатлантическото партньорство, ще видим, че то поставя в изолация големите играчи в региона, като например Русия и Китай”. Експертът добавя, че Вашингтон трябва да се подчини на международното право, както и че глобалните икономически амбиции на САЩ са вече остарели. Фолкър Хелмайър смята, че подходът на Съединените щати спрямо европейски компании като например Фолксваген и Дойче банк започва да прилича на икономическа война.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto


Канада ще преглежда наши проектозакони, преди те да бъдат разгледани дори в българското Народно събрание! Демокрация ли?! Протест „СПРЕТЕ СЕТА!“ 16 октомври, 16 ч., градинката пред Кристал – Протест срещу ТТИП и СЕТА


Четири причини, поради които ТПТИ е „неприемливо” за Европа by

Последни от Свят

Отиди Горе